Így lehetsz pofonegyszerűen műanyagmentes a konyhában is

A műanyagmentes július nem csak a vásárlásainkra vonatkozik: ideje tüzetesen átvizsgálni a konyhánkat is!

A mai modern technika mindenre megoldást talál. A csomagolásmentes tisztítószerektől kezdve egészen a kanálgépig mindenre van olyan alternatíva, amivel a lehető legkisebb terhet tesszük bolygónk vállára – legyen műanyagmentes a konyhánk!

Mosogatás

A műanyagmentes konyha egyik sarokköve a mosogatás. Bár a műanyag mosogatószivacsokat szinte bárhol meg lehet vásárolni, sajnos nem számítanak túl környezettudatosnak, hiszen viszonylag hamar a kukában végzik. A kefe és a természetes luffaszivacs ugyanolyan jól tisztítanak, mint plasztik társaik, utóbbit ráadásul magunk is termeszthetjük, így mindig lesz mivel mosogatnunk. A leragadt szennyeződések eltávolítását végezhetjük kókuszhéjból és rézből készült törzsivel is – az első lebomló, a másik pedig kimondottan időtálló.

Nemcsak az eszközöket, a mosogatószert is lecserélhetjük: sok csomagolásmentes boltban kaphatunk már kimérve, így csak egy üres flakont kell magunkkal vinnünk. Ha bírjuk a pepecselős feladatokat, akkor pedig szappan és glicerin segítségével magunk is kutyulhatunk mosogatószert. Amennyiben mosogatógépre szoktuk bízni a koszos tányérok tisztítását, akkor cseréljük le a mosogatótablettát, hiszen nem csupán a benne lévő vegyszerek károsak, hanem minden darabot egyenként csomagolnak be műanyagfóliába. A mindenféle kemikáliát tartalmazó kis kapszulát kiválthatjuk fehér ecettel, vagy magunk is kutyulhatunk házilag szódabikarbóna, citromsav, mosószóda és só segítségével.

Takarítás

A csomagolásmentes boltok takarítószer-kínálata egyre bővül, úgyhogy bátran keressük fel őket egy üres üveggel, ha kifogyott az otthoni készlet! Magunk is elkészíthetjük őket házilag, csak pár percre és egy-két összetevőre van hozzá szükségünk: az ecet, a citromsav, a citromlé és a mosószóda univerzális tisztítószerek, amiknél környezetbarátabbat keresve sem találhatunk.

A partvistól a vécékeféig mindenből megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb műanyagmentes változatot. A fából készült eszközök nemcsak hatékonyak, hanem le is bomlanak, amikor már nem vesszük hasznukat. A felületek megtisztításához használt papírtörlőt is lecserélhetjük, és még csak nem is kell érte boltba mennünk: egy régi, szakadt póló darabjai tökéletesen megteszik.

Étkezés

Mondjunk nemet az egyszer használható papírszalvétákra, válasszunk helyettük egy szép mintás, textilből készült darabot, ami a lelkiismeretünket is könnyíti, és a konyhánkat is feldobja. Nem is olyan nehéz a váltás, ha belegondolunk, hogy fürdés után sem papírban szoktunk megtörölközni.

Sütésnél is mondjuk nemet a papírra: invesztáljuk pénzünket jó minőségű szilikon sütőlapba és sütőformákba. A reggeli kávé is lehet zero waste, ha újrafelhasználható szűrőben főzzük le. Kapszulás kávéfőző esetén is van megoldás, ugyanis feltalálták már a szilikon kapszulát, amibe mi magunk tölthetjük bele kedvenc kávénkat.

Tárolás és vásárlás

Könnyen gondolhatjuk, hogy a csomagolásmentes vásárlás sokkal drágább, mint a népszerű szupermarketek látogatása. A gyakorlat azonban mást mond: nem fizetjük meg a csomagolás árát, így valójában spórolunk. Nemcsak a zero waste életmódra specializálódott üzletek, hanem a piacok látogatása is jó választás, hiszen hasonlóan alacsonyabb kiadásokkal jár, ráadásul a helyi termelőket támogatjuk.

A műanyagmentes vásárlással valójában nemcsak a pénztárcánk marad vastagabb, hanem sokkal tudatosabbak is leszünk az étkezés terén, ugyanis jól jön, ha megtervezzük előre, hogy mit is szeretnénk venni. Körültekintőbbek leszünk, nem fogunk pazarolni, és az egészséges, változatos összetevők is előtérbe kerülnek, ha változtatunk szokásainkon.

Ha elhasználtuk az otthonunkban fellelhető alufóliát és frissentartó fóliát, akkor a legközelebbi vásárlás során inkább spóroljuk meg az árát. A műanyag nem mindig rossz választás (tároláskor pláne), de azért a legközelebbi dobozvadászat alkalmával inkább a fémből vagy a fából készült eszközöket helyezzük előtérbe.

A befőttesüveg is aduász, hiszen jó eséllyel már egy csomót felhalmoztunk belőle, ráadásul a polcon is szépen mutat, ha fel van töltve valamilyen finomsággal.

Fogjuk a kis dobozkáinkat, üvegeinket és vászontáskáinkat, majd keressük fel a legközelebbi piacot vagy csomagolásmentes boltot, és meglátjuk: nem hogy nem nevetnek majd ki minket az árusok, de még meg is dicsérnek. Nem is olyan bonyolult kimérten vásárolni az ételt, csak megszokás kérdése.

Útközben

Nyaralás, utazás közben is lehetünk műanyagmentesek, csak egy kis felkészülés szükséges hozzá. A hosszú útra készíthetünk szendvicset méhviaszos kendőbe vagy újraszalvétába csomagolva. Ma már több boltból is beszerezhetünk olyan frissentartó zsákocskákat, amit a mosógépbe dobva bármikor kitisztíthatunk, majd újra használhatunk.

Az elvitelre kért kávéval sincsen probléma, hiszen kinek ne dobná fel a napját egy jó fekete a kedvenc helyéről. Az ezzel járó szeméttermelésünket viszont jelentősen csökkenthetjük, ha magunkkal visszük hordozható kávés- vagy hőálló poharunkat, hogy abba kérjük kedvenc energiaitalunkat.

Utazás közben, gyors- és más éttermekben gyakran találkozhatunk műanyag evőeszközökkel. Egy kanálgép vagy egy fából készült evőeszközkészlet praktikus és higiénikus választás, hiszen akkor is használhatjuk, ha egyszerűen csak nem szeretnénk a járvány alatt olyan kanállal és villával enni, amit más is használt előttünk.


Még több környezettudatos téma itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek