Nem minden piskóta ugyanolyan – ismerd meg az összes fajtát

A piskóta az egyik legkényesebb süteményfajta, azonban elég nehéz megúszni, hiszen megannyi édesség alapját adja. Nézzük és ismerjük meg most a leggyakoribb fajtákat és a hozzájuk tartozó tippeket.

Piskótát sokféle különböző módon készíthetünk, azonban ezek közül mindegyik tojással kezdődik. A kényes tészta magasságát, légies szerkezetét egyedül ettől a hozzávalótól kapja, nincs hely csalásra, vagy trükközésre: ha a tojást nem verjük fel a kellő módon, a piskóta bizony nem lesz piskóta. Persze kerül még bele liszt, darált olajos mag és néha zsiradék is, így megkülönböztetünk többféle tésztát. Vegyük ezeket sorra!

Nem minden piskóta ugyanolyan – ismerd meg az összes fajtát

Sifon/chiffon piskóta

Tulajdonságok:

  • morzsás, puha tészta
  • viszonylag édes
  • a tojásokat szétválasztjuk
  • extra tojásfehérjét tartalmaz
  • olajat igen, vajat nem adunk hozzá
  • tartalmazhat sütőport

Elkészítése: a keményre vert tojásfehérjét óvatosan elkeverjük a tojássárgájával, cukorral, olajjal, liszttel és vízzel.

Piskóta olajos magvakkal

Tulajdonságok:

  • közepesen édes
  • darált magvakat, esetleg lisztet tartalmaz
  • a tojásokat szétválasztjuk
  • nem tartalmaz sütőport
  • rusztikus textúra, mély, karakteres íz
  • nem tartalmaz sem olajat, sem vajat

Elkészítése: a keményre vert tojásfehérjét óvatosan elkeverjük a cukorral felvert tojássárgáját, majd összeforgatjuk a darált magvakkal/liszttel.

Meleg tejes piskóta

Tulajdonságok:

  • gazdagabb, mégis finom textúra
  • minimálisan édes
  • a sütőpor segít megemelni a tésztát
  • a vajtól és tejtől dekadensebb lesz a piskóta
  • a tojások nincsenek szétválasztva

Elkészítés: az egész tojásokat és néhány extra sárgáját elkeverünk meleg tejjel, olvasztott vajjal és liszttel.

Genovai piskóta

Tulajdonságok:

  • könnyű, enyhén száraz tészta
  • magában nem eszik, más édességekhez használják fel
  • nem túl édes
  • a tojások nincsenek szétválasztva
  • nem tartalmaz sütőport/szódabikarbónát
  • egy kevés zsiradékot (vajat) tartalmaz

Elkészítés: az egész tojásokat (néha plusz sárgájával) habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk az olvasztott vajat és lisztet.

Babapiskóta

Tulajdonságok:

  • száraz, levegős tészta
  • más desszertek alapját adja
  • a tojásokat szétválasztják
  • nem tartalmaz sütőport/szódabikarbónát
  • nem tartalmaz zsiradékot

Elkészítése: a tojássárgáját és –fehérjét külön felverjük a cukorral, majd összeforgatjuk óvatosan a liszttel.

Tojásfehérjés piskóta

Tulajdonságok:

  • nagyon puha textúra, harsány fehér szín
  • zsiradék nélkül is puha (a cukornak köszönhetően)
  • csak a tojásfehérje kerül bele a piskótába
  • nem tartalmaz zsiradékot, sütőport/szódabikarbónát

Elkészítés: a tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk óvatosan a lisztet és további cukrot.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több konyhai módszert:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.