Ezért nem válik el az őszibarack a magjától

Őszibarackot enni felér egy nyári programmal, már csak azért is, mert nagy élvezetet okoznak a lédús, formás gyümölcsök. Persze csak akkor, ha a felvágásuk nem egy rémálom. Mert a mag bizony okozhat nekünk fejfájást.

Az őszibarack vásárlása mindig egy nagy lutri: vajon jó szemeket választunk, elég édesek és lédúsak lesznek a gyümölcsök? A legnagyobb kérdés azonban mindig az, hogy el fog-e válni a gyümölcshús a kemény magtól, mert erre bizony abszolút nincsen garancia, és míg nyilvánvalóan nem a világ legnagyobb, első számú problémájáról van szó, azért okozhat némi bosszúságot egy makacs őszibarack. Nézzük, mitől ragad a mag!

Ezért nem válik el az őszibarack a magjától

Nem elég érett

Az egyik elsőszámú probléma az lehet, hogy az őszibarackunk még nem érett meg annyira, hogy a magját egyszerűen ki tudjuk szedni belőle. Amikor még tapintásra kemény a gyümölcs, akkor valószníű, hogy ezzel majd problémánk lesz a felvágás közben.

Már a vásárlásnál figyeljünk oda, hogy szép, érett, enyhén puha szemeket válasszunk ki. Persze a nagyon túlérett sem jó.

A még kemény barack is lehet finom, vagy esetleg, aki ezt szereti, ugyanúgy vágja fel, mint az éretettet. Egy éles késsel vágjuk körbe a magot, majd próbáljuk meg a kezünkkel eltekerni a két barackfelet. Ha nem mozdul, vágjuk még egyszer félbe a feleket, és a kés pengéjével segítsünk rá a szeletekre, majd ha az első már kijött, akkor vágjuk körbe a mag mentén a gyümölcshúst.

Nem magvaváló

Az is lehet, hogy egyszerűen csak olyan barackot vettünk, ami nem magvaváló fajta. Ezek a szemek akkor sem fognak könnyen engedni, ha tökéletesen éretten jutunk hozzájuk. Ennek semmi különösebb oka nincsen, csupán a növény fajtájából származó apró bosszúság. És nem is mindig tudjuk kikerülni, mert nem minden boltban és zöldségesnél tüntetik fel a különbséget.

Nem jó a technika

Végső soron sajnos nemcsak a barackon, hanem bizony rajtunk is múlhat a magozás sikere. Ha nem megfelelő technikát alkalmazunk, könnnyen szétnyomhatjuk a gyümölcsöt a kezünkben, aminek persze csak idegeskedés lesz a vége.

Ezért menjünk végig az alábbi lépéseken:

  • ha a barack túl kemény, hagyjuk még kicsit érni, amennyiben pedig túl puha, inkább végezzük egy tál felett a magozást, mert a túlérett darabok hajlamosak a szétesésre (így a tállal megmenthetjük a menekülő részeket is)
  • egy kis, éles pengéjű késsel dolgozzunk
  • a barackon alapból van egy kis mélyedés, érdemes ennek vonalán kezdeni a vágást
  • a gyümölcshúst vágjuk be egészen a magig, majd annak vonalát követve szeljünk tovább
  • határozottan csavarjunk egyet a két barackféltekén, és a gyümölcs szét fog válni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes, trükkös cikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.