A főzés nélküli maradékmentő gyümölcsszörp, amivel egész évben tart a nyár

Nyáron ehetjük a legfinomabb gyümölcsöket, amiket aztán egész évben hiányolunk, amíg újra el nem érkezik a napfényes évszak. Éppen ezért érdemes ilyenkor a legtöbbet kihozni a termésből, minden apró maradék megmentésével. Például egy szörppel.

Ebben a gyümölcsszörpben nem csak egy, de rögtön két zseniális előny is van: egyrészt maradékokat használunk fel vele, másrészt megőrizzük a kedvenc gyümölcseink ízét, hogy később is élvezhessük. Nem kell főzni, vagy órákig kavargatni, ez a gyümölcsszörp tényleg egy abszolút nyertes találmány.

A főzés nélküli, maradékmentő gyümölcsszörp, amivel egész évben tart a nyár

A szörp alapreceptje

Mindegy, milyen maradékot használunk hozzá, a szörp három fő dologból fog állni: a kiszemelt gyümölcs fel nem használt részéből, cukorból és egyéb ízesítőkből.

Mérjük le a gyümölcsmaradékot, majd adjunk hozzá feleannyi kristálycukrot. Az ízesítők is belekerülhetnek, majd az egészet keverjük el alaposan.

Ez egy főzés nélküli szörp, víz ezért nem is kell hozzá. Az eredmény egy kicsit sűrűbb lesz, mint a jól megszokott, boltban is kapható verziók. Ízben viszont sokkal intenzívebb: a gyümölcsökből felszabaduló levek nem veszítenek erejükből a főzés miatt.

A cukor erejét fogjuk használni, pontosabban nedvességelszívó hatását. Mivel még a gyümölcsök maradék részeiben (mag, héj, csutka) is elég sok víz található, ezt a cukor képes teljesen kivonni. Ebből lesz a szörp.

Ahhoz, hogy ez a folyamat megtörténjen, időre van szükség. A legjobb, ha adunk a keveréknek egy egész éjszakát. Hagyjuk kint a konyhapulton lefedve, és amikor másnap belenézünk az edénybe, csodák csodájára már a kész szörppel fogunk farkasszemet nézni.

Szűrjük egy üvegbe, a gyümölcsdarabokat pedig, amennyire tudjuk, nyomkodjuk át, hogy az utolsó cseppeket is kinyerhessük.

Mentsük meg a maradékokat

Na de milyen maradékokkal dolgozhatunk? A nyáron termő gyümölcsök nagy részének vannak olyan visszamaradó részei, magvak, héj és csutka formájában, amik alkalmasak erre a célra.

Például ezekkel a maradékokkal kísérletezzünk:

Néhány fontos dolgot tartsunk szem előtt. Citrusokból és más déli gyümölcsökből csak a bio vagy kezeletlen gyümölcsök héját használjuk fel. Ezen kívül minden esetben alaposan mossuk meg a héjakat (még a felvágás előtt), ha ilyen célra szeretnénk használni őket.

Az ízesítők

Használhatunk friss zöldfűszereket (menta, citromfű), szárított fűszereket (szegfűszeg, fahéj, kardamom), de más aromás hozzávalókat is (gyömbér). Ne vigyük őket túlzásba, nehogy elnyomjuk a gyümölcsök friss ízét.

Tárolás és felhasználás

Mivel egy főzés nélküli szörpről van szó, sajnos nem fogjuk tudni olyan hosszan tárolni. Kivéve persze, ha lefagyasztjuk. Frissen nagyjából tíz napig eláll a hűtőben. Ha ennél tovább szeretnénk élvezni a gyümölcsök ízét, akár hónapokkal később, akkor kerüljön a szörp a fagyasztóba.

Keverhetünk belőle alkoholos és mentes koktélokat, de csorgathatjuk fagylaltkelyhek és egyéb desszertek tetejére is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több recept a nyár ízeivel:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek