CIKÓRIA, amiről nem is tudtad, hogy ismered: de mitől egészséges a macikávé alapanyaga?

A cikória (vagy más néven endívia) egy régi-új ismerős: sokunknak oviból van meg, de ha van egy kis eszünk, felnőttként már frissen, csodás fogásokban, salátákban használjuk!

A mai felnőttek/fiatal felnőttek gyerekkorából nem hiányozhatott a cikória - még akkor sem, ha legtöbben nem tudták, mi az. De ha azt mondjuk, macikávé, már ismerősebb a dolog, igaz? Na szóval, ez a tipikus, igen megosztó ovis itóka is cikóriából, azaz endíviából készült...jó, mi?

Cikória, vagy más néven endívia

A cikória sokféleképpen hasznosítható növény: vastagabb gyökeréből pótkávé készül, ami természetesen koffeinmentes.Levelei felhasználásával változatosabbá tehetjük ételeinket, hiszen készíthetünk belőle salátákat, süthetjük csőben, vagy egyszerűen dinsztelhetjük, de kiváló rakott ételekhez is. Sokan azonban nehezen barátkoznak meg vele kesernyés íze miatt. Ma már viszonylag könnyen beszerezhető a cikória, áruházak salátapultjain, zöldségesnél tudjuk megvásárolni. Kávévariációja még sütibe is mehet!

Receptajánló endíviával:

Főleg Franciaországban és Belgiumban kedvelt növény, úgyis emlegetik, mint a legbelgább zöldség, vagy hívják belga endíviának is.

Sokan az Amélie csodálatos élete c. francia filmből emlékszünk rá - Lucien, a zöldséges fiú nagy szeretettel tekintett rájuk

Mitől olyan jó nekünk?

  • gyökere gazdag a vízben oldódó rostok közé tartozó inulinban, ami kedvező lehet a probiotikus bélflórára
  • segíti az emésztést
  • tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, emészthető rostokat
  • meszet és foszfort tartalmaz, karotin- (A-vitamin-) tartalma alig valamivel kevesebb a sárgarépáénál
  • jelentős jódforrás
  • kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságai miatt az olyan gyakori ételérzékenységekben is fogyasztható, mint a laktózintolerancia, fruktóz malabszorpció, hisztaminérzékenység (ígyazok is bátran kávézhatnak, akik egyébként nem ihatnának kávét hisztaminintoleranciájuk miatt)

A cikóra az 1600-as évektől ismert és széles körben használt gyógynövény, kezdetben máj- és epepanaszok kezelésére, húgyúti fertőzések tüneteire használták, sőt: élelmezési tulajdonságait is kihasználták, ugyanis a növény rügyeit savanyúságként, virágát és levelét salátaként fogyasztották. A porított, majd pörkölt gyökerét pedig pótkávéként használták fel.Manapság újra reneszánszát éli, főként az egészségesen, tudatosan táplálkozók körében.

Ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

címlapfotó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...