Ezek a legegészségesebb gyümölcsök, amiket ehetsz

A gyümölcsevés nyilvánvalóan már önmagában is egy egészséges szokás, de a gyümölcsök között is vannak igazi szupersztárok. Az alábbiakat érdemes gyakrabban fogyasztani.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás gyakorlatilag a szervezeted minden pontjára jó hatással van: kutatások mutatták ki, hogy segít az agy egészségének megőrzésében, javítja a kedvet, szebb tőle a bőröd, és az immunrendszer működéséhez is nagyon fontos. Sorolhatnánk oldalakon keresztül, miért érdemes minél több gyümölcsöt fogyasztani, de nem érdemes – azt viszont jó tudni, hogy melyek például azok, amelyek a legegészségesebbek mind közül.

Ezek a legjobb gyümölcsök, amiket ehetsz

Mangó

Itthon nem gondolunk annyit a mangóra, mint szuperkajára, hiszen alapvetően déligyümölcs, és sokszor igencsak borsos az ára – pedig ez az édeskés-fanyar gyümölcs nagyon is egészséges, és érdemes gyakran fogyasztani. Tele van ugyanis C-vitaminnal, káliummal és béta-karotinnal, amelyek mindegyike nagyon fontos a szervezet működése szempontjából.

Alma

Nem véletlenül szól úgy a mondás, hogy minden nap egy alma az orvost távol tartja: rendszeres fogyasztása csökkenti a rossz koleszterin szintjét a szervezetben, ez pedig csökkenti az esélyt a szívbetegség kialakulására.

Ez egy olyan antioxidánsnak köszönhető, amely az alma héjában található – nem csoda, hogy gyerekkorunkban mindig megkaptuk a szüleinktől, hogy az alma héját is meg kell enni, mert abban van a vitamin. A gyümölcs ezen kívül tele van C-vitaminnal és rosttal, tökéletes kombináció az egészséges életmódhoz.

Dinnye

A dinnye 92 százalékban csak vízből áll, ami azt jelenti, hogy nagyon jó a vízpótlásra is. Ez fontos: nemcsak a vízivás, de az evés is vizet ad a szervezetnek, nagyjából a hidratálásod 20 százalékáért felelős. A dinnyében ezen kívül arányaiban sok a magnézium és a kálium, ez az étrendedből érkező, a szervezet számára felesleges nátrium kiürülését is segíti.

Cseresznye

A cseresznye is a stresszkezelés szuperkatonája: azon túl, hogy rengeteg antioxidáns van benne, egy kiemelkedik mind közül, ez pedig a kvercetin.

Kutatások ezt az antioxidánst többször összekötötték már a nyugodtság érzésével – egy kiwi-cseresznye alapú saláta például verhetetlen kombináció a stresszkezelés mellett.

Kiwi

Azon túl, hogy sok benne a C-vitamin és kálium, a kiviben található folát, B-vitamin és magnézium kombinációja sokat segíthet a stresszmentes életben. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a lefekvés előtt fogyasztott kivi akár segíthet is a pihentetőbb alvásban.

Forrásunk volt.


Még több gyümölcs:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.