3 fogásos őszi csemegék

A sütőtök, az krémleves, a gesztenye, az püré. Az ősz kincseiből gyakran ugyanazt főzzük, pedig az év utolsó zöldségei és gyümölcsei rengeteg lehetőséget rejtenek magukban!

Ezerarcú sütőtök

Az abszolút jolly joker. Leggyakrabban krémlevesként végzi, de érdemes kipróbálnunk más formában is. Készülhet belőle tésztaszósz, kerülhet sütve és pürésítve nudliba, lehet egy döbbenetesen egyszerű, nem mindennapi köret, sonkába bújtatott előétel, sós pite vagy édes süti, lekvár vagy turmix is. Ha sósan készítjük, jól illik hozzá a chili, a rozmaring és a zsálya, ha édesen szeretjük, mehet hozzá fahéj vagy méz. Minden sós változatának jól áll a tökmag és a tökmagolaj!

Marhaságok – malacságok >>

A szelíd kis gesztenye

Megszoktuk, hogy a cukrozott masszát áttörjük, és tejszínhabbal tálaljuk. Szegény gesztenye, pedig ennél sokkat többre hivatott. Igazi tartalmas leves készülhet belőle, és most, hogy jön a hideg, jól esik valamilyen szárnyasba töltve is – nem is kell karácsonyig várni! Főzve és pürésítve köretként is megállja a helyét az ínyencek asztalán, azt pedig senkinek nem kell elmagyarázni, hányféle édesség készülhet belőle! Ha nincs kedvünk a hosszan tartó pucolgatáshoz, a nagyobb boltokban beszerezhetjük a tisztított és mélyfagyasztott verziót is.

Novemberi gasztroprogramok >>

Harsanó birs

Ó igen, a birsalmasajt... aki szereti az édes őszi-téli csemegét, az bátran próbálja ki a birsből készült levest. Hűvös estéken, kis dióval megszórva, igazi, kényeztető finomság. A hús-gyümölcs kombináció rajongóinak pedig egyenesen kötelező a szárnyassal párosítani, és úgy kipróbálni. Magas pektintartalma miatt tökéletes dzsemek gyártására, pürésítve pedig édes sütiket süthetünk belőle. Ha pedig párat beteszünk a konyhába, isteni illatával egész télen bearanyozza majd a főzőcskézéseinket!

Így használd fel a maradék ételeket! >>

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek