Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejszínes gesztenyekrémleves

Tejszínes gesztenyekrémleves
Tejszínes gesztenyekrémleves
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt egy étteremben gesztenyével töltött pulykamellet rendeltem. Meg sem fordult a fejemben, hogy az édes, rumos (pontosabban rumaromás), gesztenyepüré készítéséhez szánt masszával fogják megtölteni. Egy életre elment a kedvem tőle. Mármint nem a gesztenyétől, és nem is az édes gesztenyamasszától (a gesztenyepürétől pedig pláne nem) csak a gesztenyével töltött mindenféle roládoktól és egyéb húsoktól. Aztán tavaly egy helyi pizzériában megláttam a falon egy karácsonyi gesztenyés-pulykás pizzát reklámozó plakátot, és felcsillant a szemem, de mielőtt elhamarkodottan rendeltem volna, rákérdeztem, hogy ugye ez rendes gesztenyéből van, mármint sült gesztenyéből, vagy esetleg ízesítetlen gesztenyemasszából. Az eladó úgy nézett rám, mintha kb. a Marsról jöttem volna és a legnagyobb evidenciával közölte, hogy, nem, a sima gesztenyemasszából. Nagyon finom, tette hozzá. Akkor úgy látszik, más az ízlésünk, gondoltam magamban. Az ízébe bele sem merek gondolni: pizzatészta, édes-rumos massza, hús, sós sajt....na, ne.
 Sajnálatos, hogy nagyon sokan a gesztenye szót ezzel az édes ízzel kapcsolják össze, számtalan karácsonyi, gesztenyével töltött pulyka recept is édes gesztenyemasszát említ a hozzávalók között.
A gesztenyének önmagában dióra emlékeztető íze van, (mint pl. a vargányának) ami nagyszerűen passzol pl. a sajttal, füstölt hússal, érlelt sonkával, húsos szalonnával, szerecsendióval, kakukkfűvel, stb.
A gesztenye ebben a sós ízvilágú levesben egészen már dimenzióba kerül. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Megjegyzés: ha nincs otthon húslevesünk/alaplevünk, készíthetjük lleveskockából is, de szigorúan bioból, mert annak semmi mellékíze nincs, míg a sima leveskockától annak íze fog eluralkodni az egész levesen (egyéb káros hatásairól már nem is szólva.)
Egyetlen szépséghibája van ennek a levesnek (megfelelő technikai felszerelés hiányában) mégpedig az, hogy nem sikerült teljesen krémesre turmixolni, nagyon picit szemcsés marad, bár ez az élvezeti értékéből szerintem nem von le. A főzősuliban olyan rúdmixer van, aminek a hangja kb. az Apollo 13-ra hasonlít felszállás közben. Szerintem még szovjet gyártmány, de minimum NDK-s. Gyönyörűen pépesít. Na meg a Paco Jet is, de az végképp elérhetetlen egy normál háztartásban (az ára kb. 1 milla körül mozog.)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat megolvasztjuk és megpároljuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a vargányát és addig pirítjuk, míg pörzsanyagok képződnek rajta.
  2. Ezután hozzáadjuk a répát, a húst, valamint a gesztenyét. Petrezselyemmel, frissen morzsolt kakukkfűvel és a szerecsendióval ízesítjük, és pár percig együtt pároljuk. Felöntjük húslevessel, majd fedő alatt puhára főzzük.
  3. Turmixoljuk (vagy botmixerrel pépesítjük), majd felforraljuk (ha túl sűrűnek ítéljük, kis levest még adjunk hozzá.) A tűzhelyet elzárjuk.
  4. A tejszínt a tojássárgájával alaposan kikeverjük (royal).
  5. A levest 2-3 percig kevergetjük, hogy kissé hűljön, majd vékony sugárban, a levest állandóan kevergetve a royallal besűrítjük. A végén kb. 1 dkg vajat is adjunk hozzá, ettől szép fénye lesz és nem fog bőrösödni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 204
elküldve: 7
receptkönyvben: 323
elkészítve: 3/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

tejszínes gesztenyekrémleves szárnyaskockákkal, tejszínes-vargányás gesztenyekrémleves

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Babanet
Babanet Thu, 2012-12-13 16:43

A vargányát lehet valamivel helyettesíteni? Másféle gombával esetleg?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2012-11-24 11:21

Még ilyet nem fogyasztottam, de a vargányagomba miatt, nem igazán gesztenyekrémleves!

lumiere
lumiere / lumiere Tue, 2012-11-06 16:40

Szia! Nagyon tetszik a recept és az ízlésed is. :) Én mondjuk ki nem állhatom a gesztenyemasszát/pürét, és rettegtem, amikor megláttam a receptet, hogy nehogy abból készüljön, de hálistennek nem :). (De a friss és sült gesztenyét nagyon imádom.)
Az lenne a kérdésem, hogy ha nem sikerül boltban tisztított gesztenyét vennem, akkor jó-e, ha megsütöm sütőben, leszedem a héját meg picit feldarabolom, hogy könnyebb legyen pürésíteni? (Gondolom nyilván akkor nem kell annyi ideig főzni) Vagy te mit javasolsz?
Előre is köszönöm!

csokisas
Katus / csokisas Wed, 2012-10-03 19:16

Kedves Strawberry!
Nagyon megtetszett a recept és el fogom készíteni, az volna csak a kérdésem, hogy másnaposan is finom vagy kizárólag frissen fogyasztandó?

Izgatottan várom milyen ízű lesz, mert gesztenye ízből eddig csak az édes masszát ismertem :)

Válaszodat előre is köszönöm!
csokisas

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-12-01 19:19

Szerintem, mert beteg a progi, legalább is én ezt tapasztaltam.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-12-01 19:15

De szép kis leveses tál! Ami benne van persze az se lehet utolsó. Miért nincs kiírva több receptnél is a szakács neve?

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-12-01 19:33

Szia jolci, képzeld, Herendi és valami potom pénzért vettem (1 db volt már csak belőle) hohó, nekem pont annyi kell... fotózáshoz :DDD Juci voltam, alias strawberry...nem is vettem észre, hogy nem vagyok kiírva ..

251
vaj 1 ek
vöröshagyma 0.25 db
sárgarépa 0.5 közepes db
csirkemell filé 10 dkg
gesztenye 20 dkg
vargánya gomba 4 dkg
kakukkfű 1 szál
petrezselyem 1 ek
szárnyas alaplé 5 dl
főzőtejszín 2 dl
tojássárgája 1 db