Szilvásgombóc macaron
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojást tartalmaz
vikki

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 2% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 3% Zsír
A macaronhoz
-
28g mandula162 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
30g tojásfehérje16 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A töltelékhez
Összesen
907
Kcal
- 2% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 3% Zsír
A macaronhoz
-
110g mandula649 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A töltelékhez
Összesen
3626
Kcal
- 2% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 15.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 488.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 182 mg
-
Nátrium 113 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 191.5 g
-
Cukor 183 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 273.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 537 micro
-
β-crypt 99 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 206 micro
Összesen
907
Kcal
- 2% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 44.5 g
Zsír
-
Összesen 61.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1953.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 342 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 387 mg
-
Foszfor 728 mg
-
Nátrium 451 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 766.1 g
-
Cukor 733 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 1094.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 192 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 107 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 72 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 80 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2148 micro
-
β-crypt 395 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 825 micro
Összesen
3626
Kcal
- 2% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 95.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.3 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 105 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
177
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A macaronhoz
- Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk.
- Másnap elkészítjük a macaronokat:
- A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük, míg kemény hab nem lesz belőle (úgy nézzen ki, mint a borotvahab és álljon meg a tálban, ha felfordítod).
- A mandulás-porcukros keverékhez hozzáadjuk a fahéjat, és ezt a keveréket egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatjuk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.
- Sütőpapírt teszünk a sütőlapra és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal.
- És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjjön sütés közben.
- A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
- Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.
- Mikor már teljesen kihűltek, összeállítjuk a macaronokat: az egyik felét megkenjük a fahéjas szilvalekvárral, majd összeragasztjuk őket.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 12 perc
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 17026
- Feltöltés dátuma: 2012. október 06.
Ajánló
Ha esetleg nincs otthon házi szilvalekvár, legvégső esetben a boltit is megfűszerezhetjük kevés fahéjjal. Bár én a házi készítésűt ajánlom, mert nem nagy munka, viszont az íze ezerszer jobb!:) További képek az elkészítésről a blogomon.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

vikki
84 recept
Szilva szezonban mi mást lehetne készíteni tonnaszámra, mint szilvásgombócot? Mondjuk macaront! Ugyanezzel az ízvilággal:) Ez a recept a Kifőztük magazin októberi számába készült.
Hozzászólások
Nagyon ötletes, gratulálok! :-O Szép vasárnapot kívánok:Éva-Anyóca
Köszönöm!:)
Kedves vikki! Valószín?leg amat?r kérdés, de a tojásfehérjének nem lesz baja szobah?mérsékleten, nem romlik meg egy nap alatt? Olvastam, hogy le kell takarni, de akkor is... :)
Szia! Ha szobah?mérsékleten tartod (20-22 fok) semmi baja nem lesz, csak a nedvességtartalmából veszít. Fontos, hogy mikor készíted tényleg szobah?mérséklet? legyen (ne h?t?b?l kivett) mert különben nem lehet szépen felverni és onnantól sajnos annyi az egész receptnek.
Szia! Szuper recept, kipróbáltam és nagyon jól sikerült!! Köszi, hogy feltetted!! Üdv: Viki
Szia Viki! Szívesen, nagyon örülök, hogy jól sikerült és elégedett vagy vele! Ha kedvet kaptál a macaronhoz, a blogomon még találsz néhány változatot:)
Szia Vikki! Szeretném megkérdezni, hogy mennyire ajánlod mandulalisztb?l készíteni a macaront? Lesz- e eltérés a tészta állagában, ha azzal készítem és nem darált mandulával? Köszönöm el?re is, szép napot!