Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalmás kosárkák

Birsalmás kosárkák
Birsalmás kosárkák
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A neten böngészve találtam ezt a receptet. Az omlós tészta amúgy is a kedvenc süteményt alapom, a birs meg...hát, amíg iskolába jártam, ez volt az egyetlen, ami miatt a szeptembert vártam. Őszintén szólva nem sok reményt fűztem a dologhoz, a tészta mégis csak vaj meg liszt, még cukor sincs benne.
Csak azt nem tudom, mikor fogom már megtanulni, hogy az egyszerű dolgok a legjobbak. Soha életemben nem ettem még ilyen finom tésztát, asszem örökre az agyamba véstem (nem mintha olyan bonyolult lenne...) és mindent meg fogok vele tölteni, ami valaha fán volt. Esetleg mozgott, sósat is pakolhatunk bele...
De csak akkor, ha a birskorszak lejárt. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a tésztát: a lisztet egy tálba szitáljuk, szórunk rá egy csipet sót. A hideg vajat apróra vágjuk, a liszthez adjuk, és gyors mozdulatokkal összekeverjük. Hűtőbe tesszük egy órára.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket. A birsalmát megmossuk, megpucoljuk, kivájjuk a magházát, és felszeleteljük.
  3. Felmelegítjük a vajat, a birsalmákat rádobjuk, megszórjuk cukorral és fahéjjal, és néha kevergetve sűrűre főzzük.
  4. Kivesszük a tésztát a hűtőből, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, (kb. 2 mm) és fánkszaggatóval kiszúrjuk.
  5. Vajazott-lisztezett muffinformába helyezzük a tésztakorongokat, és beleigazítjuk. (Nem kell nagyon nyomkodni, az omlós tészta nem tűri, hogy sokat macerálják.)
  6. Megtöltjük a birspürével, és a tetejükre helyezünk egy-egy téglalapnyi tésztát a fel nem használt hulladékból. (Ne töltsük nagyon tele, mert ha sülés közben a birs kibugyog, akkor beragasztja a kosarakat a formába, és az életben nem vesszük ki belőle. Legalábbis egyben.)
  7. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és szép aranysárgára sütjük.
  8. Pár percet hagyjuk hűlni, majd egyszerűen kiszedjük őket a formából, és porcukorral meghintve tálaljuk. Nekem ebből a mennyiségből 15 kosárkám lett.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 292
elküldve: 1
receptkönyvben: 241
elkészítve: 7/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
537 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

omlós tésztás kosárkák birspürével, birspürével töltött vajas kosárkák

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

andorcaemil
andorcaemil Sun, 2013-02-24 21:12

Köszi a receptet, a birsalma nekünk túl tömény ezért felesbe túróval vegyítettük szenzációs, ráadásul a tésztája nagyon kellemes, omlós! Már másodjára csináltuk meg!

Monacska08
Monacska08 Sat, 2012-11-03 16:47

Kedves Nóra!

Lehet, hogy butaságot kérdezek, de biztos, hogy a tésztába kell a 6 ek hideg víz?
Ma délelőtt készítettem el a sütit, nagyon finom lett, csak a tésztája nem az igazi. :(
Köszönöm!
Szép napot!
Üdv,
m

nyitnikek
nyitnikek Thu, 2012-11-01 22:00

Köszi a receptet, finom lett, ma készítettem el, nagyon szépek is lettek!

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2012-10-04 11:33

Évek óta minden birsszezon ezzel a sütivel indul nálunk, és ez alól az idei év sem kivétel! Nagyon szeretjük! :-)

modosa
modosa / modosa Mon, 2011-10-24 21:50

Nóri, ez valami gyönyörű! A héten biztosan elkészítem. Arra gondoltam, hogy a gyümölcs töltelék közepébe tennék egy kocka étcsokit... Jujj, de fincsi leeeesz :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-10-11 11:35

Na, sikerült utánajárni, birs az jöhet! Yesss!:))) Ismerem, persze hogy ismerem!de majd szóban elmondom hogy is alakult ki ez az egész! Puszi sokszor: Mrs Smith

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2010-10-09 23:02

Nagyon guszta, biztos, hogy kipróbálom! :) Egyetértek az "egyszerű és nagyszerű" gondolattal! :)
Az omlósat imádom, és a birsünk is érik, úgyhogy jövő hétre be is tábláztam. :) Üdv.: Éva

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-10-09 11:30

Nagyon kellemes őszies hangulatú ez a kép! Biztosan finomak ezek a kis csábító kosárkák!:))) Szerintem én is csinálok valami hasonlót, valami gyümölccsel, amit éppen ehetek!:)) Elmentem, Pusz: Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2010-10-09 16:02

Köszönöm Kedves Mrs Smith!
A birsalma is le van tiltva? Ilyenkor ősszel? Ez több mint dühítő, már majdnem gonoszság :(
De remélem a sütisütés jó hatással lesz Rád. Ugye ismered Anikó teóriáját a főzés gyógyító erejéről? :)
Szép napot!
Puszillak

379
vaj 15 dkg
finomliszt 20 dkg
víz 6 evőkanál
1 csipet
birs 75 dkg
vaj 1 ek
cukor 3 ek
fahéj 1 késhegynyi