Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalmás pite Petra konyhájából

Birsalmás pite Petra konyhájából
Birsalmás pite Petra konyhájából
95 perc / előkészület: 40 perc főzés: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretem az őszt, úgy ahogy van. A sárguló levelekkel, a zörgő avarral a lábam alatt, a csípős reggelekkel, na és persze a birsalmával a kosaramban hazafelé a piacról. Nagy a szerelem a birsalma és köztem, egyetlen tényező szab gátat annak, hogy ne készítsem állandóan: csak én rajongok érte itthon ennyire...Ennek a pitének az utolsó szeletéért sem kell megküzdenem majd senkivelsmiley.

hozzávalók / 6 adag

A töltelékhez

Az omlós tésztához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókból omlós tésztát készítünk így, fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük min. 1 órára.
  2. Közben előkészítjük a tölteléket: a birsalmákat alaposan megmossuk, felnegyedeljük, magházukat kivágjuk.
  3. Lábasba tesszük a birsalmát, felengedjük vízzel, belefacsarjuk a citrom levét, és beledobjuk a kifacsart citromokat is. Lefedve félpuhára főzzük. Leszűrjük (3,5 dl kompótlevete felfogunk), és hűlni hagyjuk. Meghámozzuk a cikkeket, és falatnyi szeletekre vágjuk.
  4. A kompótlevet felmelegítjük a vaníliarúddal, a kikapart magjaival és a cukor felével. Egy kevés lével csomómentesre keverjük a keményítőt, hozzáadjuk, és kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.
  5. Az omlós tészta 2/3-át enyhén lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy kényelmesen ki tudjuk bélelni vele a piteformánkat. (A maradék harmadból vagy készítünk még két kicsit pitét, vagy lefóliázva a mélyhűtőbe dugjuk, és máskor használjuk fel.)
  6. Sütőpapírral borítjuk a pitetésztát, babbal (vagy egyéb nehezékkel, pl. rizs stb.) lenyomatjuk, és sütőbe tesszük 10 percre (vaksütés). 10 perc elteltével levesszük a nehezéket és a sütőpapírt, további kb. 4-5 percig sütjük. Amikor világos színű, és átsült, kivesszük.
  7. Megkenjük a vaníliás birsalmakrémmel, ráhalmozzuk a maradék cukorban átforgatott birsalmaszeleteket.
  8. 25-30 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 14 588
elküldve: 8
receptkönyvben: 345
elkészítve: 10/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

birsalmás pite, omlós birsalma pite, omlós pite birsalmából, birspite

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2013-11-04 21:39

Kedves Petra, most irtam Neked, es azon az oldalon talaltam ezt a receptedet, a poetikus leirassal egyetemben. Mindkettö megkapott, köszönettel eltettem a receptet.

Minden jot, es üdv.! Marti

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sat, 2012-10-27 16:39

Én egy kicsit máshogy csináltam, hámozgatás helyett fogtam, és héjastul bedaráltam egy botmixerrel a gyümölcsöt, aztán karamellizáltam a cukrot, és azt is hozzá kevertem, a tésztára meg szórtam egy vékony réteg zsemlemorzsát, hogy semmiképp ne ázzon el. Ilyen gyorsan még nem láttam süteményt elfogyni. :D Nagyon jó recept! :-)

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-11-21 09:45

Szerencséd, hogy nem vagyok a családod tagja, mert akkor bizony vérre menő küzdelmeket kellene vívnunk szerelmünkért...:-)
Itt minálunk átvettem az irányítást és én osztom a birsalmasajtot is, mert ha magára hagyom, azonnal nyoma vész.
Ki fogom próbálni...mentve.

545
birs 3 db
víz 3.5 dl
citrom 2 db
étkezési keményítő 1 csapott ek
vanília 1 db
nádcukor 6 ek
finomliszt 34 dkg
vaj 15 dkg
porcukor 9 dkg
tojás 2 db
1 csipet