r
Nosalty Logó

Birsalmás pite Petra konyhájából

Petra
Birsalmás pite Petra konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A töltelékhez

Az omlós tésztához

545
Kalória
8.6g
Fehérje
79.5g
Szénhidrát
22.5g
Zsír
146.7g
Víz
113.8g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
25.7g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A töltelékhez

Az omlós tésztához

Összesen 545 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A töltelékhez

Az omlós tésztához

Összesen 3274 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A töltelékhez

Az omlós tésztához

Összesen 172 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    22.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    79.5 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    146.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 545 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    51.7 g

Zsír

  • Összesen
    135 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    683 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1463.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    280 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    674 mg
  • Nátrium
    208 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    477 g
  • Cukor
    154 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    880.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1188 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    137 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    359 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1161 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    242 micro
  • β-crypt
    45 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    568 micro
Összesen 3274 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    77 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    25.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    46.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 172 kcal

Elkészítés

A töltelékhez

  1. A hozzávalókból omlós tésztát készítünk így, fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük min. 1 órára.
  2. Közben előkészítjük a tölteléket: a birsalmákat alaposan megmossuk, felnegyedeljük, magházukat kivágjuk.
  3. Lábasba tesszük a birsalmát, felengedjük vízzel, belefacsarjuk a citrom levét, és beledobjuk a kifacsart citromokat is. Lefedve félpuhára főzzük. Leszűrjük (3,5 dl kompótlevete felfogunk), és hűlni hagyjuk. Meghámozzuk a cikkeket, és falatnyi szeletekre vágjuk.
  4. A kompótlevet felmelegítjük a vaníliarúddal, a kikapart magjaival és a cukor felével. Egy kevés lével csomómentesre keverjük a keményítőt, hozzáadjuk, és kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.
  5. Az omlós tészta 2/3-át enyhén lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy kényelmesen ki tudjuk bélelni vele a piteformánkat. (A maradék harmadból vagy készítünk még két kicsit pitét, vagy lefóliázva a mélyhűtőbe dugjuk, és máskor használjuk fel.)
  6. Sütőpapírral borítjuk a pitetésztát, babbal (vagy egyéb nehezékkel, pl. rizs stb.) lenyomatjuk, és sütőbe tesszük 10 percre (vaksütés). 10 perc elteltével levesszük a nehezéket és a sütőpapírt, további kb. 4-5 percig sütjük. Amikor világos színű, és átsült, kivesszük.
  7. Megkenjük a vaníliás birsalmakrémmel, ráhalmozzuk a maradék cukorban átforgatott birsalmaszeleteket.
  8. 25-30 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26

Szeretem az őszt, úgy ahogy van. A sárguló levelekkel, a zörgő avarral a lábam alatt, a csípős reggelekkel, na és persze a birsalmával a kosaramban hazafelé a piacról. Nagy a szerelem a birsalma és köztem, egyetlen tényező szab gátat annak, hogy ne készítsem állandóan: csak én rajongok érte itthon ennyire...Ennek a pitének az utolsó szeletéért sem kell megküzdenem majd senkivel.

További receptek

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek