Birsalmasajt recept

Kalória?
Birsalmasajt
Birsalmasajt
receptkönyvben hozzászólások (88)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vannak ételek, ízek, amikért gyerekkorunkban egyáltalán nem vagyunk oda, felnőtt fejjel viszont annál inkább szeretjük. Klasszikus példa erre az olajbogyó.
A birsalmasajttal is így vagyok valahogy: gyerekként nem lopta be magát az ízlelőbimbóim szívébe, most viszont alig bírom kivárni, hogy kiszáradjon és neki lehessen látni a csemegézésnek.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Diót is keverhetünk bele főzés közben.

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
alkalom: karácsonyi gasztroajándék
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

birssajt, birsalma sajt, birsalma-sajt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk, magházukat egy nagyon éles késsel eltávolítjuk. (Hámozni nem kell, azt főzés után sokkal könnyebb elintézni.)
  2. Egy lábasba tesszük a birsalma cikkeket, felengedjük vízzel, fél citrom levét belefacsarjuk és puhára főzzük az almát.
  3. Leszűrjük, és mindegyik darabról lehúzzuk a héjat. A puha gyümölcsöt botmixerrel vagy turmixban pürésítjük.
  4. A birsalmapürét vasatag falú lábasban (én egy magasabb falú, öntöttvas serpenyőt használtam) kevergetve felmelegítjük és hozzáadjuk a cukrot. (A cukor mennyiségét illetően különféle "szabályok" léteznek: van aki azt mondja, hogy a birspüré súlyának 80 %-ának megfelelő mennyiségű cukor hozzáadásával a legfinomabb, van aki ugyanannyi cukrot ad hozzá, amennyi a birspüré nettó súlya, én leredukáltam a hozzáadott cukor mennyiségét 60 %-ra, így 670 g birspüréhez 400 grammnyi cukrot tettem.) A maradék citrom levét hozzáfacsarjuk és az egészet sűrűre főzzük.
  5. Egy megfelelő méretű tálat/ formát folpackkal bélelünk és beleöntjük a sűrű, forró masszát. Miután kihűlt és megszilárdult annyira, hogy tartja a formáját (én egy éjszakán át hagytam a kibélelt tálban), kiborítjuk belőle egy darab zsírpapírra és hűvösebb helyre költöztetjük, ahol békén hagyjuk úgy kábé egy hétig, vagy amíg rendesen ki nem szárad. ( Ez a legnehezebb fázisa a birsalmasajt készítésének, tényleg baromi nehéz megállni, hogy ne kóstoljunk bele a mennyei illatú finomságba.)

  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 329 339
elküldve: 155
receptkönyben: 2 661
elkészítve: 87/151
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (88)

Kitsune
Kitsune h, 2014-11-03 23:42

Ez rettenet izgalmas... :) 1 kg lett a püré, elővettem minden kicsi tálkámat, de még így is sok lesz (épp rotyog). A lemert lébe egyébként facsartam még egy fél citromot, belereszeltem egy jó ujjnyi gyömbért, és újraforraltam egy rúd fahéjjal. Ebből jócskán visszaöntöttem a péphez, mert még 50%-nyi cukorral is vészesen édes lett nekem. A maradékot most iszom mézzel, elég jó :) Így persze még több lett a pép, úgyhogy nekiálltam befőttes üveget sterilizálni. JAAAAAJDEKÍVÁNCSI VAGYOK JAAAAAJ!! :)

vacakvucli
vacakvucli szo, 2014-11-01 00:01

Most készűlt el életem első birsalmasajtja, remekül néz ki, én kevertem bele szárazon pirított diót is, és az íze nagyszerű :D

szilu
szilu v, 2014-10-12 16:15

Üdv mindenkinek! Épp most készültem el életem első birsalma sajtjával. DE! Most,amikor már kiöntöttem a formába,na most jutott eszembe,hogy nem tettem citromot bele,csak a főzésnél. (A nagy izgalmamban elfelejtettem.) Mármint az első főzésnél,a pépesítés előtt. Befolyásol valamit a citrom leve a színén kívül? Köszönöm a választ!!

szigetiiren
szigetiiren cs, 2014-09-18 07:49

Durva kristälycukorba forgatom bele, es naponta forgatom, ezzel is gyorsitom a szäradäst.Üdv:Iren

heidricha
heidricha sze, 2014-09-17 19:32

Nagyon irigylek mindenkit, akinek valaha sikerült. Én már mindent elkövettem, volt, hogy egy napig főztem, volt hogy csak kb. egy órát; volt benne citrom, vagy citromsav, vagy semmi; volt rengeteg cukor, vagy kevesebb; vásárolt birs, vagy saját. Viszont eddig minden alkalommal lekvár lett. A teteje megszikkad, de sosem marad egyben. Az idei simán folyik a fölső szikkadt fél cm alatt, a tavalyi a mai napig is inkább lekvárszerű, pedig miután eluntam a várakozást, hogy "majdcsak meghúz" még a kemence tetején próbáltam szikkasztani - meg is égett a fele. Vagyis nem szeret engem a birsalma sajt, pedig én szeretem, és nem is adom fel - de lelkes már rég nem vagyok.

Darkshef
Darkshef h, 2014-09-29 10:14

Nem kell mindent elkövetni , csak recept szerint csinálni ! Nem szabad főzés előtt meghámozni semmiképp ! Abban van a pektin , amitől megdermed .

bogi31
bogi31 k, 2014-09-02 11:14

Nagyon guszta, de sajnos én a cukortartalma miatt nem ehetem :( esetleg nyírfacukorral is készíthető? Ha igen, az arányokat leírnád?
Előre is köszönöm Bogi31

IldikoSztraka
IldikoSztraka h, 2013-12-09 21:52

Gondosan es reszletesen elolvasva a hozzaszolasokat ( Jo Pap holtig tanul ) a kovetkezo keppen keszitettem el . 2 kg ( maghaz nelkul merve ) fel erett ( tehat kevesebb gyumolcs le ) hejjat rajta hagyva - adtam 40 dk Bio ( Organic ) Cukrot ( nallunk Cukornadbol van cukor s nem cukor repa-bol ) s 1 egesz citrom levet - a vegen pedig szegfuszeget es darabolt diot ( ahogy nagyanyamtol emlekszem ) kb 30 perc utan ( mivel a felerett birsalmanak sok leve nem volt s a cukor is surusitett ) leveve a fedot - osszeturmixoltam , meg egy 5 percet visszatettem igy pepesen majd kisse kihulve kis 15cm-s mini kenyer formakba ontottem s most varom a dermedest :) Koszonom a receptet !!

Ecibogyoka23
Ecibogyoka23 / Ecibogyoka23 p, 2013-11-29 22:09

Életemben most készítettem először birsalmasajtot, de büszkén mondhatom: tökéletes lett! :))) És ezt ennek a szuper receptnek köszönhetem. Nagyon jó ötleteket is olvastam itt, bár én sem hámoztam meg az almákat. Az enyém jó kis sötétvörös lett, de én mondjuk így szeretem, úgyhogy nem baj :) Köszönet a receptért, el fogom még készíteni jópárszor!

Gabriell4
Gabriell / Gabriell4 cs, 2013-11-14 11:13

Ez a legfinomabb birsalmasajt, amit valaha ettem. :) Nagyon köszönöm a receptet!
A második készítésnél már nem szedem le a héját és így is ugyanolyan finom lett és kevesebb vele a munka. :)
Minden jót kívánok! Gabi

Marosi Erika
Marosi Erika v, 2013-11-10 13:43

Szia Petra!

Nagyon finom lett a birsalmasajt,elmentettem receptkönyvembe is,hogy el tudjam készíteni jövőre is.
Most készítettem először.Köszönőm szépen!Üdv:Erika

Dryzzit
Dryzzit sze, 2013-10-23 13:29

Sziasztok!
Néhány tanács kezdőknek:
1. Főzés közben (amennyiben el szeretnéd a birs héját távolítani) mikor már a kés hegye belemegy a gyümölcs húsába, kapcsold ki alóla a gázt/villanyt és 1-3 percig hagyd állni a forró vízben, ezután kezd el eltávolítani a héjat a gyümölcs húsról. Ha túlfőzöd és szétreped a héj egészen nehéz lesz eltávolítani a héjat (szétmállik a kezeid között). Érdemes néha a főzés közben megkavarni a gyümölcsöket, hogy egyformán főjenek meg.
2. A héj eltávolítása valóban nem szükséges, viszont akkor kicsit tovább kell turmixolni a kívánt pép minőség elérése érdekében.
3. Kézi botmixer hatékonyabb, a turmixgépben tovább tart a pürésítés és egyéb eszközzel segíteni kell a gyümölcs lenyomásában.
4. Én vékony falú edényben készítettem el, takarék lángon folytonos kevergetés mellett. Kb. 30-35 percet kevergettem folyamatosan. Akkor vettem le a masszát a tűzről, mikor a massza színe enyhén elfehéredett, és a fakanálra felvéve már nem folyt szét.
5. Mikor kiöntöttem a formába, a tetejét nem fedtem be műanyag fóliával, csak egy vászon törlőruhát raktam rá, hogy jobban szellőzzön. Az eredmény: Tökéletes és finom birsalma sajt.
Ui.: Minden egyébben ezt a receptet követtem. Köszönet érte! :)

Üdvözlettel:
Dryzzit

rkrisztina
rkrisztina szo, 2013-10-19 18:20

Megcsináltam, és valami fantasztikusan finom lett! Én 60 %-os cukormennyiséggel készítettem, és pont jó:)! Ma délután készült el, és szinte már meg is dermedt. Nem tudom, hogy van-e összefüggés, de azért leírom, hogy a birsalmák, amikből készítettem, már igencsak érettek-mondhatni túlérettek-voltak. Némelyik már erősen barnult is. De főzés közben ahogy a citromot hozzátettem, az "kiszedte" a barnaságot, szép világos lett. Köszönöm a receptet, még biztosan fog készülni ilyen finomság a jövő héten is:)!

mira139
mira139 p, 2013-10-11 16:45

Sziasztok!
Életemben először készítettem birsalmasajtot és mindjárt két változatot. Főzés, turmixolás után ketté vettem és 1kg péphez 50dkg. xilitet tettem, ez a diétás változat, a maradékot cukorral főztem szintén 50%-os arányban. Mind a kettőfélét kihűlés után egy óra múlva kiborítottam a formából és tökéletesen szilárd lett. 3 nap szárítás bőven elég volt neki. Köszönöm a receptet, soha nem gondoltam, hogy ezt az anno Nagyanyám által készített finomságot én is megtudom főzni.

Jucus53
Jucus53 / Jucus53 sze, 2013-10-09 20:04

Annyira jó, hogy a facebookon naponta fenn vagyok és megtaláltam ezt a receptet, így már tudom mit kezdek azzal a 10 db birsalmával amit kaptam. Köszi. Jelezni fogom milyen lett.

bogdanregi
bogdanregi p, 2013-10-04 11:02

Én ma fogok nekiállni!Arra gondoltam, hogy maffin sütőformát fogok kibélelni, és abba beletenni.Így aranyos kis formák lesznek, így tudom őket kóstolásra is adni:-)Kíváncsian várom a végeredményt!

Manna74
Manna74 sze, 2013-10-02 11:47

Én is szeretném elkészíteni a birsalma sajtot, de meleg a lakásunk és kamránk sincs. Olyan, mint egy panel.
Hol szárítsam ki a sajtokat? A konyhaszekrény tetején vagy a hűtőben (De ott nem veszi át más étel szagát?) vagy...?

És aki sütőben sűríti, az letakarja közben?

Köszönöm a válaszokat! :)

honey1
honey1 v, 2013-09-22 11:34

Az enyém most készül. Már tegnap hozzáfogtam az elkészítéséhez. De nem fejeztem be, így éjszaka "pihent". Az biztos, hogy finom, mert folyamatosan kóstolgatom, a színe rózsaszín :-) Iszonyúan pöfög, ezért félig fedő van rajta, különben minden csupa birsalmapüré lenne. Lehet, hogy így tovább tart a főzés.

RMartuska
RMartuska szo, 2013-09-21 15:19

Sziasztok!

Én még nem csináltam, csak szeretnék. Kérdezem, hogy szerintetek édesítőszerrel is el lehet készíteni, vagy csak cukorral?

zizilezi
zizilezi h, 2013-01-28 17:22

Most csináltam először ilyet. Nekem muszáj volt megpucolnom, mert elég rosszak voltak a szemek, de a kész massza nagyon finom lett. Azonban nálunk a szárítás alatt megpenészesedett.

princes47
princes47 sze, 2012-11-14 10:28

Sziasztok !
Elkészítettem életem első birsalmasajtját. Nagyon finom lett, mert ugye az volt az első hogy megkóstolta az ember. Most szárad. Köszönjük a finom receptet. Kornélia

Sally
Sally / Sally h, 2012-11-12 16:31

Na nekem nem akar megszilardulni!:) Elkeszitettem hajastol, magostol, (hogy biztos megzilarduljon) majd szitan atszurtem cukroztam egy kicsit foztem es formakba raktam! De eltelt 2 ejszaka es nem szilardult meg! Ize finom, majd lesz belole lekvar!:)

palotásiné
icamama46 / palotásiné sze, 2012-11-14 21:33

Ne ijedj meg! Én is igy jártam. Életemben először csináltam, az ize nagyon finom lett, másnapra be is bőrösödöt, örültem mint majom a farkának, de mikor kiboritottam, egy folyós, amorf massza lett belőle. Ramas dobozokba töltöttem ujra, s lesz ami lesz belőle alapon beraktam a spajzba. Nem foglalkoztam vele. Tiz nap mulva az én birsalmasajtocskáim ragyogóan megszilárdultak, ki lehetett boritani a dobozokból, és nagyon büszke voltam magamra. Szóval, meg fog szilárdulni, csak ki kell várni. Lehet hogy két hét is kell hozzá.. meg türelem. Jó étvágyat!

Sancho
Sancho sze, 2012-11-14 14:56

Biztosan keveset főzted. Nálunk, fáskályhán pöfékel 2-3 órát, utána 4-5 nap alatt ki is szárad rendesen.

52zsoka
52zsoka sze, 2012-11-07 21:25

Kedves Petra!
Elkészítettem a sajtot.Nagyon finom lett .Minden nap vágok belőle egy kis darabot meg sem vártam,hogy teljesen meg dermedjen.Hamarosan csinálok még egy adagot ,hogy legye később is.Mert ez már nemsoká el is fogy.Köszike.
Szeretettel üdvözöllek Zsóka.

magyarj
magyarj v, 2012-10-28 11:28

A birsalmasajt készítésének alapszabálya, mondhatni alfája és omegája, hogy a héját NEM távolítjuk el, sem főzés előtt, sem utána! :-)
Abban, és a magházában van a legtöbb pektin, ami a kocsonyásodásért felelős. Ha eltávolítjátok, akkor zselésítőt kell hozzáadni (ami mesterségesen előállított pektin). Butaság lenne, ugye? :-) Egyes vidékeken még a magházat is megfőzik, külön edényben, kevés vízben, majd leszűrve a főzővizet, a megfőtt birsdarabokra öntik, aztán turmixolják.
Ha nem sikerül teljesen egészséges héjú birset beszerezni (a körte és az alma ugyanaz!), akkor főzés előtt a barna részeket el lehet távolítani, de nem érdemes túlzásba vinni, mert az apró pöttyök úgysem fognak látszani és nyomot sem hagynak a kész terméken. :-)
Nagyon kevés vízben érdemes feltenni főni, akkor nem kell túl sokáig töményíteni a cukorral való összekeverés után.
A többi már ízlés dolga: nagyon jót tesz az ízének a szegfűszeg és a fahéj, a ha citromlevet teszel bele, akkor álltában sem barnul (a C-vitamin antioxidáns), egyébként a ahogy "öregszik", úgy sötétedik a színe (nem szoktak magas kort megérni! :-)).
A dió nagyon feldobja az ízét, különösen, ha a belekeverése előtt egy száraz, zsiradékmentes serpenyőben megpirítod. A cukor mennyisége végképp az egyedi ízesítés kérdése. Én édesen szeretem... :-)

petra
Petra / petra v, 2012-10-28 17:26

Kedves Magyarj,
Köszönjük a hasznos tanácsokat, épp birsalmasajt készítés előtt állok, kipróbálom a leírtak szerint, héjjal.
Üdv
Petra

Batáné Vizler Anna
Batáné Vizler Anna cs, 2012-10-25 10:38

Én is elkészítettem, nagyon jó lett.Most csináltam életemben először! csak egy kérdésem lenne , nekem egy néni évekig hozta, tőle vásároltam,de az ő birsalmasajtjának a színe nem ilyen volt,szinte mondhatni átlátszó és aranyos... nem tudod mitől, sajnos őt már nem tudom kérdezni, mert meghalt....

nusikezdi
Nusi Kezdi konyhaja / nusikezdi sze, 2013-10-23 11:37

Kedves Anna ,én mar többször készítettem birs lekvárt,sajtot, zselét.A magyarázat szerintem ez ,nénikétől vett sajt, vegyítve volt a birs héjából és magházból főtt levével.Az így kapót levet én le merem és víz helyet használom a lekvár készítésre és lehet a sajt készítésére felhasználni ekkor lesz világosabb és átlátszó,az birs főző leve felhasználó menyisége a sajtban vagy a lekvárban a következő , 1 liter léhez 1 kg cúgkort számítok ,ez nem jelenti azt hogy egy liter levet kell tenned . Nagyon finom ha a levet zselének készíted , csak ez a recept és birsalma leve plusz a cukrot fel főzöd egy citrom levet beleteszed és főzés kezdetétől 15-20 perc alatt kész ! Forrón üvegekben önteni le kötni,vagy csavarni másnapig száraz dunsztban hagyni kihűlni.Remélem segíteni tudtam !Tisztelettel Nusi

rolvisa
Olgis / rolvisa h, 2013-09-23 18:06

Nálam is ez a gond, az enyém nem sárga inkább pirosas. Igaz birs körtét dolgoztam fel.

babaeva
babaeva v, 2012-11-25 21:15

Kedves Anna:) Az enyém olyan színű. Én amikor a fazékban nagyon hólyagosodik akkor beteszem a sütőbe, légkeverésre 100celsius fokra kb. húsz percre. Néha megkeverem, és amikor kiveszem formákba öntöm és kihűl már teljesen kemény.

petra
Petra / petra p, 2012-10-26 08:41

Kedves Anna,
Örülök, hogy jól sikerült az első birsalmasajtod.
Tudom, hogy milyen színűre gondolsz, de sajnos én sem tudom, hogy annak mi lehet a titka:-(. Nekem mindig ilyen aranyszínű lesz.
De hátha valaki látja kérdésed, és megtudjuk.
Üdv
Petra

csele.regina
csele.regina szo, 2012-11-10 13:52

Sziasztok. Én is most kezdek neki életem első birssajtjának ... így én is rendesen körbejártam már a dolgot. Azt mondták (és azt is olvastam), hogy akkor lesz szép világos a sajt, ha a cukrot csak a végén keverem bele ... így nem tud karamellizálódni az. Háát, nagyon kíváncsi leszek rá. Ikó

barbara0501
barbara0501 szo, 2012-10-20 20:04

Szia! Nekem egy kérdésem lenne. Jobban mondva előbb a sztori, majd a kérdés.:) Én megcsináltam a sajtot a recepted szerint, és hát nem igazán lett olyan, sőőt. A hűtőben kicsit tovább is volt, mint egy éjszaka. Zsírpapíros tálcára kiborítottam és egy napon belül szétfolyt, őzgerinc formára egyáltalán nem hasonlít. De meghagytam, mert amúgy nagyon finom!:) Eltelt így pár nap és elkezdett száradni, már kezdtem megörülni, hogy ha nem is szép, de legalább állagra jó lesz! Holnap (vasárnap) telne le az 1 hét, de ma reggel mikor megnéztem, ilyen fehér penészfoltokat vettem rajta észre!! Na ez mitől lehet?? Ugyanúgy csináltam mindent ahogy leírtad, jó sűrűre főztem, elég cukorral, volt ideje kihűlni, hűtőben is eleget volt a recept szerint és szerintem is, és mégis ... Pedig mikor főztem akkor olyan finom volt... :) Remélem tudsz segíteni, mert szeretném már egyszer jól elkészíteni!! Köszi, Barbi

petra
Petra / petra k, 2012-10-23 22:50

Kedves Barbara,
Csak arra tudok gondolni, hogy nem volt kellően sűrű a massza, valószínűleg tovább kellett volna főzni még, illetve, addig nem szabad kiborítani, amíg nem dermed meg kellőképpen, mert akkor szétfolyik, ahogy esetedben is történt. A dermedési idő elég változó lehet, függ a hőmérséklettől, hogy milyen vastag/ magas sajtot készítünk stb. A penészfoltok pedig szerintem attól jöttek, hogy nem volt elég hűvös a hely, ahol száradni hagytad.
Azért remélem nem adod fel, és próbálkozol még birssajttal, érdemes:-).
Szorítok, hogy legközelebb sikerüljön!
Üdv
Petra

Idus1
Idus1 sze, 2012-10-31 21:27

Kedves Petra! Életemben most először készítettem birsalmasajtott. Elovastam a receptet, és a hozzászólásokat is. A birsalmasajtom nagyon finom lett, köszönöm szépen a receptet. Én a szobában meleg helyen hagytam "száradni" több, mint 1 hétig; igaz a második napon borítottam ki a formából, és innen kezdve mindennap forgattam, és nincsen semmi baja. Azóta készítettem egy második adagot is, azzal sincsen semmi gond /a 3. adaghoz is megvettem már a bisalmát :)/. Már csak ahhoz kellene egy jó tanács, hogy hogyan tároljam, hogy sokáig elálljon, mivel több adagot készítettem. Zsírpapírba vagy sütőpapírba csomagolva, vagy tehetem fedeles műanyagdobozba? szeretném ha később nem lenne vele "gond". Tehát, hogy és milyen hőmérsékleten lehet tárolni, hogy még később is legyen belőle? Előre is köszönöm a választ
Üdvözlettel
Ida

petra
Petra / petra cs, 2012-11-01 23:04

Kedves Ida,
Zsírpapírva vagy celofánba csomagolva hűvös, hideg helyen (hűtő, kamra) sokáig eláll.
Üdvözlettel,
Petra

Idus1
Idus1 p, 2012-11-02 13:18

Köszönöm szépen a választ, csak kamrám nincs. A hűtőszekrénybe beteszem, remélem "kap majd elég levegőt", hogy nehogy bepenészedjen.
Üdv
Ida

NoSalty.hu
NoSalty.hu h, 2012-10-15 10:14

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.10.14. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

DBrigi
DBrigi / DBrigi cs, 2012-08-16 13:52

Szia Petra! Mivel nagyon szeretem a receptjeidet, ismertetőidet, így most vettem a bátorságot és kérdeznék Tőled. Szóval a birsalmát mikortól lehet szedni? Mert a közelünkben van birsalma, senki nem gondozza, és hasznosítja a gyümölcsét. Gondoltam idén majd én fogom. Már hatalmasak a gyümölcsök rajta, de nem tudom mikortól szedhető? Esetleg neked vagy más olvasónak van ötlete? Köszönöm! :)

márta59
márta59 v, 2012-10-14 16:02

Kedves DBrigi! Gondolom azóta rájöttél te is, de ha nem, a birsalmát, október elejétől lehet szedni.

rebtom
rebtom szo, 2011-11-19 14:30

Soha nem készítettem ilyet, de még nem is ettem! Éppen 4 nap múlva lesz, hogy letelik az 1 hetes pihentetés. Persze nagyon fincsi (torkoskodtam a kiborításnál:) Ha kiszáradt akkor hűtőben tároljam zsírpapírba csomagolva? Vagy elég a kamrában(kb. 10-12 fok van ott)? Bocsánat, ha bugyuta a kérdésem... :) Ilda

308