Birsalmasajt
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Petra

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
308
Kcal
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
1852
Kcal
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 43.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 16 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.5 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 81.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
308
Kcal
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 260.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 483 g
-
Cukor 401 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 489.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 121 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
1852
Kcal
- 0% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 19 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 7 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.3 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 35.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
135
Kcal
-
Nosalty kipróbálta
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Elkészítés
- A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk, magházukat egy nagyon éles késsel eltávolítjuk. (Hámozni nem kell, azt főzés után sokkal könnyebb elintézni.)
- Egy lábasba tesszük a birsalma cikkeket, felengedjük vízzel, fél citrom levét belefacsarjuk és puhára főzzük az almát.
- Leszűrjük, és mindegyik darabról lehúzzuk a héjat. A puha gyümölcsöt botmixerrel vagy turmixban pürésítjük.
- A birsalmapürét vasatag falú lábasban (én egy magasabb falú, öntöttvas serpenyőt használtam) kevergetve felmelegítjük és hozzáadjuk a cukrot. (A cukor mennyiségét illetően különféle "szabályok" léteznek: van aki azt mondja, hogy a birspüré súlyának 80 %-ának megfelelő mennyiségű cukor hozzáadásával a legfinomabb, van aki ugyanannyi cukrot ad hozzá, amennyi a birspüré nettó súlya, én leredukáltam a hozzáadott cukor mennyiségét 60 %-ra, így 670 g birspüréhez 400 grammnyi cukrot tettem.) A maradék citrom levét hozzáfacsarjuk és az egészet sűrűre főzzük.
- Egy megfelelő méretű tálat/ formát folpackkal bélelünk és beleöntjük a sűrű, forró masszát. Miután kihűlt és megszilárdult annyira, hogy tartja a formáját (én egy éjszakán át hagytam a kibélelt tálban), kiborítjuk belőle egy darab zsírpapírra és hűvösebb helyre költöztetjük, ahol békén hagyjuk úgy kábé egy hétig, vagy amíg rendesen ki nem szárad. ( Ez a legnehezebb fázisa a birsalmasajt készítésének, tényleg baromi nehéz megállni, hogy ne kóstoljunk bele a mennyei illatú finomságba.)
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 1876
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 77
- Össznézettség: 869442
- Feltöltés dátuma: 2008. november 03.
Ajánló
Diót is keverhetünk bele főzés közben.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Petra
537 recept
Vannak ételek, ízek, amikért gyerekkorunkban egyáltalán nem vagyunk oda, felnőtt fejjel viszont annál inkább szeretjük. Klasszikus példa erre az olajbogyó. A birsalmasajttal is így vagyok valahogy: gyerekként nem lopta be magát az ízlelőbimbóim szívébe, most viszont alig bírom kivárni, hogy kiszáradjon és neki lehessen látni a csemegézésnek.
Hozzászólások (65)
Birskörtéb?l is meglehet ugyanezt csinálni? Köszi el?re is!
persze, hisz ugyanolyan íze van mint a birsalmának, csak más a formája:-)
Kedves Petra! Elkészitettem sajtot, jól megszórva dióval. Még nem hült ki, de egy kicsit "nyalakodva" nagyon jó lett. Köszi.
Én is készítettem lekvárt is és a sajtot is megcsináltam. Az eredmény az lett, hogy a lekvár megkötött az üvegben, a sajt meg nem kötött meg, csak beb?rösödött. Szerintem amikor beletettem a cukrot, nem f?ztem elég ideig. Én nem tettem bele se diót se mandulát, nem volt otthon, de még lehet, hogy úgyis megcsinálom, mert az íze nagyon finom lett. Most kenyérre kenem. Mert szerintem már nem fog megkötni. Ugye? A cukorhoz szeretnék hozzáf?zni annyit, hogy a könyvemben 80 % cukrot ír, te 60 %-ot javasoltál, és ezzel egyetértek. Szerintem nem kell bele több, mert akkor túl édes lesz.
Mégis megkötött, nagyon finom lett és hamar elfogyott.
Szép estét mindenkinek! Elkészitettem ezt a finomságot,de sajnos nem keményedett meg. Arra gondoltam megint felf?zöm .Talán nem f?ztem elég ideig. Azt is hallottam hogy az almát héjával együtt kell össze pürésiteni és akkor biztos megkocsonyásodik. Üdvözlettel Andrea
Farsang Andrea! Ne add fel, majd megköt. Én már a második adagot készítettem, de ez még finomabb lett. Héj és magház nélkül f?ztem, mégis megkötött. Egy részét ?zgerinc szer? formába tettem, ennek több id? kell, mire belül is megköt, a másikat pedig muffin formákba. De nagyon-nagyon finom lett. Diós kenyérre vajat kenünk és rászeljük a birsalmasajtot és hozzá tej. Isteni!!!!
Marcsi75! A muffin formába is kell folpack vagy oda simán bemered? Köszi anita
kedves Andrea! mennyi ideig hagyta állni? mert én egy hétig, és ez id? alatt (héj nélkül!- héjastul pürésítésr?l még eddig nem is hallottam) szépen kiszáradt- ahogy a képen is látszik Üdvözlettel Petra
Köszönöm a receptet! Rágják itthon a fülem, hogy miért nem csinálok, mert rengeteg birsalmánk lett. Most minden ismerösöm birsalmát kell eltegyen. (Nem mondom, hogy els? osztályú, de van böven) Vira
Nekem nem kötött meg, ezért üvegbe tettem:-( Vira
3 eve keszitek birsalmasajtot, iden eloszor foztem hejastol, aztan puresitettem.Azt tapasztaltam,hogy hamarabb megkotott igy, hiszen a heja tobb pektint tartalmaz.Ha keves az idom, akkor 2-3 napon at fozom,naponta 20-30 percet, majd a formaba kiontom,de nem tul vastagon, max.3 cm es igy is eltart 10-12 napig a szaradasa.Felidoben kiszedem a formabol es a masik oldalat is kiszaritom.
Többször újra lehet f?zni, ha nem szilárdul be vagy akkor is ha túlságosan túl szárad. Én már megújitottam- felfrissítettem 2 éves, spájzban felejtett birsalma sajtot, (vágódeszkának lehetett volna már használni) persze nem volt benne dió, mert ha diót raksz bele, akkor hamar el kell fogyasztani a dió ólaj avasodása miatt. Én megmosva kettévágva tepsin süt?ben megütöm, és csak azután veszem ki a magokat, hámozom, majd turmixolom. Ha csak kevés birsalmád-körtéd van adhatsz hozzá más gyümölcsöt is (cukorrépából és szilvalekvárból is meg lehet csinálni, "Hitler-szalonna", vagy "kimért gyümölcsíz" néven volt sokáig a köztudatban-forgalomban), ha eleget f?zöd igen lassú t?zön szépen bekocsonyásodik, adhatsz hozzá a dión kívül szezámmagot is, csak ne feledd hogy így 1-2 hónapon belül el kell fogyasztani. 2 réteg folpak fözött "elnyújthatod" nagyon vékonyra is, és keskeny csíkorra vágva a magad, és családod becsomagolt uzsonnája mellé rakott darab egy kit?n? nass-snack. Túrázáshoz, téli autózáshoz kit?n? "túlél? kaja" mert a keszty?tartóban, hétizsákban felejtve is sokáig el áll.
Van-e diabetikus verzió vmilyen cukorpótlóval? Kösz: Rita
Kedves Rita, Az oldalunkon sajnos diabetikus birsalmasajt verzió még nincs, de a neten találtam Neked egy ilyen receptet, itt: http://daisyterme.blogspot.com/2009/11/diabetikus-birsalmasajt.html Üdv, Petra
A f?z? levet nem szabad ám kidobni! Lassú t?zön kb. 1/5-ére be lehet süríteni, és a következ? tavasszal fel lehet használni olyan lekvárok bes?rítésére, amelyek maguktól nem s?r?södnek. A lé csak úgy hemzseg a természetes pektint?l!
kedves Pál, köszönjük, hogy ezt megosztottad velünk!