r
Nosalty Logó

Birsalmasajt

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 308 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1852 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 135 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.5 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 308 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    260.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    483 g
  • Cukor
    401 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    489.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    121 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 1852 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.3 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 135 Kcal
  • Nosalty kipróbálta
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk, magházukat egy nagyon éles késsel eltávolítjuk. (Hámozni nem kell, azt főzés után sokkal könnyebb elintézni.)
  2. Egy lábasba tesszük a birsalma cikkeket, felengedjük vízzel, fél citrom levét belefacsarjuk és puhára főzzük az almát.
  3. Leszűrjük, és mindegyik darabról lehúzzuk a héjat. A puha gyümölcsöt botmixerrel vagy turmixban pürésítjük.
  4. A birsalmapürét vasatag falú lábasban (én egy magasabb falú, öntöttvas serpenyőt használtam) kevergetve felmelegítjük és hozzáadjuk a cukrot. (A cukor mennyiségét illetően különféle "szabályok" léteznek: van aki azt mondja, hogy a birspüré súlyának 80 %-ának megfelelő mennyiségű cukor hozzáadásával a legfinomabb, van aki ugyanannyi cukrot ad hozzá, amennyi a birspüré nettó súlya, én leredukáltam a hozzáadott cukor mennyiségét 60 %-ra, így 670 g birspüréhez 400 grammnyi cukrot tettem.) A maradék citrom levét hozzáfacsarjuk és az egészet sűrűre főzzük.
  5. Egy megfelelő méretű tálat/ formát folpackkal bélelünk és beleöntjük a sűrű, forró masszát. Miután kihűlt és megszilárdult annyira, hogy tartja a formáját (én egy éjszakán át hagytam a kibélelt tálban), kiborítjuk belőle egy darab zsírpapírra és hűvösebb helyre költöztetjük, ahol békén hagyjuk úgy kábé egy hétig, vagy amíg rendesen ki nem szárad. ( Ez a legnehezebb fázisa a birsalmasajt készítésének, tényleg baromi nehéz megállni, hogy ne kóstoljunk bele a mennyei illatú finomságba.)
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 38
  • Össznézettség: 751985
  • Feltöltés dátuma: 2008. november 03.

Ajánló

Diót is keverhetünk bele főzés közben.

Receptkategóriák

Vannak ételek, ízek, amikért gyerekkorunkban egyáltalán nem vagyunk oda, felnőtt fejjel viszont annál inkább szeretjük. Klasszikus példa erre az olajbogyó. A birsalmasajttal is így vagyok valahogy: gyerekként nem lopta be magát az ízlelőbimbóim szívébe, most viszont alig bírom kivárni, hogy kiszáradjon és neki lehessen látni a csemegézésnek.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Birskörtéb?l is meglehet ugyanezt csinálni? Köszi el?re is!

Petra

persze, hisz ugyanolyan íze van mint a birsalmának, csak más a formája:-)

Törölt felhasználó

Kedves Petra! Elkészitettem sajtot, jól megszórva dióval. Még nem hült ki, de egy kicsit "nyalakodva" nagyon jó lett. Köszi.

Marcsi

Én is készítettem lekvárt is és a sajtot is megcsináltam. Az eredmény az lett, hogy a lekvár megkötött az üvegben, a sajt meg nem kötött meg, csak beb?rösödött. Szerintem amikor beletettem a cukrot, nem f?ztem elég ideig. Én nem tettem bele se diót se mandulát, nem volt otthon, de még lehet, hogy úgyis megcsinálom, mert az íze nagyon finom lett. Most kenyérre kenem. Mert szerintem már nem fog megkötni. Ugye? A cukorhoz szeretnék hozzáf?zni annyit, hogy a könyvemben 80 % cukrot ír, te 60 %-ot javasoltál, és ezzel egyetértek. Szerintem nem kell bele több, mert akkor túl édes lesz.

Marcsi

Mégis megkötött, nagyon finom lett és hamar elfogyott.

Törölt felhasználó

Szép estét mindenkinek! Elkészitettem ezt a finomságot,de sajnos nem keményedett meg. Arra gondoltam megint felf?zöm .Talán nem f?ztem elég ideig. Azt is hallottam hogy az almát héjával együtt kell össze pürésiteni és akkor biztos megkocsonyásodik. Üdvözlettel Andrea

Marcsi

Farsang Andrea! Ne add fel, majd megköt. Én már a második adagot készítettem, de ez még finomabb lett. Héj és magház nélkül f?ztem, mégis megkötött. Egy részét ?zgerinc szer? formába tettem, ennek több id? kell, mire belül is megköt, a másikat pedig muffin formákba. De nagyon-nagyon finom lett. Diós kenyérre vajat kenünk és rászeljük a birsalmasajtot és hozzá tej. Isteni!!!!

Törölt felhasználó

Marcsi75! A muffin formába is kell folpack vagy oda simán bemered? Köszi anita

Petra

kedves Andrea! mennyi ideig hagyta állni? mert én egy hétig, és ez id? alatt (héj nélkül!- héjastul pürésítésr?l még eddig nem is hallottam) szépen kiszáradt- ahogy a képen is látszik Üdvözlettel Petra

Hasznos Virág

Köszönöm a receptet! Rágják itthon a fülem, hogy miért nem csinálok, mert rengeteg birsalmánk lett. Most minden ismerösöm birsalmát kell eltegyen. (Nem mondom, hogy els? osztályú, de van böven) Vira

Hasznos Virág

Nekem nem kötött meg, ezért üvegbe tettem:-( Vira

Törölt felhasználó

3 eve keszitek birsalmasajtot, iden eloszor foztem hejastol, aztan puresitettem.Azt tapasztaltam,hogy hamarabb megkotott igy, hiszen a heja tobb pektint tartalmaz.Ha keves az idom, akkor 2-3 napon at fozom,naponta 20-30 percet, majd a formaba kiontom,de nem tul vastagon, max.3 cm es igy is eltart 10-12 napig a szaradasa.Felidoben kiszedem a formabol es a masik oldalat is kiszaritom.

TIBIAPU

Többször újra lehet f?zni, ha nem szilárdul be vagy akkor is ha túlságosan túl szárad. Én már megújitottam- felfrissítettem 2 éves, spájzban felejtett birsalma sajtot, (vágódeszkának lehetett volna már használni) persze nem volt benne dió, mert ha diót raksz bele, akkor hamar el kell fogyasztani a dió ólaj avasodása miatt. Én megmosva kettévágva tepsin süt?ben megütöm, és csak azután veszem ki a magokat, hámozom, majd turmixolom. Ha csak kevés birsalmád-körtéd van adhatsz hozzá más gyümölcsöt is (cukorrépából és szilvalekvárból is meg lehet csinálni, "Hitler-szalonna", vagy "kimért gyümölcsíz" néven volt sokáig a köztudatban-forgalomban), ha eleget f?zöd igen lassú t?zön szépen bekocsonyásodik, adhatsz hozzá a dión kívül szezámmagot is, csak ne feledd hogy így 1-2 hónapon belül el kell fogyasztani. 2 réteg folpak fözött "elnyújthatod" nagyon vékonyra is, és keskeny csíkorra vágva a magad, és családod becsomagolt uzsonnája mellé rakott darab egy kit?n? nass-snack. Túrázáshoz, téli autózáshoz kit?n? "túlél? kaja" mert a keszty?tartóban, hétizsákban felejtve is sokáig el áll.

Törölt felhasználó

Van-e diabetikus verzió vmilyen cukorpótlóval? Kösz: Rita

Petra

Kedves Rita, Az oldalunkon sajnos diabetikus birsalmasajt verzió még nincs, de a neten találtam Neked egy ilyen receptet, itt: http://daisyterme.blogspot.com/2009/11/diabetikus-birsalmasajt.html Üdv, Petra

Törölt felhasználó

A f?z? levet nem szabad ám kidobni! Lassú t?zön kb. 1/5-ére be lehet süríteni, és a következ? tavasszal fel lehet használni olyan lekvárok bes?rítésére, amelyek maguktól nem s?r?södnek. A lé csak úgy hemzseg a természetes pektint?l!

Petra

kedves Pál, köszönjük, hogy ezt megosztottad velünk!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Ha az adott helyen már nem tudsz tanulni, akkor váltani...

Enzsöl Balázs mosogatóként kezdte gasztronómiai pályafutását 2005-ben, négy évvel később pedig már Angliában volt főszakács. A cukrászattal Ausztriában ismerkedett meg, majd néhány év alatt nemzetközileg elismert cukrásztanácsadóvá küzdötte fel magát. Évek óta Barcelona a bázisa, de a világ minden tájára hívják éttermek, hotelek, kávéházak, hogy stílusát átültesse az ő kínálatukba. Nevét Magyarországon a Mestercukrász című gasztroreality zsűritagjaként ismerték meg szélesebb körben. Karrierjéről, munkásságáról kérdeztük.

Szász Nóri

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!