r
Nosalty Logó

Pulykasült gesztenyemártással

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Pulykasült gesztenyemártással
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A pulykasülthöz

A gesztenyemártáshoz

Összesen 1221 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A pulykasülthöz

A gesztenyemártáshoz

Összesen 4890 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A pulykasülthöz

A gesztenyemártáshoz

Összesen 146 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.1 g

Zsír

  • Összesen
    71.5 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    351 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2219.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    106 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    874 mg
  • Nátrium
    962 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.5 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    516 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    201 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    191 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 1221 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    364.3 g

Zsír

  • Összesen
    286.1 g
  • Telített zsírsav
    115 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    102 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    1402 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8878 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    424 mg
  • Kálcium
    561 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    481 mg
  • Foszfor
    3496 mg
  • Nátrium
    3849 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    197.9 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    2064 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    803 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    110 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    79 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    218 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    765 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    405 micro
  • β-crypt
    59 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    177 micro
Összesen 4890 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 146 Kcal

Hozzávalók

A pulykasülthöz

A gesztenyemártáshoz

Elkészítés

A pulykasülthöz

  1. A megtisztított és szárazra törölt pulykahúst besózzuk. Az egyik fej fokhagymát megtisztítjuk, 6 szelet szalonnát csíkokra vágunk.
  2. A pulykamellet kicsit bevágjuk, hogy egy szép nagy szeletet kapjunk, amelyet majd könnyen feltekerhetünk. A kiterített mellet és a combokat megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel és szalonnacsíkokkal. A comboknál a bőr alá is tegyünk fokhagymát és szalonnát.
  3. Ezt követően a tűzdelt húsokat átkenjük két gerezd zúzott fokhagymával, és bedörzsöljük kakukkfűvel.
  4. A pulykamellet felgöngyöljük, szalonnába tekerjük, és végül szorosan megkötjük, hogy sülés közben ne essen szét.
  5. Egy nagyobb fedeles vaslábast vagy más sütőben használható edényt kivajazunk. A másik fej fokhagymát gerezdjeire szedjük, a hagymát megpucoljuk, és nyolcfelé vágjuk, az almákat negyedeljük, és kivágjuk a magházát.
  6. A húsokat az edénybe fektetjük, közé szórjuk a fokhagymagerezdeket, a hagymaszeleteket és a negyedelt almákat, és öntünk hozzá 2 dl vizet. A maradék vajat kisebb darabokra vágjuk, és a hús közé tesszük.
  7. A pulykahúst lefedve 180 fokon 40-50 percig sütjük. Ekkor megfordítjuk a húsokat, és további 20-30 percet lefedve sütjük. Majd további 20 percet fedő nélkül sütjük, hogy szép piros színt kapjon a hús, de közben szafttal locsolgatjuk, nehogy kiszáradjon. Miután megsült, 15 perc pihentetés után a pulykamellről levágjuk a kötöző madzagot, és vékonyan felszeleteljük.
  8. Amíg a hús pihen, elkészítjük a gesztenyemártást. A főtt gesztenyét összetörjük, a többi hozzávalóval elkeverjük, majd sűrűre főzzük. (Ha túl sűrű, adhatunk hozzá szaftot vagy vizet.)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 100 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 321
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 57779
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 19.

Ajánló

A pulykasültet gesztenyemártással, burgonypürével, vele sült fokhagymgerezdekkel és szilvabefőttel tálalhatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Karácsonyra sok családban készítenek pulykasültet. Egy egyszerű, könnyen elkészíthető változatát készítettem gesztenyemártással. A pulyka almával és fokhagymával sült, amelyeknek régen, mint karácsonykor fogyasztott ételnek mágikus jelentősége volt. Az alma és a fokhagyma védte az egészséget. Általában az alma az egység, az egészség, a szerelem és a szépség szimbóluma volt. A karácsonyi almát még sokféle jövendölésre is használták, pl. amikor a gazda elvágott egy almát, ha magot is vágott, a következő esztendőben rossz idő, ha a magok épek maradtak, jó idő volt várható. Az almáról egy dolgot bizton állíthatunk, igen jó ízesítője a pulykasültnek. :) A sült készítéséről további képek itt találhatók.

Hozzávalók

A pulykasülthöz

A gesztenyemártáshoz

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek