Nosalty Logó

Tárkonyos csülkös bableves csipetkével

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
N-ivaló
Tárkonyos csülkös bableves csipetkével
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Egy 8-10 literes bográcshoz

Rántáshoz

A csipetkéhez

Tálaláskor

Összesen 653 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Egy 8-10 literes bográcshoz

Rántáshoz

A csipetkéhez

Tálaláskor

Összesen 6558 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Egy 8-10 literes bográcshoz

Rántáshoz

A csipetkéhez

Tálaláskor

Összesen 142 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    143 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1170.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    506 mg
  • Nátrium
    322 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    239 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    246 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    92 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    201 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1717 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    352 micro
Összesen 653 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    365 g

Zsír

  • Összesen
    315.8 g
  • Telített zsírsav
    125 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    116 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    1425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11701.6 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    350 mg
  • Kálcium
    1759 mg
  • Vas
    55 mg
  • Magnézium
    1200 mg
  • Foszfor
    5063 mg
  • Nátrium
    3215 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    540.6 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    97 mg

VÍZ

  • Összesen
    2390.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2462 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    279 mg
  • D vitamin:
    377 micro
  • K vitamin:
    923 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    78 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2009 micro
  • Kolin:
    1531 mg
  • Retinol - A vitamin:
    764 micro
  • α-karotin
    6189 micro
  • β-karotin
    17169 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    3525 micro
Összesen 6558 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    252.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    134 micro
  • β-karotin
    370 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 142 Kcal

Hozzávalók

Egy 8-10 literes bográcshoz

Rántáshoz

A csipetkéhez

Tálaláskor

Elkészítés

Egy 8-10 literes bográcshoz

  1. Bármilyen furcsán is hangzik, de a bogrács alján kezdjük el karamellizálni az 1 ek cukrot! ;) (isteni kontrasztot ad a sós, csülkös-bablevesünknek, ezért ne féljetek használni!)
  2. Adjuk hozzá sertészsírt, majd az egyik fej apróra vágott vöröshagymát és pirítsuk aranysárgára (a másikat hagyjuk egyben! azt majd a zöldségekkel együtt használjuk fel).
  3. Vágjuk nagyobb kockákra, darabokra a csülköt és a füstölt csontot, majd dobjuk a bográcsba ésforgassuk össze a pirított hagymával.
  4. Adjuk hozzá a kockákra és karikákra vágott zöldségeket és a maradék vöröshagymát egészben (1-1 répát egészben szoktam hagyni). Vizet még mindig nem kell hozzá adni!!! Viszont elég sűrűn kevergessük, rázogassuk.
  5. Fűszerezzük a tárkony felével, borssal, köménnyel, babérlevéllel, pirospaprikával és az ételízesítővel. Figyelem! Sót nem kell hozzátenni, mert a csülök és az ételízesítőelég sót tartalmaz! Ha mégis sózni szeretnénk, csak is főzés vége felé, mikor már kellően összeértek az ízek.
  6. Kb. 1/2 óra párolás után (mikor az ízek már összeértek), öntsük fel a bográcsot vízzel. Jelenesetben ez kb. 6-7 liter vizet jelent.
  7. Adjuk hozzá a marhahúsleves kockát és a megmaradttárkonyt.
  8. Amikor felforrt, adjuk hozzá a babot is.
  9. Amíg fő a leves, készítsük el a csipetkét. Gyúrjuk össze a hozzávalókat félkeményre (aki szereti, 1 gerezd áttört fokhagymát dolgozzon bele a tésztába (érdemes kipróbálni, isteni finom vele!:). Készítsünk ki egy belisztezett tálcát, majd söndörgessük rá a csipetkék "millióit":)
  10. Kb.1 óra főzés után készítsük el a rántást, majd az ecettel együtt, óvatosan keverjük a leveshez. (Szedjünk át a levesből, és ha már kellően felhigult a rántásunk, folyamatosan kevergetve adjuk a bogrács tartalmához.)
  11. A főzés befejezte előtt kb. 1/2 órával, adjuk hozzá a száraz vörösbort és legvégül a csipetkét.
  12. Ha a csipetkék feljöttek a leves felszínére, kész az étel.
  • Elkészítettem: 38 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 10285
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 11.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

N-ivaló 7 recept

Ez a recept a hagyományos csülkös bableves egy továbbfejlesztett változata. Saját ízvilággal. Eddig mindig nagy sikere volt. Két tányérnál kevesebbet nem szokott senki sem enni belőle!:) Általában frissen készített lángossal vagy házi pogácsával szoktuk készíteni, de magában is megállja a helyét a hétvégi asztalon, vagy egy-egy kerti parti alkalmával...  Az elején leírt (karamellizált) cukortól nem kell megijedni, nem rontja el a levesünket, sőt! A zöldségek és a húsok íze még intenzívebb lesz tőle. Tálaláskor tejföllel még tovább ízesíthetjük. Mindenkinek kellemes időtöltést az elkészítéséhez és jó  étvágyat  kívánok hozzá! HokuSpock ;)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Én ecetes tárkonyt ajánlanék bele, ha már mindkett? kell bele.

N-ivaló

Akár...;)

Zoli

Kedves Hóki-Pók i! Elég régóta bográcsozok és csülkös bablevest is f?ztem már jó néhányszor , de tudtál számomra érdekes újdonságot írni. Egyrészt cukor karamellizálás, másrészt a fokhagyma a csipetkébe. Az el?bbit még nem próbáltam pörköltbe, az utóbbit pedig lereszelném és úgy gyúrnám a csipetkébe. Ki fogom próbálni. Néhány dolgot viszont nem értek a receptedben. Jól bez?ldségeled, akkor mi a manónak kell az ételizesít? és a marhahúsleves kocka , amik m?anyagok ? Ha már bográcsolsz , ami id?igényes , miért konzerv babot f?zöl , ami szintén teli van tartósító szerekkel ? A sok el?készületi id? miatt lenne id? a bab beáztatására is. Tudom, hogy ízlések és pofonok .... Nem kioktatni akartalak, további jó recepteket kívánok ! Zoli

N-ivaló

Kedves Zoli! Én csak irányvonalat adok a recepthez, és ett?l el lehet, s?t érdemes is eltérni kinek-kinek a szájíze szerint. Nekem "bejön" a marhahúsleves kocka, de természetesen ki lehet hagyni bel?le...;) A babra is ugyanez vonatkozik. (a konzervbabbal általában 1 napot és egy felfújódást meg lehet spórolni:) Néha napján, ha van rá id?, természetesen nem a konzerves verziót használom. (a Törpök is így szeretik!:)) Üdv és további szép napot!;) HocuS

Hozzávalók

Egy 8-10 literes bográcshoz

Rántáshoz

A csipetkéhez

Tálaláskor

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.