r
Nosalty Logó

Tárkonyos csülkös bableves csipetkével

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
N-ivaló
Tárkonyos csülkös bableves csipetkével
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Egy 8-10 literes bográcshoz

Rántáshoz

A csipetkéhez

Tálaláskor

Összesen 653 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Egy 8-10 literes bográcshoz

Rántáshoz

A csipetkéhez

Tálaláskor

Összesen 6558 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Egy 8-10 literes bográcshoz

Rántáshoz

A csipetkéhez

Tálaláskor

Összesen 142 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    143 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1170.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    506 mg
  • Nátrium
    322 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    239 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    246 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    92 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    201 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1717 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    352 micro
Összesen 653 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    365 g

Zsír

  • Összesen
    315.8 g
  • Telített zsírsav
    125 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    116 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    1425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11701.6 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    350 mg
  • Kálcium
    1759 mg
  • Vas
    55 mg
  • Magnézium
    1200 mg
  • Foszfor
    5063 mg
  • Nátrium
    3215 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    540.6 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    97 mg

VÍZ

  • Összesen
    2390.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2462 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    279 mg
  • D vitamin:
    377 micro
  • K vitamin:
    923 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    78 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2009 micro
  • Kolin:
    1531 mg
  • Retinol - A vitamin:
    764 micro
  • α-karotin
    6189 micro
  • β-karotin
    17169 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    3525 micro
Összesen 6558 kcal
  • 10% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    252.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    134 micro
  • β-karotin
    370 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 142 kcal

Hozzávalók

Egy 8-10 literes bográcshoz

Rántáshoz

A csipetkéhez

Tálaláskor

Elkészítés

Egy 8-10 literes bográcshoz

  1. Bármilyen furcsán is hangzik, de a bogrács alján kezdjük el karamellizálni az 1 ek cukrot! ;) (isteni kontrasztot ad a sós, csülkös-bablevesünknek, ezért ne féljetek használni!)
  2. Adjuk hozzá sertészsírt, majd az egyik fej apróra vágott vöröshagymát és pirítsuk aranysárgára (a másikat hagyjuk egyben! azt majd a zöldségekkel együtt használjuk fel).
  3. Vágjuk nagyobb kockákra, darabokra a csülköt és a füstölt csontot, majd dobjuk a bográcsba ésforgassuk össze a pirított hagymával.
  4. Adjuk hozzá a kockákra és karikákra vágott zöldségeket és a maradék vöröshagymát egészben (1-1 répát egészben szoktam hagyni). Vizet még mindig nem kell hozzá adni!!! Viszont elég sűrűn kevergessük, rázogassuk.
  5. Fűszerezzük a tárkony felével, borssal, köménnyel, babérlevéllel, pirospaprikával és az ételízesítővel. Figyelem! Sót nem kell hozzátenni, mert a csülök és az ételízesítőelég sót tartalmaz! Ha mégis sózni szeretnénk, csak is főzés vége felé, mikor már kellően összeértek az ízek.
  6. Kb. 1/2 óra párolás után (mikor az ízek már összeértek), öntsük fel a bográcsot vízzel. Jelenesetben ez kb. 6-7 liter vizet jelent.
  7. Adjuk hozzá a marhahúsleves kockát és a megmaradttárkonyt.
  8. Amikor felforrt, adjuk hozzá a babot is.
  9. Amíg fő a leves, készítsük el a csipetkét. Gyúrjuk össze a hozzávalókat félkeményre (aki szereti, 1 gerezd áttört fokhagymát dolgozzon bele a tésztába (érdemes kipróbálni, isteni finom vele!:). Készítsünk ki egy belisztezett tálcát, majd söndörgessük rá a csipetkék "millióit":)
  10. Kb.1 óra főzés után készítsük el a rántást, majd az ecettel együtt, óvatosan keverjük a leveshez. (Szedjünk át a levesből, és ha már kellően felhigult a rántásunk, folyamatosan kevergetve adjuk a bogrács tartalmához.)
  11. A főzés befejezte előtt kb. 1/2 órával, adjuk hozzá a száraz vörösbort és legvégül a csipetkét.
  12. Ha a csipetkék feljöttek a leves felszínére, kész az étel.
  • Elkészítettem: 38 alkalommal
  • Receptkönyvben: 81
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 12035
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
N-ivaló 7 recept

Ez a recept a hagyományos csülkös bableves egy továbbfejlesztett változata. Saját ízvilággal. Eddig mindig nagy sikere volt. Két tányérnál kevesebbet nem szokott senki sem enni belőle!:) Általában frissen készített lángossal vagy házi pogácsával szoktuk készíteni, de magában is megállja a helyét a hétvégi asztalon, vagy egy-egy kerti parti alkalmával...  Az elején leírt (karamellizált) cukortól nem kell megijedni, nem rontja el a levesünket, sőt! A zöldségek és a húsok íze még intenzívebb lesz tőle. Tálaláskor tejföllel még tovább ízesíthetjük. Mindenkinek kellemes időtöltést az elkészítéséhez és jó  étvágyat  kívánok hozzá! HokuSpock ;)

Hozzávalók

Egy 8-10 literes bográcshoz

Rántáshoz

A csipetkéhez

Tálaláskor

Címlapról ajánljuk

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...