Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti bableves gazdagon

Húsvéti bableves gazdagon
Húsvéti bableves gazdagon
160 perc / előkészület: 10 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A húsvéti sonka főzőlevét igazán vétek lenne kidobni, amikor olyan nagyszerű leveseket lehet készíteni belőle, mint amilyen ez a húsvéti bableves is. Ráadásul mindenféle zöldség jól áll neki, szóval kamraürítő maradékmentéssel is gazdag levest varázsolhatunk az asztalra - bár azt meg kell hagyni, egy kevés húsvéti sonka sem fog megártani neki.

A füstölt húsok főzőlevét egyébként régi hagyomány különféle levesekhez felhasználni: sokszor főztek ilyen fogásokat aratáskor, így pótolva az egész nap kint dolgozó munkások sóvesztését. Emiatt egyes tájegységeken kaszás levesnek is nevezik az ilyen leveseket, míg másol ezt a kifejezést szigorúan a savanyú káposztából és annak levéből készült levesfélére használják. 

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsvéti sonka főzéséből elrakott sonkalét szükség szerint (ha túl sós vagy túl kevés lenne) felhúzzuk vízzel. Hozzádobunk két babérlevelet, majd hozzáadjuk az előzőleg éjszakára beáztatott gyöngybabot. Lefedve félpuhára főzzük - ez bizony 1-2 óra is lehet, szóval türelem!
  2. Közben a többi zöldséget tetszés és ízlés szerint pucoljuk-aprítjuk. Egy kisebb lábosban olajat hevítünk, amin üvegesre pároljuk a vörös- és fokhagymát.
  3. Hozzáadjuk a füstölt fűszerpaprikát, alaposan elkeverjük, szükség esetén egy kevés vizet is öntünk alá, nehogy odaégjen. Végül jöhetnek bele a zöldségek (sárga- és fehérrépa, valamint maradék karalábé és zeller volt nálam), alaposan elkeverjük, és pár perc alatt megdinszteljük, majd félretesszük.
  4. Amikor a bab félkész, hozzáadjuk a megdinsztelt zöldségeket, és puhulásig főzzük.
  5. Végül jöhet bele a kockázott húsvéti sonka és a(z esetemben bolti) csipetke. 20-30 percet így főzzük alacsony lángon, míg a tészta puhára fő.
  6. Tejföllel vagy anélkül, ízlés szerint petrezselyemmel megszórva, vagy frissen őrölt borssal meghintve tálaljuk. Biztos erkölcstelen dolog, de egy szép karéj kalács nagyon jól csúszik mellé!
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 701
elküldve: 0
receptkönyvben: 55
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
88 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
maradék ételből: maradék húsból
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

bableves gazdagon

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

256
gyöngybab 20 dkg
sonkalé 1.5 l
víz 0.5 l
babérlevél 2 db
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma 1 db
fokhagyma 2 gerezd
füstölt pirospaprika 1 ek
sárgarépa 2 db
fehérrépa 2 db
karalábé 0.5 db
zeller 0.25 db
főtt sonka 20 dkg
tarhonya 5 dkg