r
Nosalty Logó

Húsvéti bableves gazdagon

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Húsvéti bableves gazdagon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 256 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1534 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 51 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    422.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    165 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    163.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    176 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    825 micro
  • β-karotin
    1970 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 256 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90 g

Zsír

  • Összesen
    35.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2536.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    682 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    511 mg
  • Foszfor
    992 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    221.1 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    980.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1191 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    102 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1058 micro
  • Kolin:
    175 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    11818 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    378 micro
Összesen 1534 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    82.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    160 micro
  • β-karotin
    383 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 51 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húsvéti sonka főzéséből elrakott sonkalét szükség szerint (ha túl sós vagy túl kevés lenne) felhúzzuk vízzel. Hozzádobunk két babérlevelet, majd hozzáadjuk az előzőleg éjszakára beáztatott gyöngybabot. Lefedve félpuhára főzzük - ez bizony 1-2 óra is lehet, szóval türelem!
  2. Közben a többi zöldséget tetszés és ízlés szerint pucoljuk-aprítjuk. Egy kisebb lábosban olajat hevítünk, amin üvegesre pároljuk a vörös- és fokhagymát.
  3. Hozzáadjuk a füstölt fűszerpaprikát, alaposan elkeverjük, szükség esetén egy kevés vizet is öntünk alá, nehogy odaégjen. Végül jöhetnek bele a zöldségek (sárga- és fehérrépa, valamint maradék karalábé és zeller volt nálam), alaposan elkeverjük, és pár perc alatt megdinszteljük, majd félretesszük.
  4. Amikor a bab félkész, hozzáadjuk a megdinsztelt zöldségeket, és puhulásig főzzük.
  5. Végül jöhet bele a kockázott húsvéti sonka és a(z esetemben bolti) csipetke. 20-30 percet így főzzük alacsony lángon, míg a tészta puhára fő.
  6. Tejföllel vagy anélkül, ízlés szerint petrezselyemmel megszórva, vagy frissen őrölt borssal meghintve tálaljuk. Biztos erkölcstelen dolog, de egy szép karéj kalács nagyon jól csúszik mellé!
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 141
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 22317
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 07.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Húsvéti bableves gazdagon
Rosanics Petra 196 recept

A húsvéti sonka főzőlevét igazán vétek lenne kidobni, amikor olyan nagyszerű leveseket lehet készíteni belőle, mint amilyen ez a húsvéti bableves is. Ráadásul mindenféle zöldség jól áll neki, szóval kamraürítő maradékmentéssel is gazdag levest varázsolhatunk az asztalra - bár azt meg kell hagyni, egy kevés húsvéti sonka sem fog megártani neki. A füstölt húsok főzőlevét egyébként régi hagyomány különféle levesekhez felhasználni: sokszor főztek ilyen fogásokat aratáskor, így pótolva az egész nap kint dolgozó munkások sóvesztését. Emiatt egyes tájegységeken kaszás levesnek is nevezik az ilyen leveseket, míg másol ezt a kifejezést szigorúan a savanyú káposztából és annak levéből készült levesfélére használják. 

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek