Karalábé

Leírás
A káposzták családjába tartozó zöldség, két változata létezik: a halványzöld színű és a sokkal ritkább lila karalábé. Lágy ízű, édeskés a ropogós gumója, mely nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható. Általános szabály: minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin-és ásványi anyag tartalma (A, B vitamin, kálium, magnézium, foszfor). Főzeléknek, levesnek - a húslevesbe mindig főzzünk legalább egy fél karalábét! -, rakott és töltött egytálételeknek egyaránt finom összetevője. Az ínyencek tölthetik lazaccal. Egyszerűen kirántva is ízletes. Sárgarépához és zellerhez hasonlóan nyersen reszelve vagy főzve, felkockázva is alkotója lehet különböző salátáknak vagy tejföllel, metélőhagymával és fokhagymával fűszerezett kenyérrevaló krémeknek. Citrommal, hagymával és joghurttal pikáns előétel készíthető belőle. Természetesen csak a friss, még nem fás karalábé használható ilyen célra, de a kicsit öregecskét is nyugodtan belefőzhetjük a levesbe íznek, csak tálalás előtt dobjuk ki. A fűszerek közül jól harmonizál vele a borsikafű, boróka, kapor, petrezselyem és a pimpó. Sajnos leveleit egyszerűen kidobjuk, elherdáljuk, pedig háromszor annyi vitaminjával a zsenge levelek hasznos alkotórészei lehetnének zöld salátáknak. A gumók a piacon sokszor eleve megkopasztva várják vásárlóikat, de ha saját termést fogyaszthatunk, gondoljunk az értékes levelekre. Vásárlásnál figyeljünk, hogy a gumók ép felszínűek legyenek. A megrepedt karalábék igen gyorsan fásak lesznek belül. Egyébként, bár a fehéres, halványzöld gumók üdébb, frissebb hatást keltenek, ezek hamarabb hajlamosak az elfásodásra. Vásárláskor eligazíthatnak bennünket a friss, üde levelek is, továbbá próbáljuk ki, hogy héját körmünkkel könnyen be tudjuk-e nyomni, fel tudjuk-e sérteni. (Forrás: Házipatika)
Mikor vegyem
Tavasztól őszig.
hogyan tároljam
A hűtőszekrény zöldséges rekeszében viszonylag sokáig (kb. két hétig) megőrzi frissességét.
100g Karalábé
fehérjetartalom
1.7 g
zsírtartalom
0.068 g
szénhidráttartalom
6.2 g
víztartalom
91 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
46 mg
Kalcium
24 mg
Nátrium
20 mg
Magnézium
19 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.15 g
C vitamin
62 mg
Kolin
12.3 mg
E vitamin
0.48 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.7 g
Zsír
telített zsírsav
0.013 g
egyszeresen telített zsírsav
0.007 g
többszörösen telített zsírsav
0.048 g
ásványi anyagok
Kalcium
24 mg
Vas
0.4 mg
Magnézium
19 mg
Foszfor
46 mg
Nátrium
20 mg
Cink
0.03 mg
Réz
0.129 mg
Mangán
0.139 mg
Szelén
0.7 µg
szénhidrát
rost
3.6 g
cukor
2.6 g
víz
91 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.05 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.02 mg
Niacin - B3 vitamin
0.4 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.165 mg
Folát
16 µg
Kolin
12.3 mg
Béta-karotin
22 µg
E vitamin
0.48 mg
K vitamin
0.1 µg
A vitamin
2 µg
C vitamin
62 mg
B6 vitamin
0.15 g