Tejföl

A tejföl fehér színű, kellemesen aromás, savanyú ízű tejtermék, melyet homogénezett tejből készítenek, baktériumkultúrával történő savanyítással. Régen úgy készítették a tejfölt, hogy a friss, házi tejet állni hagyták (megalvasztották), majd lefölözték. Innen a név eredete: tej-föl.
A tejföl zsírtartalma változó, 10-20% közötti. A magyar konyhában különösen fontos szerepet tölt be a tejföl: főzelékekbe, levesekbe, mártásokba keverjük, habarunk vele, pörköltek, babgulyás vagy túrógombóc tetejére tesszük, és önmagában is szívesen fogyasztjuk.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A tejföl egy savanyított tejtermék, amelyet tej vagy tejszín fermentációjával állítanak elő. Az erjesztési folyamat során tejsavbaktériumokat használnak, amelyek a tejcukrot (laktózt) tejsavvá alakítják. Ez adja a tejföl jellegzetesen savanykás ízét és sűrű állagát.
Tejfölt a piacon, de szuper- és hipermarketekben is tudunk venni. Különböző zsírtartalmú termékekből lehet választani, így az adott ételhez vagy preferenciánkhoz szabhatjuk. A legjobb tejfölök azok, melyek csak tejet, tejszínt és baktériumkultúrákat tartalmaznak. A lejárati dátumot ellenőrizzük. A tejföl bontatlan állapotban hetekig is eláll hűtőben.
A tejfölnek magas kalciumtartalma van, ami erősíti a csontokat, illetve kiemelkedő a probiotikus hatása, ami a belek egészségét szolgálja. Emellett jó fehérjeforrás is.
Mártogatósként, levesek, főételek, saláták és sütemények készítéséhez használják. Krémes állaga miatt hideg és meleg ételek díszítésére is ideális. Egyes receptekben joghurttal vagy crème fraîche-sel is helyettesíthető.
Készülhet tejfölből sós vendégváró szelet, hortobágyi húsos palacsinta, hájas tészta, selymesen krémes harcsapaprikás kapros-túrós csuszával, stroganoff bélszín, magyaros burgonyaleves kolbásszal, almás pite, ahogy nagymamám készíti, sütőtökös chili sin carne és házi nachos, krémsajtos kolbászkrém, az eredeti legényfogó leves, villámgyors nachos és guacamole, juhtúrós-újhagymás töltött burgonya és egyszerű szilvás piskóta.
Még több tejfölös receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában tudunk venni tejfölt a piacon, szuper- és hipermarketekben, de kisebb boltokban is.
A tejföl bontatlan állapotban hetekig is eláll hűtőben. Felbontás után pár napon belül használjuk fel.
fehérjetartalom
2.44 g
zsírtartalom
59015.534 g
szénhidráttartalom
4.63 g
víztartalom
73.07 g
Kalcium
101 mg
Foszfor
76 mg
Nátrium
31 mg
Magnézium
10 mg
B6 vitamin
0.041 g
Kolin
19.2 mg
C vitamin
0.9 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.472 mg
fehérje
2.44 g
Zsír
telített zsírsav
10.14 g
egyszeresen telített zsírsav
4.594 g
többszörösen telített zsírsav
0.8 g
koleszterin
59 g
ásványi anyagok
Kalcium
101 mg
Vas
0.07 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
76 mg
Nátrium
31 mg
Cink
0.33 mg
Réz
0.018 mg
Mangán
0.015 mg
Szelén
3.7 µg
szénhidrát
cukor
3.41 g
víz
73.07 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.02 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.168 mg
Niacin - B3 vitamin
0.093 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.472 mg
Folát
6 µg
Kolin
19.2 mg
Retinol
121 µg
Béta-karotin
25 µg
Béta-kriptoxantin
1 µg
Lutein+zeaxantin
4 µg
E vitamin
0.38 mg
K vitamin
1.5 µg
B12 vitamin
0.21 µg
A vitamin
124 µg
C vitamin
0.9 mg
B6 vitamin
0.041 g
Húsvétkor sem maradtok kvíz nélkül: népi, húsvéti ételek mutatják meg magukat képeken! Lássuk, te hányat ismersz fel közülük!
NosaltyA sétálás az egyik legjobb mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. Na de mennyi az annyi?
Németh OrsiA mazsola egy megosztó alapanyag: általában valaki vagy imádja, vagy egyenesen utálja. Egy viszont biztos: ha sütünk vele, egy lépést semmiképp sem szabad kihagynunk.
Szabó AnnaMiért érdemes bedobni a mosogatószivacsot a mosógépbe? Otthon Tippünk elmagyarázza!
A TikTokon terjedt el egy trükk, ami leleplezi a Kinder tojások titkát. Ezzel sajnos a meglepetés élménye is csorbát szenvedhet.
A húsvét csúcspontjára érve, vasárnap sonkamentő kaszás levest, zöld színben pompázó babkát és tradicionális sárgatúrót készíthetünk.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
Nem tudtam, mit főzzek, és keresgélés közben erre a receptre bukkantam. Már jó rég volt, de azóta is sokszor elkészítem, mert nagyon szeretjük. Gyors, egyszerű és finom étel.