Vörösbab
Leírás
Vörösbab – receptek, leírás, tippek
A bab egy Amerikában őshonos hüvelyes zöldségféle, amelynek számtalan fajtája van, ezek egyike a vörösbab. A vörösbab (Phaseolus vulgaris) egy széles körben termesztett hüvelyes, amelyet gyakran főzéshez és salátákhoz használnak. Az egyik legismertebb típusa a vesebab (vagy kidney bean), amely nevét a vese alakjáról kapta. A vörösbab jellemzően élénk vörös színű, és többféle formában is előfordulhat, mint például a kisebb méretű vörösbab, amelyet gyakran mexikói ételekben használnak.
A vörösbab számos jótékony hatással van egészségünkre, gyakran adja egytálételek alapját, illetve köretként és salátaként is megjelenhet a tányér mellett. Nyersen mérgező, ezért fogyasztása előtt mindenképp meg kell főzni, hacsak nem konzerv vörösbabről van szó.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az az vörösbab?
A vörösbab egy hüvelyes zöldségféle, melynek származási helye Amerika. A bab kiváló alternatíva fehérje pótlására, ha húsmentes étkezést követünk, és emellett számos ásványi anyag és vitamin található benne. A vörösbabot általában meg kell főzni fogyasztás előtt, mert nyersen mérgező vegyületeket tartalmazhat, mint például a fitohemagglutinin, amelyet a magas hő semlegesít.
Hogyan vásároljuk?
Piacon, delikátsz üzeltben ,csomagolsámentes boltokban, de szuper- és hipermarketekben is fellelhetjük a vörösbabot. Ilyenkor vegyük figyelembe, hogy a babok legyenek simák, fényesek, és ne legyenek repedezettek vagy töredezettek. Színe legyen egyenletes. Ellenőrizzük a csomagolást, sérülésmentes-e, és légmentesen záródik-e. A szárított babot gyakran ömlesztve is árulják, ilyenkor nézzük meg, hogy nincs-e benne szennyeződés, kavics vagy más idegen anyag. A szárított bab évekig eláll, de minél frissebb, annál jobb a minősége és az íze. A régi bab keményebbé válhat, és hosszabb ideig kell főzni.
Mire jó a vörösbab?
A bab kevés zsírt tartalmaz, kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás, tele rostokkal és ásványi anyagokkal, keményítőtartalma magas. A vörösbab a többi fajtánál magasabb arányban tartalmaz A-, D-,és E-vitaminokat, így fogyasztása nemcsak a sejtek természetes öregedését lassítja, hanem csökkenti a kockázatát számos jellemzően időskori betegség, illetve a rák kialakulásának is. Kitűnően alkalmas leves vagy főzelék készítésére, de emellett használhatjuk pizza feltétként, számos mexikói eredetű étel alapanyagaként, illetve vörösbabból készül az eredeti hagymásbab is. Főzésekor ügyeljünk arra, hogy vörös levet ereszt. Amennyiben konzerv formában vásároljuk, óvatosan sózzuk a belőle készült ételt, mert a konzervbabok többsége már eleve sós.
Mi készülhet az áfonyából?
Készülhet belőle vörösbab-ragu, vörösbabpüré, sajtszószos hal vörösbabbal, vörösbabos kukoricaleves csípős kolbásszal, tarhonyás pulykamáj vörösbabbal, csípős vörösbabkrém paradicsomkockákkal és vörösbabos marhapörkölt perzsa módra. Haltepertő vörösbab salátával könnyű vacsora lehet, míg a vörösbabos brownie egészséges desszert alternatíva. A Chili Con Carnére meg egyszerűen csak nem lehet nemet mondani.
Még több vörösbabos receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Száraz, hűvös helyen.
100g Vörösbab
fehérjetartalom
22.53 g
zsírtartalom
0.822 g
szénhidráttartalom
61.29 g
víztartalom
11.75 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
406 mg
Magnézium
138 mg
Kalcium
83 mg
Nátrium
12 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.397 g
Kolin
65.9 mg
C vitamin
4.5 mg
Niacin - B3 vitamin
2.11 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
22.53 g
Zsír
telített zsírsav
0.154 g
egyszeresen telített zsírsav
0.082 g
többszörösen telített zsírsav
0.586 g
ásványi anyagok
Kalcium
83 mg
Vas
6.69 mg
Magnézium
138 mg
Foszfor
406 mg
Nátrium
12 mg
Cink
2.79 mg
Réz
0.699 mg
Mangán
1.111 mg
Szelén
3.2 µg
szénhidrát
rost
15.2 g
cukor
2.1 g
víz
11.75 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.608 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.215 mg
Niacin - B3 vitamin
2.11 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.78 mg
Folát
394 µg
Kolin
65.9 mg
E vitamin
0.21 mg
K vitamin
5.6 µg
C vitamin
4.5 mg
B6 vitamin
0.397 g