Vörösbab

Vörösbab

Leírás

Vörösbab – receptek, leírás, tippek

A bab egy Amerikában őshonos hüvelyes zöldségféle, amelynek számtalan fajtája van, ezek egyike a vörösbab. A vörösbab (Phaseolus vulgaris) egy széles körben termesztett hüvelyes, amelyet gyakran főzéshez és salátákhoz használnak. Az egyik legismertebb típusa a vesebab (vagy kidney bean), amely nevét a vese alakjáról kapta. A vörösbab jellemzően élénk vörös színű, és többféle formában is előfordulhat, mint például a kisebb méretű vörösbab, amelyet gyakran mexikói ételekben használnak.

A vörösbab számos jótékony hatással van egészségünkre, gyakran adja egytálételek alapját, illetve köretként és salátaként is megjelenhet a tányér mellett. Nyersen mérgező, ezért fogyasztása előtt mindenképp meg kell főzni, hacsak nem konzerv vörösbabről van szó.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az vörösbab?

A vörösbab egy hüvelyes zöldségféle, melynek származási helye Amerika. A bab kiváló alternatíva fehérje pótlására, ha húsmentes étkezést követünk, és emellett számos ásványi anyag és vitamin található benne. A vörösbabot általában meg kell főzni fogyasztás előtt, mert nyersen mérgező vegyületeket tartalmazhat, mint például a fitohemagglutinin, amelyet a magas hő semlegesít.

Hogyan vásároljuk?

Piacon, delikátsz üzeltben ,csomagolsámentes boltokban, de szuper- és hipermarketekben is fellelhetjük a vörösbabot. Ilyenkor vegyük figyelembe, hogy a babok legyenek simák, fényesek, és ne legyenek repedezettek vagy töredezettek. Színe legyen egyenletes. Ellenőrizzük a csomagolást, sérülésmentes-e, és légmentesen záródik-e. A szárított babot gyakran ömlesztve is árulják, ilyenkor nézzük meg, hogy nincs-e benne szennyeződés, kavics vagy más idegen anyag. A szárított bab évekig eláll, de minél frissebb, annál jobb a minősége és az íze. A régi bab keményebbé válhat, és hosszabb ideig kell főzni.

Mire jó a vörösbab?

A bab kevés zsírt tartalmaz, kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás, tele rostokkal és ásványi anyagokkal, keményítőtartalma magas. A vörösbab a többi fajtánál magasabb arányban tartalmaz A-, D-,és E-vitaminokat, így fogyasztása nemcsak a sejtek természetes öregedését lassítja, hanem csökkenti a kockázatát számos jellemzően időskori betegség, illetve a rák kialakulásának is. Kitűnően alkalmas leves vagy főzelék készítésére, de emellett használhatjuk pizza feltétként, számos mexikói eredetű étel alapanyagaként, illetve vörösbabból készül az eredeti hagymásbab is. Főzésekor ügyeljünk arra, hogy vörös levet ereszt. Amennyiben konzerv formában vásároljuk, óvatosan sózzuk a belőle készült ételt, mert a konzervbabok többsége már eleve sós.

Mi készülhet az áfonyából?

Készülhet belőle vörösbab-ragu, vörösbabpüré, sajtszószos hal vörösbabbal, vörösbabos kukoricaleves csípős kolbásszal, tarhonyás pulykamáj vörösbabbal, csípős vörösbabkrém paradicsomkockákkal és vörösbabos marhapörkölt perzsa módra. Haltepertő vörösbab salátával könnyű vacsora lehet, míg a vörösbabos brownie egészséges desszert alternatíva. A Chili Con Carnére meg egyszerűen csak nem lehet nemet mondani.

Még több vörösbabos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen.

100g Vörösbab

fehérjetartalom

22.53 g

zsírtartalom

0.822 g

szénhidráttartalom

61.29 g

víztartalom

11.75 g

gramm vörösbab?

Top ásványi anyagok

Foszfor

406 mg

Magnézium

138 mg

Kalcium

83 mg

Nátrium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.397 g

Kolin

65.9 mg

C vitamin

4.5 mg

Niacin - B3 vitamin

2.11 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

22.53 g

Zsír

telített zsírsav

0.154 g

egyszeresen telített zsírsav

0.082 g

többszörösen telített zsírsav

0.586 g

ásványi anyagok

Kalcium

83 mg

Vas

6.69 mg

Magnézium

138 mg

Foszfor

406 mg

Nátrium

12 mg

Cink

2.79 mg

Réz

0.699 mg

Mangán

1.111 mg

Szelén

3.2 µg

szénhidrát

rost

15.2 g

cukor

2.1 g

víz

11.75 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.608 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.215 mg

Niacin - B3 vitamin

2.11 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.78 mg

Folát

394 µg

Kolin

65.9 mg

E vitamin

0.21 mg

K vitamin

5.6 µg

C vitamin

4.5 mg

B6 vitamin

0.397 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A mostani sztrájk miatt az egekben lesz ennek a 3...

Komoly sztrájkhatáridő közeledik, ugyanis a keleti és az Öböl-menti kikötőkben dolgozó munkások ma 12:01 órai határidőt jelöltek meg. A sztrájk 3 nagyon népszerű termék szállítását akadályozhatja. A hazai boltokban is egekben lesz az ára.

31 étel októberre, amit (nem csak) az ősszel muszáj elkészítened

Megdöbbentő, de elérkezett az október, és vele együtt a jellegzetesen szezonális, gyönyörű őszi színekben pompázó zöldségek és gyümölcsök: sütőtök, batáta, avagy édesburgonya, káposzta, cékla, gomba, szilva, körte, (birs)alma vár rátok, mi pedig a leggyönyörűbb receptekkel csábítunk titeket főzésre és sütésre ebben a hónapban is!