Tárkony

Közép-Ázsiában őshonos, az ánizsmaghoz hasonló ízű, kissé csípős fűszernövény. Két elterjedt fajtája: a francia tárkony és az orosz tárkony (halványabb színű és pikánsabb ízű). A francia konyha előszeretettel használja a tárkonyt: saláták, szószok, savanyúságok és sült húsok, halak, tojásos ételek készítéséhez.
Egész éven át.
A friss fűszert nedves konyhai papírtörlőbe csomagolva a hűtőszekrény aljában. A szárított tárkonyt légmentesen lezárva, száraz, sötét helyen, szobahőmérsékleten.
fehérjetartalom
22.77 g
zsírtartalom
6.053 g
szénhidráttartalom
50.22 g
víztartalom
7.74 g
Kalcium
1139 mg
Magnézium
347 mg
Foszfor
313 mg
Nátrium
62 mg
B6 vitamin
2.41 g
C vitamin
50 mg
Niacin - B3 vitamin
8.95 mg
Riboflavin - B2 vitamin
1.339 mg
fehérje
22.77 g
Zsír
telített zsírsav
1.881 g
egyszeresen telített zsírsav
0.474 g
többszörösen telített zsírsav
3.698 g
ásványi anyagok
Kalcium
1139 mg
Vas
32.3 mg
Magnézium
347 mg
Foszfor
313 mg
Nátrium
62 mg
Cink
3.9 mg
Réz
0.677 mg
Mangán
7.967 mg
Szelén
4.4 µg
szénhidrát
rost
7.4 g
víz
7.74 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.251 mg
Riboflavin - B2 vitamin
1.339 mg
Niacin - B3 vitamin
8.95 mg
Folát
274 µg
A vitamin
210 µg
C vitamin
50 mg
B6 vitamin
2.41 g
A héten már elő kellett vennünk a dzsekiket, könnyű kabátokat, ugyanis megérkezett az ősz. A vastagabb ruházat mellett segíthet még egy-két savanyú káposztás étel is: vigyük be velük a C-vitaminunk egy részét.
NosaltyNem kevés, mintegy 500-550 ezer tonna teremhet idén a legfinomabb és legklasszikusabb őszi pite alapanyagából, ami végre egy jó hír a sok rossz között.
NosaltySzeptember 30-án került sor az idei tökmérő versenyre, ahol egy igazi óriástök győzedelmeskedett.
NosaltyAz őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!
Nem kell sokat bajlódni a mai ebéddel, mégis isteni ízeket, csodás textúrákat kapunk majd ajándékba. Készítsünk tarhonyalevest, sült karfiolt és vaníliás desszertet.
Mintha csak fellapoznánk a nagymama régi, kopottas, szamárfüles receptkönyvét: olyan érzés lesz végigenni a most következő hét ebédjeit. Gazdag levesek, komfortos raguk és ízes tészták várnak ránk, gyors elkészítési idővel.