Edd magad boldogra: 10 étel, ami javítja a hangulatodat

Az emberi boldogság összetett kérdés, de az egyik forrása az evés és az ételek. Vannak azonban olyan ételek, amelyek szó szerint képesek boldogabbá tenni. Íme, 10 hangulatjavító étel!

Az ételek alapvető funkciója, hogy üzemanyagot biztosítanak a szervezetünknek. Ahogy azonban az autók esetében is, nem mindegy, hogy mit és milyen minőségben töltünk magunkba. Ha a megfelelő ételeket esszük nemcsak aktívak és egészségesek, hanem boldogabbak is lehetünk! Következzenek a legismertebb hangulatjavító ételek.

Edd magad boldogra: 10 étel, ami javítja a hangulatodat

Étcsokoládé

Minden édesszájú tudja, hogy a csokoládé valójában saláta, hiszen fáról származik, és mint olyan, egészséges, de 2019-ben egy 13 ezer felnőttel végzett tanulmány tudományos szempontból is igazolta a csokoládé jótékony hatásait. A kutatás arra jutott ugyanis, hogy azoknál, akik a megelőző 24 órában étcsokoládét ettek, 70%-kal kisebb volt az esélye, hogy depressziós tünetekről számoljanak be. Ugyanez az eredmény nem ismétlődött meg azok körében, akik tejcsokoládét ettek. Bocsi.

A tudósok szerint az étcsokoládéban található flavonolok, koffein, teobromin, n-aciletanolaminok és feniletilaminok gondoskodnak a hangulat javításáról.

Joghurt

A joghurt egy probiotikum, ami nagy mennyiségben tartalmaz jó baktériumokat, amelyeknek számos pozitív élettani hatása van, köztük a mentális egészségre is jótékonyan hatnak. Ez az agy és a bél közvetlen összekötöttségének köszönhető.

Egy 2015-ös holland tanulmány 40 egészséges felnőttet vizsgált, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoportnak egy olyan pirulát kellett bevenniük minden este, ami a görög joghurtban található baktériumhoz hasonlóakat tartalmazott, míg a másiknak egy placebo pirulát adtak. Négy hét után a probiotikumos csoport jobb eredményeket mutatott a depressziós tüneteket tekintve, és könnyebben túllendültek a rosszkedven, mint a placebóval etetett csoport.

A vegánok esetében ugyanolyan jók lehetnek a növényi alapú joghurtok, amennyiben tartalmazzák ezeket a baktériumokat.

Kimchi

Egy 2015-ös kutatásban a tudósok egy csapat pszichológiahallgatót kértek fel, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, ami a szorongásos tüneteket vizsgálta. A kérdőív az étkezési szokásaikat is vizsgálta a megelőző 30 napban, kiemelt figyelemmel a fermentált ételekre, mint például a kimchi vagy a kefír.

Kimchi, a szupersavanyúság

A legjobb eredményeket azok produkálták, akik több fermentált ételt fogyasztottak. A legjobb hatással egyébként épp a legneurotikusabb egyénekre voltak ezek az ételek.

Kávé

A kávéfogyasztás és a mentális egészség közötti összefüggést számos kutatás vizsgálta. A kávéban nagy mennyiségű polifenol található, ami neuroprotektív és jót tesz az agy egészségének.

Négyóránként egy csésze (75 mg koffein) megivása bizonyítottan fokozza a hangulatot a nap folyamán.

A túl sok kávéfogyasztás azonban a szorongás erősödésével jár, tehát figyelni kell az egészséges egyensúlyra.

Egy 2017-es tanulmány szerint 60 mg koffein egyszeri bevitele fokozott éberséget, fokozott elégedettséget és emelkedett hangulatot eredményezett.

Banán

A banán a triptofánban, valamint a B6-vitaminban gazdag, és a szénhidráttartalma is magas. A B6-ra a szervezetnek szüksége van, hogy a triptofánt szerotoninná alakítsa át – egy neurotranszmitterré, amit a jobb hangulathoz kötnek. A triptofánt egyébként régóta használják álmatlanság, depresszió és szorongás kezelésére.

Diófélék és magok

A diófélék és a magvak nagy mennyiségben tartalmaznak egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, és a jó egészség szempontjából mindkettő elengedhetetlen. Emellett magas arányban található meg bennük E- és K-vitamin, valamint ásványi anyagok, például réz, magnézium, szelén és cink.

Továbbá kiváló fehérje- és rostforrások. Minden dióféle és mag különböző arányban tartalmazza ezeket az anyagokat, így érdemes utánanézni, hogy neked miből van épp szükséged többre, és az alapján majszolni.

Zab

A zabnak fontos szerepe van a táplálkozásban, főként a magas B-glükán tartalma miatt, ami egy oldható rost. A rost emészthetetlen az emberi szervezet számára, ezáltal segít kipucolni a beleket, serkenti az ételek átjutását rajtuk és csökkenti a koleszterin felszívódását. A zab alacsony glikémiás indexű élelmiszer, vagyis lassan szabadul fel az energia belőle és segít stabilizálni a vércukorszintet. A zabot épp ezért ajánlják reggelire, mert hosszú időre eltelít, vagyis csökkenti az éhségérzetet és az étvágyat. A zab segíthet a hangulat stabilizálásában és az ingerlékenység csökkentésében.

Ráadásul a zabban található triptofán az agyban szerotoninná alakul. Ez akkor történik a leghatékonyabban, ha a triptofán összetett szénhidrátokkal együtt van jelen – tehát a zab épp ideális ehhez. A zab B1-vitamint is tartalmaz, ami "anti-stressz vitamin" néven ismert. A kevesebb stressz több alváshoz és kevesebb szorongáshoz vezet, az pedig már tényleg csak hab a tortán, hogy zab segít az alvási hormon, vagyis a melatonin termelésében.

Bogyós gyümölcsök

Minden típusú bogyós gyümölcsben magas arányban találhatóak flavonoidok, amelyek erős antioxidánsok. Az áfonyában a flavonoidokat antocianinnek hívják - ez adja az áfonyának élénk kék színét. Az antioxidánsok létfontosságúak az egészség szempontjából, mivel semlegesítik az oxidáció eredményeként a test sejtjeiben termelődő veszélyes szabad gyököket.

A bogyós gyümölcsök fogyasztása is boldogít

Egy 2017-es vizsgálatban felnőttek és gyermekek egy csoportját arra kérték, hogy igyanak áfonyakivonatot. Az ital elfogyasztása előtt és után két órával egy kérdőívet kellett kitölteniük a résztvevőknek a hangulatukról, és azok, akik valóban áfonyakivonatot ittak és nem placebót, jobb hangulatról számoltak be.

Bab

A bab fontos fehérje- és rostforrás, ezen felül pedig gazdag B-vitaminokban, vasban, káliumban, magnéziumban és cinkben. Ráadásul a bab szinte az egyetlen növényi táplálék, amiben megtalálható a lizin nevű aminosav.

A babban rengeteg folát (B9-vitamin) van, ami a megfelelő agyműködéshez elengedhetetlen. A foláthiány kognitív károsodáshoz és depresszióhoz vezet.

Spenót

Popeye nemcsak az erejét köszönhette a spenótnak, hanem a jókedvét is! A spenót rendívül tápláló leveles zöld, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz glutamin aminosavat, valamint vasat, folsavat és flavonoidokat. A krónikus stresszről köztudott, hogy megemeli a kortizol szintjét, amely aztán károsítja az agy szerkezetét és depresszióhoz vezet. Állatkísérletek kimutatták, hogy az étrendben a glutamin mennyiségének növelésével csökken a kortizol szintje, vagyis csökken a stressz, és a depressziós tünetek is javulnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több cikk, ami segít az egészséges táplálkozásban:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek