Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A savanyúság, amiért szakítottam a házi csalamádéval: az első KIMCHI-m története

Ahogy a koreai nagymamák mondanák: "Ahány ház, annyi Kimchi...!" Következzen a kínai kel mennybemenetele - Fermentálós történetek, II. rész.

 

Kezdjük egy kis törivel:

A kimcshi a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a koreai étkezések elengedhetetlen része. A legfontosabb összetevő a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka. Erjesztéssel készül. Több száz fajtája létezik, és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest és sült rizses egytálételt. A kimcshit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok. A kimcshiben kimutatták a tejsavbaktériumok egy fajtáját, melyet Lactobacillus kimchii névre kereszteltek. Hagyományosan nagy mennyiségben késő ősszel készítették télre eltenni, ezt az időszakot kimdzsangnak nevezik.

Mivel imádom a savanyúságokat (Anyu-féle csípős-ecetes almapaprika, nyami), az ázsiai konyha is közel áll a szívemhez, a karanténidőszak pedig lehetőséget is biztosított, hogy olyan dolgoknak is nekilássak, amikhez lehet, hogy a normál időszakban nem lenne időm/türelmem. 
 

Tudni kell a kimchiről, hogy megközelítőleg annyiféle változata van, mint egy pörinek vagy töltött káposztának, szóval előre is elnézést a fanatikus kimchirajongóktól! 

Szóval elkezdődött a szokásos böngészés-receptkutatás, aztán beugrott, hogy nekem van egy tapasztalt kimchikészítő volt Nosalty-s kollégám, a Tomi. Recept elkérve, kérdések megválaszolva, szájmaszk, gumikesztyű felvéve, irány bevásárolni!

Alapvetően van néhány összetevő benne, aminek a beszerzése macerás, manapság pedig még nehezebb, szóval itt-ott lecseréltem pár alapanyagot, de a végeredmény így is ISTENI lett! Tényleg! (Nekem legalábbis nagyon bejön...)



Nézzük a zöldségeket, ezeket általában bárhol kapni:

kínai kel, jégcsapretek, újhagyma, fokhagyma, friss gyömbér.

És akkor jöjjön a többi hozzávaló:

jódozatlan só, cukor, halszósz és koreai chilipehely. 

Ami kimaradt, az a rákpaszta és az “eredeti” chilipehely, a Gochugaru.

Ha beszereztetek mindent, itt lesz a recept és a leírás is:



Megmondom őszintén, nagyon izgultam, hogy milyen lesz, hiszen volt már szerencsém irtó finom kimchiket kóstolni, és amúgy is, Budapest teli van jó ázsiai helyekkel. Végül nem csalódtam, szerintem elsőre elég jól sikerült, el is fogyott néhány nap alatt ez a két üveg.
Talán legközelebb kipróbálom a rákpasztás verziót is...


 

Ezek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!