Készíts végtelen mennyiségű házi joghurtot, végtelenül egyszerűen

Pár egyszerű lépéssel elkészíthetjük első házi joghurtunkat, ami újratermeli önmagát. Megmutatjuk, hogyan alakítsd a konyhát tejüzemmé.

Az egészséges táplálkozás szerves részét képező tejtermékek a legtöbb háztartás hűtőjében megtalálhatók. A figyelem középpontjába ebben a cikkben a házi joghurt kerül. Elkészítéséhez nem kell semmilyen speciális eszköz, két hozzávalóból fogunk dolgozni. A végeredmény végtelen mennyiségű házi joghurt lesz, amit újra és újra szaporíthatunk majd.

Mitől joghurt a joghurt?

A tejben természetesen előforduló baktériumok élnek. Ezen kívül adhatunk még hozzá „idegen” baktériumokat is, így különböző folyamatokat indíthatunk el. A folyamatok végén valamilyen érlelt tejterméket kapunk: aludttejet, kefirt, túrót, sajtot vagy joghurtot.

Készíts végtelen mennyiségű házi joghurtot, végtelenül egyszerűen

A mi esetünkben egy különleges baktériumtörzs varázsol a tejből savanykás, krémes állagú joghurtot.

Szerencsére nem kell semmilyen speciális boltba szaladnunk ezért, hiszen az élelmiszerüzletek polcain megtalálható joghurtok nagy része tartalmaz élő baktériumkultúrát.

Ezt a csomagoláson az „élőflórás” felirat jelzi számunkra.

Mire lesz szükségünk?

Összesen két hozzávalót kell beszereznünk: tejet és natúr, élőflórás joghurtot. A tej lehet nyers, vagy akár bolti is: az ESL és UHT tejekkel ugyanúgy végbe fog menni a folyamat. Arra figyeljünk, hogy minél zsírosabb a tejünk, a végén kapott joghurt annál sűrűbb lesz.

Bevált házi joghurtjainkból itt szemezgethetsz:

Az elkészítéshez egy lábosban lassan melegítsük fel a tejet: a nyerset körülbelül 70 °C-ra, a boltban vásároltat 40 °C-ra. Ezzel ideális hőmérsékletet teremtünk a baktériumoknak a szaporodáshoz. Amennyiben túlmelegítettük a fazék tartalmát, egy kevés hideg tejjel orvosolhatjuk a problémát. Ha kész, vegyük le a tűzről, nehogy tovább melegedjen.

Minden liter tejhez adjunk egy evőkanál joghurtot. Mielőtt beletennék a fazékba, a meleg tejből pár kanállal hozzáadva hozzuk egy hőmérsékletre. Ha elkevertük, tegyük meleg helyre, és takarjuk be egy konyharuhával. Kenyértészta-kelesztéshez hasonló környezetet biztosítsunk számára, hogy sikeresen végbemenjen a folyamat.

Tanácstalanság esetére íme pár recept, amihez frissen készült joghurtunk pont jó lesz:

Négy óra pihentetés után a joghurtunk el is készült. Tegyük hűtőbe, és használjuk kedvünk szerint. A folyamatot megismételhetjük, ahányszor csak akarjuk. A legjobb az egészben, hogy saját ízlésünknek megfelelő állagú és mennyiségű joghurtot kanalazhatunk pár óra alatt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden, ami tejtermék ezekben a cikkekben:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek