r
Nosalty Logó

Koreai kimchi – káposztasaláta

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gréti
Koreai kimchi – káposztasaláta
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 82 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 333 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 19 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4701.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    145 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    4435 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.9 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    341.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    183 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    1373 micro
  • β-crypt
    191 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1408 micro
Összesen 82 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18806.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    579 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    312 mg
  • Nátrium
    17739 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.6 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    1365.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    494 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    194 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    733 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    480 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    75 micro
  • β-karotin
    5493 micro
  • β-crypt
    762 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5630 micro
Összesen 333 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1018.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    960 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    74 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    297 micro
  • β-crypt
    41 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    305 micro
Összesen 19 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A káposztát az elkészítés előtt egy nappal vágjuk félbe, majd negyedbe (nekünk csak a fél káposztára lesz szükségünk), vágjuk ki a torzsáját úgy, hogy a levelek egybe maradjanak. Vízzel tisztítsuk meg, tegyük egy nagy edénybe, és öntsük fel sós vízzel, majd letakarva helyezzük a hűtőbe ázni egy éjszakára. Tegyünk rá valamilyen nehezéket, hogy a sós lé alatt maradjon biztosan.
  2. Másnap az áztatott kelkáposztát mossuk át kétszer-háromszor hideg vízben, és hagyjuk száradni minimum húsz percig.
  3. Egy külön tálba dobjuk bele a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért, a kimagozott és hámozott almát kockákba vágva (ez a cukrot helyettesíti), a chilit kimagozva, kisebb darabokba vágva. Szórjunk rá (csípős) őrölt paprikát, locsoljuk meg osztriga- vagy rákszósszal, adjuk hozzá az ajóka szószt, és pürézzük össze.
  4. A jégcsapretket és az újhagymát julienne (nagyon vékony csíkokba) vágjuk. Használjunk gumikesztyűt! Majd forgassuk össze a piros szósszal.
  5. Ekkor jöhet a kencézés (itt is használjunk gumikesztyűt): a káposztaleveleket egyenként kihajtogatva kenjük meg a piros pasztával. Kezdjük belülről, ha végeztünk a külső levelekkel csavarjuk át az egészet. Ezt a folyamatot ismételjük meg a másik negyed káposztával is.
  6. Finoman nyomkodjuk össze a leveleket, hogy egy kötegben legyenek, és a paszta jól átjárhassa mindenhol őket. Az egészet tegyük egy üvegbe vagy egy jól zárható dobozba, és letakarva helyezzük hűtőbe egy-két napra. Utána csíkokba vágva kisebb tálakban szervírozva fogyaszthatjuk. Ügyeljünk rá, hogy jól záródó edénybe tegyük, különben a hűtőnkből minden nyitásnál erős káposztaszag terjeng majd!
  7. Több hétig, akár másfél hónapig is eltartható. Ekkor az íze, erőssége elszáll, de koreaiak nem dobják ki soha. Ilyenkor egytálételekbe, koreai gulyásba és rizzsel fogyasztják. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 205
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 15152
  • Feltöltés dátuma: 2014. június 10.

Ajánló

Koreában mindenhez fogyasztják a kimchit: húsokhoz, rizzsel, egytálételbe főzik. Ez egyszerűen egy univerzális finomság, amit nem lehet megunni. Alacsony kalória- és zsírtartalma miatt koleszterincsökkentő és rákmegelőző hatású.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Több mint egy évig dolgoztam koreaiakkal, és bizton állíthatom, hogy kimchit majdnem mindenhez ettek. Erős illatáról azonnal felismerhető volt az irodában. Ameddig nem kóstoltam, pont ezért nem is nyerte el a tetszésem, de utána teljesen beleszerettem. Ettem házi változatban is, főnököm anyósa készítette, ha itt járt Magyarországon, vagy küldte nagy adagokban Koreából. Sajnálom, hogy akkor nem kértem el a receptet, most az internetről tájékozódtam, sok videót és receptet megnéztem. Így született ez a saláta. Ők friss chilit nem tesznek bele, csak chilipelyhet vagy őrleményt használnak. De én imádom az ízét, így nálam került bele egy kevés.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek