Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Koreai kimchi – káposztasaláta

Koreai kimchi – káposztasaláta
Koreai kimchi – káposztasaláta
180 perc / előkészület: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több mint egy évig dolgoztam koreaiakkal, és bizton állíthatom, hogy kimchit majdnem mindenhez ettek. Erős illatáról azonnal felismerhető volt az irodában. Ameddig nem kóstoltam, pont ezért nem is nyerte el a tetszésem, de utána teljesen beleszerettem. Ettem házi változatban is, főnököm anyósa készítette, ha itt járt Magyarországon, vagy küldte nagy adagokban Koreából. Sajnálom, hogy akkor nem kértem el a receptet, most az internetről tájékozódtam, sok videót és receptet megnéztem. Így született ez a saláta. Ők friss chilit nem tesznek bele, csak chilipelyhet vagy őrleményt használnak. De én imádom az ízét, így nálam került bele egy kevés.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Koreában mindenhez fogyasztják a kimchit: húsokhoz, rizzsel, egytálételbe főzik. Ez egyszerűen egy univerzális finomság, amit nem lehet megunni. Alacsony kalória- és zsírtartalma miatt koleszterincsökkentő és rákmegelőző hatású.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát az elkészítés előtt egy nappal vágjuk félbe, majd negyedbe (nekünk csak a fél káposztára lesz szükségünk), vágjuk ki a torzsáját úgy, hogy a levelek egybe maradjanak. Vízzel tisztítsuk meg, tegyük egy nagy edénybe, és öntsük fel sós vízzel, majd letakarva helyezzük a hűtőbe ázni egy éjszakára. Tegyünk rá valamilyen nehezéket, hogy a sós lé alatt maradjon biztosan.
  2. Másnap az áztatott kelkáposztát mossuk át kétszer-háromszor hideg vízben, és hagyjuk száradni minimum húsz percig.
  3. Egy külön tálba dobjuk bele a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért, a kimagozott és hámozott almát kockákba vágva (ez a cukrot helyettesíti), a chilit kimagozva, kisebb darabokba vágva. Szórjunk rá (csípős) őrölt paprikát, locsoljuk meg osztriga- vagy rákszósszal, adjuk hozzá az ajóka szószt, és pürézzük össze.
  4. A jégcsapretket és az újhagymát julienne (nagyon vékony csíkokba) vágjuk. Használjunk gumikesztyűt! Majd forgassuk össze a piros szósszal.
  5. Ekkor jöhet a kencézés (itt is használjunk gumikesztyűt): a káposztaleveleket egyenként kihajtogatva kenjük meg a piros pasztával. Kezdjük belülről, ha végeztünk a külső levelekkel csavarjuk át az egészet. Ezt a folyamatot ismételjük meg a másik negyed káposztával is.
  6. Finoman nyomkodjuk össze a leveleket, hogy egy kötegben legyenek, és a paszta jól átjárhassa mindenhol őket. Az egészet tegyük egy üvegbe vagy egy jól zárható dobozba, és letakarva helyezzük hűtőbe egy-két napra. Utána csíkokba vágva kisebb tálakban szervírozva fogyaszthatjuk. Ügyeljünk rá, hogy jól záródó edénybe tegyük, különben a hűtőnkből minden nyitásnál erős káposztaszag terjeng majd!
  7. Több hétig, akár másfél hónapig is eltartható. Ekkor az íze, erőssége elszáll, de koreaiak nem dobják ki soha. Ilyenkor egytálételekbe, koreai gulyásba és rizzsel fogyasztják. Jó étvágyat hozzá!
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 176
elküldve: 6
receptkönyvben: 169
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
280 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: saláta
konyha: távol-keleti
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: köret

egyéb elnevezések

Káposztasaláta, kelkáposzta saláta, csípős káposztasaláta

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

82
kínai kel 0.5 közepes db
4 ek
víz 5 dl
jégcsapretek 20 dkg
újhagyma 5 közepes db
chili 1 db
fűszerpaprika 3 ek
rákpaszta 30 g
szardellapaszta 10 g
fokhagyma 3 gerezd
gyömbér 2 ek
alma 1 közepes db