Pirítsd meg a zabot – sokkal finomabb lesz tőle a reggelid

Reggelink gyakori alapja a szerény zabpehely – hagyományosan elkészítve is finom, azonban egy egyszerű lépéssel mérföldekkel jobbá tehetjük. Hogy mégis hogyan, az mindjárt kiderül.

A nap első étkezésénél sokan választjuk a zabpelyhet. Legyen szó palacsintáról, kásáról vagy smoothie-ról, ezt az egyszerű gabonafélét rengeteg ételben fel tudjuk használni. Natúr formájában is nagyon jó, de sokat javíthatunk az ízélményen, ha megpirítjuk a zabot.

Néhányan talán már kaptunk hasonló tanácsot a rizsfőzésnél is, miszerint a víz hozzáadása előtt a szemeket egy kis olajon pirítsuk meg. Mint minden mag és gabonaféle, a zabpehely is megváltozik hő hatására. A megpirított zab mélyebb, diós ízt és sötétebb színt kap. Sőt, az eltarthatósági ideje is megnő.

Pirítsd meg a zabot: fantasztikus íz egy egyszerű lépéssel

Hogyan pirítsunk?

Többféle elkészítési mód közül választhatunk, ha a pirítás mellett döntünk. A legkönnyebb, ha egy száraz serpenyőben, közepes lángon körülbelül 5 percig kevergetjük a szemeket. Ha úgy döntünk, egy kiskanál vajat és csipet sót is hozzáadhatunk, amit a zab az elején be fog szívni. Ekkor még komplexebb ízt érünk el.

Piríthatunk nagyobb mennyiségben is egyszerre. Ebben az esetben öntsük a teljes adagot egy tepsibe, és tegyük 200 °C-os sütőbe, 10-15 percre. Félúton keverjünk egyet rajta, hogy minden része egyformán pirult legyen. Az előre megpirított zabot eltehetjük későbbre is, tároljuk jól záródó üvegben, dobozban. Nem kell aggódnunk, hiszen a pirítás miatt tovább eltartható lesz.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy eléggé megpirult-e a zabunk, hagyatkozzunk a szaglásunkra. Egy idő után kellemes, diós illatokat fogunk érezni, ez jelzi majd számunkra, hogy kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

Mire jó a pirított zab?

Az így kapott pelyheket ugyanúgy használhatjuk minden receptben, mint natúr társaikat. A végeredmény ízletesebb, komplexebb lesz, készüljünk tehát egy nagy meglepetésre. Ezután már biztos nem fogjuk máshogy enni a zabot

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több zabos étel és reggeli:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...