r
Nosalty Logó

Fekete bab céklakrémmel és buggyantott tojással

Gréti
Fekete bab céklakrémmel és buggyantott tojással
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A babhoz

A céklakrémhez

A buggyantott tojáshoz

A tálaláshoz

575
Kalória
27.2g
Fehérje
65g
Szénhidrát
24.7g
Zsír
244.9g
Víz
181g
Koleszterin
16.1g
Élelmi rost
17g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A babhoz

A céklakrémhez

A buggyantott tojáshoz

A tálaláshoz

Összesen 575 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A babhoz

A céklakrémhez

A buggyantott tojáshoz

A tálaláshoz

Összesen 2300 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A babhoz

A céklakrémhez

A buggyantott tojáshoz

A tálaláshoz

Összesen 116 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    27.2 g

Zsír

  • Összesen
    24.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2059.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    280 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    184 mg
  • Foszfor
    429 mg
  • Nátrium
    1125 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    65 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    244.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    108 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    484 micro
  • Kolin:
    199 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    348 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    964 micro
Összesen 575 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    108.8 g

Zsír

  • Összesen
    98.9 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    724 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8237.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    97 mg
  • Kálcium
    1119 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    738 mg
  • Foszfor
    1717 mg
  • Nátrium
    4500 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    259.9 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    64 mg

Víz

  • Összesen
    979.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    431 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    82 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    122 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1937 micro
  • Kolin:
    798 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1394 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3856 micro
Összesen 2300 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    416.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    227 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    49.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    195 micro
Összesen 116 kcal

Elkészítés

A babhoz

  1. A babot szitába öntjük, átmossuk folyó víz felett, majd egy főzőedénybe öntjük. Rádobjuk az aprított lila hagymát és a salottát, két evőkanál olívaolajat csorgatunk rá.
  2. Levágunk egy citromról és egy narancsról egy-egy héjdarabot, ezeket is beledobjuk az edénybe.
  3. Jöhetnek a fűszerek: babérlevél, római kömény, chilipehely, füstölt fűszerpaprika, só, bors, majd felöntjük annyi vízzel, hogy duplán ellepje, így tesszük fedő alatt főni.
  4. Ha felforrt, levesszük a fedőt és lejebb vesszük a lángot, hogy csak úgy gyöngyözve forrjon. Ha elfőné a levét öntsünk hozzá még egy keveset. Kb. 30-45 perc alatt megpuhul a bab.
  5. Ekkor vegyük ki az edényből a citrushéjakat és a babérlevelet, ilyenkor öntsük hozzá egy fél citrom levét, ezzel keverjük át.

A céklakrémhez

  1. A céklákat főzzük meg vagy süssük héjastól sütőben, kis olívaolaj-locsolással, sóval, borssal.
  2. Közben verjük fel a növényi tejszínt habbá.
  3. Hámozva, hűtve, szeletekben mehet a cékla a turmixba, mellé a tahini, a citromlé, a só és a bors.
  4. A habot keverjük adagonként a céklapüréhez, hogy szép színű legyen, és krémes maradjon.

A buggyantott tojáshoz

  1. Készítsünk buggyanott tojást, mindenki a saját legjobb módszerével. Én gyöngyözve forró, ecetes, megkevert vízbe szoktam egy pohárból beleengedni egyenként a tojásokat. Amint kívülről teljesen befehéredik a tojás, és már nem látható egyáltalán a sárgája, akkor egy nagy merőkanállal papírtörlőre szedem, itt picit leszárítom.

A tálaláshoz

  1. Először osszuk szét a tányérokba a céklapürét, ennek egyik felére kanalazzuk a citromos babot, mellé tegyünk rukkolát és/vagy bébispenótot, vagy bármilyen zöld salátalevelet.
  2. A bab tetejére mehet a buggyantott tojás és frissen őrölt bors, nagyszemű só. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 40 p

Ennél szebb tálat keresve sem találni, mindenképpen érdemes lesz elkészítenetek. Ha nem vállaljátok be a buggyantott tojást, akkor tegyetek a babra és a céklapürére egy szépen felszeletelt főtt tojást még melegen, az is csodásan mutat majd rajta.

További receptek

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...