Ennyire egészséges, ha egy nagy evés után elmész sétálni

Egy nagy zabálás után az ember jobban érzi magát, ha elmegy, és „lesétálja”, amit megevett – nem mindig tesz jót azonban a szervezetnek az, ha ilyenkor a nyakunkba vesszük az utcákat.

A rendszeres gyaloglásnak millió pozitív hozadéka van, a séta egy nagyon alulértékelt mozgásforma. Kutatások ráadásul kimutatták, hogy az evés utáni gyaloglás segít szabályozni a vércukorszintet, a rendszeres napi mozgás pedig csökkenti a puffadást, javítja az alvásminőséget, és hozzájárul a szív egészségéhez.

Nem mindig járunk azonban jól, ha evés után nekiállunk sétálni. A nagy zabálások után át kell gondolni a séta intenzitását, hosszát, és persze idejét is, mert egyáltalán nem mindegy, és ezeken múlhat, hogy jót teszünk-e a szervezetünkkel, vagy sem.

Ennyire egészséges, ha egy nagy evés után elmész sétálni

Ennek ellenére sok előnye van az evés utáni sétának. Ahogy már korábban is említettük, az egyik ezek közül az, hogy csökkenti a puffadás esélyét – egy 2020-as kutatás szerint még az irritábilis bélszindrómában szenvedők számára is enyhülést hozhat. Ha valaki megemeli átlagosan 4000-ről 9500-ra a napi lépésszámát, akár 50 százalékkal is csökkentheti a tüneteit. Valószínűleg a mozgás átmozgatja az emésztőrendszert is, és stimulálja annyira, hogy a gázképződés mérséklődjön.

Az evés utáni séta a vércukorszint egészségesen tartásában is segít – bár egy egészséges ember számára az evés utáni vércukorszint-emelkedés nem probléma, azért nem baj, ha néhány életmódbeli javítással segítjük a szervezet működését. Ezzel akár a diabéteszt vagy az inzulinrezisztenciát is megelőzhetjük. Egy 2018-as kutatás szerint például az evés utáni séta jobban szabályozza a vércukorszintet, mint az, ha evés előtt mozog az ember.

A rendszeres testmozgás az álmatlanságot is javítja: egy korábban végzett kutatás kimutatta, hogy a rendszeres, nem túl intenzív testmozgás hosszú távon csökkenti az elalváshoz szükséges időt.

Az evés utáni séta továbbá hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez és a mentális egészség karban tartásához is.

Sokan azonban hasfájásra, fáradékonyságra, szédülésre panaszkodnak, ha nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása után indulnak sétálni. Fontos, hogy ilyenkor ne túrázni induljunk el, egy laza fél órás séta bőven elég ahhoz, hogy a fent említett pozitív hatások érvényesüljenek. A magas intenzitás sem túl jó ötlet evés után, ilyenkor inkább magán a mozgáson, mint az edzéserőn van a hangsúly. Az ideális tempó az, amikor a pulzus már megemelkedik, de nem fulladunk ki – egy ilyen intenzitású, fél órás séta nagyon sokat segíthet az egészségen.


Még több mozgás:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek