Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pandúrgulyás

Pandúrgulyás
Pandúrgulyás
180 perc / előkészület: 30 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Nem tagadom, néha a véletlen is a kezemre játszik, és talán az is, hogy a legképtelenebb ötletektől sem riadok vissza. Egy alkalommal maradt a konyhán egy kis pörkölt aznapról. Egy másik lábas alján kevés leves lötyögött, és mivel úgyis éppen a maradékokat szedtük össze, ráöntöttük a pörköltre. Néztem a fura lét, és mivel éhes voltam megkóstoltam. Nem ízlett. Erre beleszórtam mindenféle fűszert, kaprot, paprikát, még mustár is – és ahogy ízlelgettem, mintha alakulóban lenne valami ehető. Nosza, gombát, répát, tárkonyecetet bele, felforraltam, még egy kevés maradék tejfölt is beleöntöttem. Hamarjában fantázianevet is adtam neki: Pandúrlevesnek kereszteltem el. Hát kérem azóta ennek a „kotyvaléknak” három nagy szakácsverseny első díját köszönhetem…" Koha Csaba mesterszakács Jászsági szakácsok körében egy legenda kering erről az egytálételről. Koha Csaba mesterszakács nevéhez fűződik. Az én általam ismert történet a következő: Egy rendezvény után sok borjúpaprikás maradt meg. Egy nyári napon az étterem elé egy busz állt be, és enni szerettek volna. A konyhán viszont csak maradékok voltak. Fogták hát a borjúpaprikást, és egyéb hozzávalókat, újraízesítették, majd összeforralták. Így került a vendégek elé egy egytálétel, amely ropogós, friss kenyérrel laktató, és nagyon ízletes.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Hagyományos módon borjúpörköltet készítünk. Zsírban megpirítjuk a vöröshagymát, beletesszük az apróra vágott paprikát és paradicsomot. Fűszerpaprikát szórunk rá, majd beletesszük a húst, sóval ízesítve szakaszosan pároljuk. Nem vízben úszkáló húsdarabokkal kezdjük!
  2. Időközben julienne-re vágjuk a zöldségeket, gombát szeletekre vágjuk. Nagy vita, hogy kocka vagy julienne. Az "eredeti" mindenki szerint most a másik változat. Nos a gasztro kultúra is követi a divat irányzatokat, igen eredetileg apró csíkokkal készült az étel, majd a divat szerint maga Csaba változtatott a recepten és egy későbbi kiadványban már kockázott zöldségről van szó. Mindenki döntse el ízlés szerint. A juliene ellen érvek, hogy szétfő, miért is főne szét, hiszen csak össze tottyantjuk a már kész pörköltet a zöldségekkel, kevesebb odafigyelést igényel a kockázás és így ez terjedt el.
  3. Mikor a hús majdnem megpuhult, beletesszük a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a karalábét, a gombát, a zöldborsót, az apróra zúzott fokhagymát. Egy kicsit összeforgatjuk a pörkölttel.
  4. Beletesszük a karikára vágott citromot, a babérlevelet, ízlés szerint az erős paprikát. Tárkonnyal, mustárral, kaporral, sóval ízlés szerint ízesítjük. Összeforraljuk és a végén tárkonyecettel ízesítjük. Tejszínnel dúsítjuk.
  5. A finomra vágott hagymát megpirítjuk, beletesszük a kockára vágott velőt, sóval, törött borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel lepirítjuk. (A levesbe bele is főzhetjük. Én azért nem szoktam, mert van, aki nem szereti a velőt.)
  6. Tálaláskor a velőt a tányér aljára tesszük, rámerjük a forró illatos levest, végezetül tejföllel meglocsoljuk. Citromkarikával tálaljuk.
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 26 768
elküldve: 11
receptkönyvben: 105
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

SLC

Mióta szakács: 2012.03.12.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
kategória: levesek
maradék ételből: maradék húsból
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes, tojásmentes
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pandúr gulyás, pandúr leves, pandúrleves-az eredeti jászberényi recept, Kocsa Csaba recept

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

VPK Catala
VPK Catala Sun, 2016-04-03 13:04

1982-ben megjelent egy könyv " A főzőkanál művészei" címmel. Ebben írtak többek között Koha Csabáról és az ő "KOTYVALÉKBÓL" DÍJNYERTES PANDÚRLEVES-éről. Ebből van az az idézet, ami fentebb olvasható.És mivel ekkor még élt Koha Csaba, aki 1991-ben halt meg, ( életének utolsó éveiben ugyanabban az utcában lakott, mint a szüleim),így a történet tőle magától származik. Azt hiszem, hogy ez az igazi történet és nem a buszos.

SLC
SLC / SLC Tue, 2016-08-30 07:42

Köszönöm a hozzászólásodat!
Van személyes családi kötődés Koha Csabával :-) Így a story hitelességét garantálom!

SLC
SLC / SLC Sun, 2012-10-21 20:13

Nem diétázóknak készült az biztos!
Jó étvágyat hozzá! :-)
A túrós rétes sem rossz, de majd hamarosan felteszem Csaba másik receptjét:
Jászsági tokány kapros juhtúrós gombóccal....
Csak néhány hozzávaló:
borjúhús, juhtúró,tehéntúró, kukorica, gomba, füstölt szalonna
Szintén egy "diétás" menü a gulyás után. :-)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-03-19 21:41

Kedves SLC!

Köszi szépen, akkor már tudom, honnan is ered a finomság.:-))
De ilyet , gondolom, csak az tud főzni, aki érti a dolgok minden kis fortélyát,van benne némi kis merészség, és tényleg benne van a szíve is.:-)))

Köszönöm szépen:-) Mi is szeretjük nagyon.:-)

Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

SLC
SLC / SLC Mon, 2012-03-19 13:02

Kedves Éva-Anyóca!
A tényleges story-t itt olvashatod, Koha Csaba szájából idéztem :-)
Igen igazad van, Csaba szívét lelkét belefőzte!
Sok finom Pandúrgulyást kívánok! :-)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-03-19 12:26

Kedves SLC!

Azt nem tudom, mi a tényleges története a csodás ételnek, - az viszont biztos, hogy Koha Csaba mesterszakács nevéhez fűződik, és felséges, csodálatosan finom.
Azt hiszem, azóta sokaknál ettem ilyet , Jászberényben étteremben, de ahogy Ő csinálta, úgy senki sem készíti.:-))
A neve még ma is ismert, nem csak szakácsok között.
Nem oly rég, a TV Paprikán főzte meg Bede Robi szakács, Kaplár F.József elbeszélése alapján.:-)) (Ő is Jberényi ).
Nagyon finom a Pandúrgulyás:-))
Éva-Anyóca

372
borjúhús 80 dkg
sertészsír 10 dkg
vöröshagyma 20 dkg
tv paprika 1 db
paradicsom 1 db
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
sertésvelő 0.5 kg
gomba 15 dkg
zöldborsó 20 dkg
sárgarépa 20 dkg
fehérrépa 15 dkg
karalábé 15 dkg
zeller 10 dkg
babérlevél 2 db
citrom 1 db
tárkony 0 ízlés szerint
kapor 0 ízlés szerint
mustár 1 kk
tárkonyecet 1 kk
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
főzőtejszín 2 dl
tejföl 2 dl
hegyes erős paprika 1 db
víz 5 l