r
Nosalty Logó

Selymes krémleves sült sárga paradicsomból

Hering András
ányérban tálalt sült sárga paradicsomkrémleves friss bazsalikomlevéllel és morzsolt sajttal vagy pirított magvakkal a tetején, körülötte sárga koktélparadicsom, friss zöldfűszerek, só, kruton és borospohár, világos márványhatású asztalon.
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

144
Kalória
3.7g
Fehérje
16g
Szénhidrát
7.5g
Zsír
294.7g
Víz
8.8g
Koleszterin
4.1g
Élelmi rost
9.3g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 144 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 577 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 32 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    653.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    430 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    294.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    253 micro
  • β-karotin
    1214 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    6433 micro
  • Lut-zea
    309 micro
Összesen 144 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    29.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2614.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    311 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    409 mg
  • Nátrium
    1721 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64.2 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    1178.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    546 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    172 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    91 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    1010 micro
  • β-karotin
    4856 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    25730 micro
  • Lut-zea
    1238 micro
Összesen 577 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    144.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    65.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    56 micro
  • β-karotin
    268 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1421 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 32 kcal

Elkészítés

  1. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra (légkeveréses sütő esetén 180 °C).
  2. A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe. A vöröshagymát hámozzuk meg, negyedeljük.
  3. A zöldségeket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Helyezzük melléjük a héjas fokhagymagerezdeket is. Locsoljuk meg olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal.
  4. Süssük 35–40 percig, míg a paradicsomok szélei kissé karamellizálódnak, a fokhagyma pedig puhára sül.
  5. A sült zöldségeket hagyjuk langyosra hűlni, majd a fokhagymát nyomjuk ki a héjából. Turmixgépben pürésítsük a többi sült alapanyaggal együtt, hozzáadva az alaplevet és az ecetet is.
  6. A levest ízlés szerint hígíthatjuk, végül melegítsük fel újra. Ha selymesebb állagot szeretnénk, keverhetünk hozzá egy kevés tejszínt vagy növényi alternatívát.
  7. Tálaláskor szórjuk meg friss zöldfűszerekkel, chilipehellyel, parmezánforgáccsal vagy kínáljuk egy szelet ropogós kenyérrel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Ez a leves maga a nyár esszenciája: sárga paradicsom, amit először sütőben karamellizálunk, hogy előcsalogassuk belőle a természetes édességet, majd krémesre turmixolva tálaljuk, egy csipet friss bazsalikommal vagy egy kanál tejföllel koronázva. Tökéletes előétel egy könnyed ebédhez, vagy akár önálló fogás egy hűvösebb nyári estén. Egyszerre napfényes, selymes és épp annyira különleges, hogy vendégvárónak is megállja a helyét.

Tipp: A sárga paradicsomot július–augusztusban könnyen beszerezhetjük a piacon. Kisebb mennyiségben koktélparadicsomból is elkészíthető, a végeredmény még édesebb lesz!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek