Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sörös gulyásleves

Sörös gulyásleves
Sörös gulyásleves
145 perc / előkészület: 25 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szlovák barátnőmtől szerzett csodálatos recept, amit most már lassan kötelező jelleggel minden hétvégén el kell készítenünk.
Lehet, hogy a hazaárulás egyik enyhe formája, kövezzetek meg, de én még soha ilyen finom gulyást nem ettem életemben (igaz, hogy nem is vagyok vérbeli rajongó, egy vörösboros marhapörkölt vagy palócleves sokkal inkább lázba hoz).  Tulajdonképpen félúton van a pörkölt és a gulyás között a sűrűsége miatt, amit kedvünkre lőhetünk be a krumpli méretre vágásánál - a körömnyi darabokra vágottak teljesen eltűnnek belőle, és ezzel egyidőben pont kellően be is sűrűsítik. A répák és zeller helyett a paradicsom-paprika is szaftosabbá, nyáriasabbá teszik. A legnagyobb különbség azonban az a plusz íz, amit a fél liter szigorúan barna sör ad neki. Hát istenem, ők sörben jók :)
Ha pedig végre beindul a szezon, bográcsban ajánlatos elkészíteni, és egy picit természetesen odakapatni :)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsírt egy nagyobb fazékban felolvasztjuk, és rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát.
  2. Üvegesre dinszteljük, és hozzákeverjük a megtisztított, felkockázott marhahúst. Sózzuk, borsozzuk, mellészórjuk a majorannát, és fehéredésig kevergetve pirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával, és pár keverintés után nyakon öntjük a fél l barna sörrel.
  3. Alacsony lángon hagyjuk magában főni, addig van időnk előkészíteni a zöldségeket.
  4. A paprikát, paradicsomot megmossuk, a paprikát vékony csíkokra, a paradicsomokat negyedekre vágjuk (aki nem szereti a levesben a paradicsom héját, az mártsa 1 percre lobogó vízbe, és kapja le róla).
  5. A krumplit megmossuk, megpucoljuk, és attól függően, hogy milyen sűrűségű levest szeretnénk, felkockázzuk, illetve nagyon-nagyon apróra vágjuk. (Én ennél a krumpli mennyiségnél a 25 dkg körömnyi és 45 dkg normál kocka méretet javaslok.)
  6. Ha úgy látjuk, hogy a marha már jó úton van a puhulás felé, és fél órán belül akár el is készülhetünk, a krumplikat és a zöldséget és a fokhagymát is a fazékba küldjük, felöntjük vízzel, és megvárjuk, míg felforr.
  7. Kóstolgatjuk, ha szükséges, utána fűszerezünk, és közepes lángon addig főzzük, amíg minden hozzávaló meg nem puhul.

  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 527
elküldve: 2
receptkönyvben: 71
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
konyhatechnológia: sörös receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szlovák gulyásleves, paradicsomos-paprikás gulyás barna sörrel

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

483
marhalábszár 1.2 kg
burgonya 70 dkg
paradicsom 3 nagy db
piros kaliforniai paprika 3 db
vöröshagyma 3 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
barna sör 5 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 3 tk
disznózsír 2 ek
víz 1.5 l