Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Palócos zöldbableves gazdagon

Palócos zöldbableves gazdagon
Palócos zöldbableves gazdagon
235 perc / előkészület: 40 perc főzés: 180 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel szeretjük a zöldbablevest és a füstölt húsokat is, ezért kitaláltunk egy variációt, amiben megtalálhatóak azok az elemek, amelyeket kedvelünk a magyaros jellegű ételekben. Ebben nagy érdeme van Mr Smith kreativitásának, hiszen ő varázsolt az alkotóelemekből egy igen laktató ételt. Külön érdekesség volt számomra, hogy annak ellenére, hogy "nehéz" hozzávalókat tartalmaz, elfogyasztásakor mégsem tapasztalunk túltelítettséget, ami köszönhető részben a savanyításnak, valamint a fűszereknek, hiszen ezek majd mindegyike emésztést segítő hatással bír.

hozzávalók / 10 adag

A leveshez

A tálaláshoz

ajánlat

Ajánljuk különösen hideg téli napokra, amikor egy kicsit jól jön a plusz kalória. Nagyon finom, egytálételnek is mondható, ami után már csak valami nasit kíván az ember.
pH besorolás: erősen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb fazékban feltesszük főni az oldalast kb. 3 liter vízzel felöntve, a babérlevél, egész színesborsok, borókabogyó és koriandermagok hozzáadásával. Így főzzük addig lassú tűzön, fedő alatt, míg meg nem puhul a hús. Ez nekünk kb. 1 órát vett igénybe, függ a hústól természetesen. A húst kivesszük, félrerakjuk, és az egész főzőlevet is megtartjuk.
  2. Amikor már készen van, egy másik lábasban közepes lángon a mangalicazsíron megdinszteljük a vöröshagymát és a Tv paprikát.
  3. Amikor szép üveges a hagyma, belerakjuk a marhalábszárat, és megpörköljük, hogy minden oldala megsüljön egy kissé.
  4. Rászórjuk a borsikafüvet, az őrölt színesborsot ízlés szerint, majd levéve a tűzről belekavarjuk a pirospaprikát.
  5. Miután jól elkavartuk, belerakjuk a paradicsomot, és az 1 ek sóban eltett darált paprikát, felöntjük kb. 2 dl lével, amit abból a főzőléből nyerünk, amiben az oldalas főtt. Visszatesszük a tűzre, és lassú tűzön főzzük lefedve kb. 30 percig.
  6. Ezután belerakjuk az összes levet, amit az oldalas főzéséből nyerünk, főzzük tovább fedő alatt egészen addig, míg a lábszár majdnem teljesen puha. Ez még kb. 40 perc.
  7. Ekkor belerakjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a pasztinákot, és főzzük kb. 5-10 percig.
  8. Következik a burgonya, beleszórjuk a levesbe, főzzük 15 percig. Ekkor megkóstoljuk a levest, s ha még kíván sót, megsózzuk. Ez függ attól is, hogy az oldalas mennyire volt sós.
  9. A végén belerakjuk a fagyasztott zöldbabot és az oldalast, s még 5-10 percig főzzük. (Amennyiben friss zöldbabunk van, érdemes kb. a burgonyával együtt adni a leveshez.)
  10. A főzés végén ízlés szerint savanyítjuk a levest 2-3 ek citromlével, vagy aki szereti, ecettel, abból kevesebb szükséges persze. Ekkor beleszórjuk a felaprított petrezselymet is.
  11. Tálaljuk tejföllel, friss fehér kenyérrel és szárított csípős paprikával.
     

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 46 214
elküldve: 0
receptkönyvben: 192
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
kategória: levesek
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

palócos zöldbableves, téli zöldbableves füstölt oldalassal és marhalábszárral, korianderes-borókabogyós zöldbableves füstölt hússal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

626
füstölt oldalas 1 kg
marhalábszár 80 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
pasztinák 1 db
burgonya 4 db
zöldbab 50 dkg
paradicsom 2 db
tv paprika 1 közepes db
víz 3 l
mangalica zsír 5 dkg
babérlevél 2 db
koriandermag 1 kk
borókabogyó 4 db
négyszínű bors 1 kk
borsikafű 1 teáskanál
paprika 1 dkg
fűszerpaprika 2 ek
0 ízlés szerint
citromlé 3 ek
petrezselyem 1 csokor
tejföl 150 g
kenyér 8 szelet
csípős fűszerpaprika 0 ízlés szerint