r
Nosalty Logó

Palócos zöldbableves gazdagon

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Palócos zöldbableves gazdagon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 629 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 6285 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 85 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.3 g

Zsír

  • Összesen
    35.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    121 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1095.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    434 mg
  • Nátrium
    360 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    587.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    261 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    92 micro
  • K vitamin:
    106 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    800 micro
  • β-karotin
    2487 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    816 micro
Összesen 629 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    393.2 g

Zsír

  • Összesen
    355 g
  • Telített zsírsav
    120 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    128 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    54 g
  • Koleszterin
    1208 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10952.1 g
  • Cink
    90 mg
  • Szelén
    481 mg
  • Kálcium
    1550 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    830 mg
  • Foszfor
    4338 mg
  • Nátrium
    3596 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    376.2 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    5874.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2611 micro
  • B6 vitamin:
    13 mg
  • B12 Vitamin:
    31 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    345 mg
  • D vitamin:
    916 micro
  • K vitamin:
    1062 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    126 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    934 micro
  • Kolin:
    858 mg
  • Retinol - A vitamin:
    182 micro
  • α-karotin
    7999 micro
  • β-karotin
    24867 micro
  • β-crypt
    504 micro
  • Likopin
    5148 micro
  • Lut-zea
    8158 micro
Összesen 6285 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    109 micro
  • β-karotin
    338 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    70 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 85 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

Elkészítés

A leveshez

  1. Egynagyobb fazékban feltesszük főni az oldalastkb. 3 liter vízzel felöntve, a babérlevél, egész színesborsok, borókabogyó és koriandermagok hozzáadásával. Így főzzük addig lassú tűzön, fedő alatt, míg meg nem puhul a hús. Ez nekünk kb. 1 órát vett igénybe, függ a hústól természetesen. A húst kivesszük, félrerakjuk, és az egész főzőlevet is megtartjuk.
  2. Amikor már készen van, egy másik lábasban közepes lángona mangalicazsíron megdinszteljük a vöröshagymát és a Tv paprikát.
  3. Amikor szép üveges a hagyma, belerakjuk a marhalábszárat, és megpörköljük, hogy minden oldala megsüljön egy kissé.
  4. Rászórjuk a borsikafüvet, az őrölt színesborsot ízlés szerint, majd levéve a tűzről belekavarjuk a pirospaprikát.
  5. Miután jól elkavartuk, belerakjuk a paradicsomot, és az 1 ek sóban eltett darált paprikát, felöntjük kb. 2 dl lével, amit abból a főzőléből nyerünk, amiben az oldalas főtt. Visszatesszük a tűzre, és lassú tűzön főzzüklefedve kb. 30 percig.
  6. Ezután belerakjuk az összes levet, amit az oldalas főzéséből nyerünk, főzzük tovább fedő alattegészen addig, míg a lábszár majdnem teljesen puha. Ez még kb. 40 perc.
  7. Ekkor belerakjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a pasztinákot, és főzzük kb. 5-10 percig.
  8. Következik a burgonya, beleszórjuk a levesbe, főzzük 15 percig. Ekkor megkóstoljuk a levest, s ha még kíván sót, megsózzuk. Ez függ attól is, hogy az oldalas mennyire volt sós.
  9. A végén belerakjuk a fagyasztott zöldbabot és az oldalast, s még 5-10 percig főzzük. (Amennyiben friss zöldbabunk van, érdemes kb.a burgonyával együtt adni a leveshez.)
  10. A főzés végén ízlés szerint savanyítjuk a levest 2-3 ek citromlével, vagy aki szereti, ecettel, abból kevesebb szükséges persze. Ekkor beleszórjuk a felaprított petrezselymet is.
  11. Tálaljuk tejföllel, friss fehér kenyérrel és szárított csípős paprikával.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 18
  • 7 napos nézettség: 128
  • Össznézettség: 50718
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 14.

Ajánló

Ajánljuk különösen hideg téli napokra, amikor egy kicsit jól jön a plusz kalória. Nagyon finom, egytálételnek is mondható, ami után már csak valami nasit kíván az ember. pH besorolás: erősen savasít

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mivel szeretjük a zöldbablevest és a füstölt húsokat is, ezért kitaláltunk egy variációt, amiben megtalálhatóak azok az elemek, amelyeket kedvelünk a magyaros jellegű ételekben. Ebben nagy érdeme van Mr Smith kreativitásának, hiszen ő varázsolt az alkotóelemekből egy igen laktató ételt. Külön érdekesség volt számomra, hogy annak ellenére, hogy "nehéz" hozzávalókat tartalmaz, elfogyasztásakor mégsem tapasztalunk túltelítettséget, ami köszönhető részben a savanyításnak, valamint a fűszereknek, hiszen ezek majd mindegyike emésztést segítő hatással bír.

Hozzászólások

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.