Mangalica zsír

A mangalica valószínűleg a legnagyobb zsírtermelésű sertésfajta. Fajtáját a szerb sumadia és a bakonyi és szalontai sertésfajták keresztezéséből tenyésztették ki. A 19. század végén még hatalmas populációt tenyésztettek hazánkban, ám a 20. század folyamán keresettsége egyre csökkent, mígnem a ’90-es évek elejére a fajt a kipusztulás fenyegette. Mára ez a veszély már elmúlt, főként annak köszönhetően, hogy egy spanyol sonkagyár kifejezetten Magyarországon tartott, hizlalt és feldolgozott mangalicákból gyártja a világhírű sonkáját. Ehhez a spanyol sonkafajtához fagyasztva, félkész állapotban kerül ki a hús az országból, majd a hosszú érlelési idő után exkluzív árucikként kerül forgalomba. Tévhit, hogy a mangalica koleszterintartalma alacsonyabb volna a többi sertésénél, a fajták közti különbség főként a tartás különbözőségében illetve a mangalica húsának magas zsírtartalmában rejlik. Ez a zsírtartalom ráadásul viszonylag egyenletesen oszlik el a húsban, ettől lesz a mangalica húsa jóval puhább, szaftosabb az elkészítés során. A mangalica erőssége a zsírja, hiszen kifejezetten zsírsertésről van szó. Egyrészt vágósúlyának kétharmada zsír, háj és szalonna, másrészt pedig jóval koncentráltabb ízvilágú zsírt produkál, mint a többi sertésfajta. Használhatjuk húsok sütéséhez, süteményekhez, pogácsákhoz, vagy fogyaszthatjuk egyszerűen kenyérre kenve.
Bármikor.
Hűtőben.
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
95095.5 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
Cink
0.11 mg
Szelén
0.2 µg
Kolin
49.7 mg
E vitamin
0.6 mg
D vitamin
102 µg
fehérje
0 g
Zsír
telített zsírsav
39.2 g
egyszeresen telített zsírsav
45.1 g
többszörösen telített zsírsav
11.2 g
koleszterin
95 g
ásványi anyagok
Cink
0.11 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
vitaminok
Kolin
49.7 mg
E vitamin
0.6 mg
D vitamin
102 µg
Ezek az ízletes krémlevesek egyszerűen elkészíthetők, ideálisak a hideg napokon való gyors és tápláló ebédekhez vagy vacsorákhoz.
NosaltyLehet nem gondoltátok, hogy olasz bablevessel indítotok ma, de azt sem, hogy egy kelbimbótallér főételnek milyen kiadós tud lenni, na de, próbáltátok már igazi zsíros tésztával kóstoltátok már az almás pitét?
NosaltyTalán nem a legklasszikusabb, mégis nagyot szólhat egy tepsi túrós süti karácsonyra. Te melyiket választod az alábbi ízes receptek közül?
NosaltyA Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Letudhatjuk az ünnepi hajsza nagy részét, ha már most elkészítünk egyet-kettőt az alábbi hosszan elálló karácsonyi süteményekből. Nem fognak megromlani, bepenészedni, csak álljuk meg a folytonos rájuk járást!
Sosem találod ki, melyik filléres fűszer segíthet új életre kelteni a kedvenc orchideádat!