Kenyér

Kenyér

Leírás

A kenyér gabonafélék, ill. kukorica lisztjéből sült, erjesztett tészta, az újkorban alapvető néptáplálék. Magyarországon a legerterjedtebb és legtöbbet fogyasztott kenyérfajta a fehér kenyér és a félbarna kenyér. A fehér kenyér 100% búzalisztből, a félbarna kenyér 85% félfehér kenyérlisztből és 15% világos rozsliszből kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, kelesztéssel, sütéssel előállított termék. A szabályozott összetételű és elnevezésű kenyereken kívül számos kenyérféle létezik, pl. kalács, cipó, kenyérlepény, gyümölcskenyér, pita (kisméretű, lapos kenyér), Graham-kenyér. Ez utóbbi darált (nem őrlött) gabonanemekből erjesztés nélkül készített kenyér. A pászka kovásztalan kenyérféle. Tésztája száraz, vékony lapokban sütik. Az ősi hagyományoknak megfelelően, kizárólag liszt és víz felhasználásával készül. Sót, zsiradékot, koleszterint nem tartalmaz. Kezdetben vala a lepény, melyet árpából és zabból készítettek. A népvándorlás korában terjedt el a rozs, a búza pedig a hagyományok szerint Ázsiából származik. A kenyér az idők folyamán a legfontosabb élelmiszer lett. Érdekesség: a lepénykenyér és az erjesztett, magas kenyér késő középkori együttélése idejéből származik a pogácsa jövevényszó, amely eredetileg hamuban-parázsban sült lepénykenyeret jelent. A Pékek Világszövetsége 2001-ben kijelölte október 16-át a Kenyér Világnapjaként.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen; nyáron hűtőszekrényben is tárolhatjuk.

904 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek