Marhalábszár

Marhalábszár

Leírás

Marhalábszár – receptek, leírás, tippek

A marhalábszár a mellső és hátsó lábak alsó része, hátsó lábak esetén a nudli hús alatti rész. Harmadosztályú hús, mivel viszonylag inas, ezért hosszas főzési időt igényel. Pörköltek, levesek készítésére kiválóan alkalmas.

A marhalábszárat legalább 2-3 órán keresztül kell lassú tűzön főzni, hogy az inak teljesen megpuhuljanak. Sokféleképpen elkészíthető alapanyag, amit a magyar konyha is előszeretettel használ.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a marhalábszár?

A marhalábszár a marha lábának alsó húsrészéhez tartozik. Jellemzően izmos, inas, és viszonylag kevés zsírt tartalmaz, ami miatt különleges főzési technikát igényel. Általában lassú főzéssel készítik, több órán keresztül.

Hogyan vásároljuk?

A marhalábszárat frissen vagy fagyasztva, henteseknél és nagyobb élelmiszerboltokban vehetjük meg. A csontos változat különösen ajánlott, ha gazdagabb ízű ételeket szeretnél készíteni. Ellenőrizzük a hús származási helyét, és ha tehetjük, részesítsük előnyben a helyi gazdálkodásból származó termékeket. Hűtőben tárolhatjuk 3-4 napig, de le is fagyaszthatjuk, így hónapokig nem veszít a minőségéből.

Mire jó a marhalábszár?

Magas fehérjetartalommal bír, és alacsonyabb zsírtartalmú, mint a marhahús egyéb részei. A lábszárban található inak és kötőszövetek főzés során zselatinná és kollagénné alakulnak, melyek az ízületek, a bőr, a haj és köröm egészségét szolgálják. Emellett a marhalábszár gazdag cinkben, vasban, foszforban, magnéziumban és káliumban is.

A pörköltöt, mint klasszikus magyar ételt, gyakran készítik marhalábszárból, csakúgy, mint a gulyáslevest. Készülhet marhalábszárból húsleves is, hiszen a csontos változata különösen jó ízt ad a levesnek, illetve ragukhoz is hozzáadható.

Mi készülhet a marhalábszárból?

Készülhet belőle eredeti pincepörkölt, vörösboros marhapörkölt tarhonyával, hagyományos babgulyás, csodás gulyásleves vagy gulyásleves marhahúsból, de vörösboros marhapörkölt hagymás dödöllével, klasszikus magyar gulyásleves, de erdélyi pörkölt is, tojásos nokedlivel.

Még több marhalábszáras receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor vehetünk hentesnél, nagyobb élelmiszerboltokban.

hogyan tároljam

Hűtőben tárolhatjuk 3-4 napig, de le is fagyaszthatjuk, így hónapokig nem veszít a minőségéből.

100g Marhalábszár

fehérjetartalom

21.75 g

zsírtartalom

39003.19 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

73.03 g

gramm marhalábszár?

Top ásványi anyagok

Foszfor

204 mg

Nátrium

63 mg

Kalcium

20 mg

Magnézium

14 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.47 g

Niacin - B3 vitamin

5.74 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.35 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.22 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.75 g

Zsír

telített zsírsav

1.28 g

egyszeresen telített zsírsav

1.76 g

többszörösen telített zsírsav

0.15 g

koleszterin

39 g

ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Vas

2.32 mg

Magnézium

14 mg

Foszfor

204 mg

Nátrium

63 mg

Cink

6.94 mg

Réz

0.071 mg

Mangán

0.014 mg

Szelén

17.7 µg

szénhidrát

víz

73.03 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.1 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.22 mg

Niacin - B3 vitamin

5.74 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.35 mg

Folát

8 µg

B12 vitamin

3.33 µg

B6 vitamin

0.47 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...