Pasztinák

Pasztinák

Leírás

A pasztinák a répával rokon, Európában őshonos gyökérzöldség. Kétéves növény; első évben fejleszti ki vastag, húsos gyökerét, mely 16-22 cm hosszú és sima felületű. A gyökér és a mag a petrezselyemhez hasonló ízű, csak kissé édesebb. Tápértéke a sárgarépához hasonlítható, de több vonatkozásban értékesebb annál. Magasabb a szárazanyaga, intenzívebb az íze, mint a sárgarépáé. Mindenes gyökérzöldség, mert egymagában képes helyettesíteni a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert. A pasztináknak csak a gyökere fogyasztható, a levele - bár hasonlít a zellerére - emberi táplálkozásra alkalmatlan. Íze kicsit édeskés, aromásabb, mint a sárgarépa, húslevesbe, bablevesbe téve kitűnő ízt ad, használható levesekhez, öntetekhez, salátákhoz, köretekhez, mártásokhoz is. Az adagolásával vigyázzunk, nehogy túl édessé tegye az ételt. Megszárítva fehér aszalványt kaphatunk, ami fűszerként jól használható. A hűtő- és a konzervipar is szívesen alkalmazza. Tippek-tanácsok Érzékenyebb bőrűek a ritkításánál, szedésénél használjanak kesztyűt, mert a levele esetleg bőrgyulladást, allergiás kiütéseket, hólyagokat okozhat Édességek alapanyaga is lehet; levesekbe, salátákba is felhasználható; a burgonyát helyettesítve csipszet és pürét is készíthetünk belőle. Remekül aszalható, szárazon is fehér marad. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Télen.

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben tisztítva 1-2 hétig is eláll. Hűvös, jól szellőző helyen 7-10 napig áll el.

82 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.