Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások

leírás

A pasztinák a répával rokon, Európában őshonos gyökérzöldség. Kétéves növény; első évben fejleszti ki vastag, húsos gyökerét, mely 16-22 cm hosszú és sima felületű.
A gyökér és a mag a petrezselyemhez hasonló ízű, csak kissé édesebb.
Tápértéke a sárgarépához hasonlítható, de több vonatkozásban értékesebb annál. Magasabb a szárazanyaga, intenzívebb az íze, mint a sárgarépáé. Mindenes gyökérzöldség, mert egymagában képes helyettesíteni a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert.
A pasztináknak csak a gyökere fogyasztható, a levele - bár hasonlít a zellerére - emberi táplálkozásra alkalmatlan. Íze kicsit édeskés, aromásabb, mint a sárgarépa, húslevesbe, bablevesbe téve kitűnő ízt ad, használható levesekhez, öntetekhez, salátákhoz, köretekhez, mártásokhoz is. Az adagolásával vigyázzunk, nehogy túl édessé tegye az ételt. Megszárítva fehér aszalványt kaphatunk, ami fűszerként jól használható. A hűtő- és a konzervipar is szívesen alkalmazza.
Tippek-tanácsok Érzékenyebb bőrűek a ritkításánál, szedésénél használjanak kesztyűt, mert a levele esetleg bőrgyulladást, allergiás kiütéseket, hólyagokat okozhat
Édességek alapanyaga is lehet; levesekbe, salátákba is felhasználható; a burgonyát helyettesítve csipszet és pürét is készíthetünk belőle.
Remekül aszalható, szárazon is fehér marad.
(Forrás: Házipatika)
 

mikor vegyem

Télen.

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben tisztítva 1-2 hétig is eláll.
Hűvös, jól szellőző helyen 7-10 napig áll el.

Pasztinák alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!