Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Indonéz vacsora

Indonéz vacsora
Indonéz vacsora
75 perc / előkészület: 50 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Állítólag így néz ki egy átlagos indonéz ebéd... hogy ez mennyire igaz, nem tudom, mindenesetre eszméletlenül finom. Az alapanyagok felhajtása elég macerás, de aki szereti a távol-keleti ízeket, biztosan nem fog csalódni. Bővebb történet a blogon.

hozzávalók / 8 adag

A húshoz és a páchoz

A rizskörethez

A vízispenóthoz

A tojásroládhoz

ajánlat

Bármelyik köret kihagyható, de ha egyszer nekiállunk, nem érdemes. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

A húshoz és a páchoz

  1. A húst kb. két ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
  2. A salottát és a fokhagymát megpucoljuk. A kurkumát és a galangalt megpucoljuk, és kicsit összevágjuk. A római köményt és a koriandert száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk.
  3. A kókuszcukorral együtt az összeset aprítóba tesszük, és pasztát készítünk belőle.
  4. Ha kész, tálba tesszük, és jól belemasszírozzuk a húsba. Kb. 20 percet állni hagyjuk.
  5. Ha kész, megolvasztjuk a kókuszzsírt, és nagy lángon megpirítjuk rajta a fűszeres húst. Csak pár percig, hogy egy kis kérget kapjon.
  6. A fenyérfűnek levágják a végét, egy nagyobb kés lapját rátesszük, és párszor rácsapunk. Ettől szépen kinyílik. :) Egy nagyobb lábosa tesszük a kókusztejet, a kinyílt fenyérfüvet, a tamarind pasztát (azt jól elkeverjük benne) a babérlevelet és a lime levelet. Beletesszük a húst, és kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük.
  7. Ha kész, kivesszük a húst a szószból. A húst melegen tartjuk, a szósz pedig elvileg kuka. Mivel rettentő finom és ízes, én kiszedtem belőle a babér és lime levelet, és a fenyérfüvet, és naan-al kimártogattuk. :)

A rizskörethez

  1. A jól átmosott rizst egy kanál olajon megfuttatjuk. A vizet elkeverjük a kókuszkrémmel, ráöntjük a rizsre. Megy mellé a az összes többi hozzávaló, majd közepes lángon, lefedve készre főzzük.
  2. Ízlés szerint megsózhatjuk sült hagymával, de ez a lépés kihagyható.

A vízispenóthoz

  1. A vízispenótot jól átmossuk, leszárítjuk. Lecsipegetjük a leveleket, a szárakat kidobjuk. A fokhagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. A chilit kimagozzuk.
  2. A felhevített szezámolajon megfuttatjuk a fokhagymát és a chilit, majd hozzáadjuk a vízispenótot, és megfonnyasztjuk.
  3. Utólag sózzuk.

A tojásroládhoz

  1. Egy tojást felverünk, sózzuk.
  2. Egy palacsintasütőben felmelegítünk egy pici olajat, és akárcsak egy palacsintát, kisütjük benne a hajszálvékony rántottát.
  3. Ha kész, feltekerjük, akárcsak a palacsintát, és egy éles késsel csíkokra vágjuk. Ugyanezt tesszük a többi tojással is. Fontos, hogy egyesével süssük, így ugyan tovább fog tartani, viszont így lesz szép vékony.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 864
elküldve: 1
receptkönyvben: 61
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
537 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: távol-keleti
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

indonéz fűszeres marha, marhasült vízi spenóttal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2014-10-05 03:46

Szia Boribon,

Igen, lemongrass. Én is inkább ázsiai citromfű néven ismerem, de hát itt csak fenyérfű néven van. :) Próbáld ki, egyszerűen isteni (és tudom, hogy te egyszerűbben hozzáférsz a pandanlevélhez és társaihoz :))
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2014-10-04 23:18

Mi az, hogy fenyerfu?! Az citromfu lenne? (lemongrass) A recept erdekesen hangzik.

1091
marha hátszín 1 kg
fenyérfű 5 szál
babérlevél 10 db
lime levél 10 db
tamarind paszta 2.5 evőkanál
kókusztej 4 dl
kókuszzsír 2 ek
salottahagyma 10 közepes db
fokhagyma 15 gerezd
római kömény 2.5 teáskanál
koriander 2.5 ek
fehér bors 2.5 ek
kókuszcukor 5 ek
kurkumagyökér 3 g
galangal 3 g
jázmin rizs 4 bögre
kókuszkrém 20 dkg
víz 7.5 dl
fenyérfű 4 szál
pandanlevél 4 db
babérlevél 4 db
gyömbér 2 ek
galangal 2 ek
1.5 teáskanál
vízispenót 100 dkg
chili 3 db
fokhagyma 5 gerezd
0 ízlés szerint
szezámolaj 3 ek
tojás 9 db
kókuszolaj 4 ek