r
Nosalty Logó

Bangers and mash (Angol sült kolbász gravy-vel és burgonyapürével)

Rosanics Petra
Bangers and mash
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

kolbász és gravy

burgonyapüré

tálalás

1442
Kalória
23.6g
Fehérje
93.5g
Szénhidrát
106.4g
Zsír
284.7g
Víz
139g
Koleszterin
6.6g
Élelmi rost
22.1g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír

kolbász és gravy

burgonyapüré

tálalás

Összesen 1442 kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír

kolbász és gravy

burgonyapüré

tálalás

Összesen 5762 kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír

kolbász és gravy

burgonyapüré

tálalás

Összesen 224 kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.6 g

Zsír

  • Összesen
    106.4 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3284.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    2804 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    93.5 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    284.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    288 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    264 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    290 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1257 micro
Összesen 1442 kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.5 g

Zsír

  • Összesen
    425.6 g
  • Telített zsírsav
    221 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    556 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13136.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    349 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    273 mg
  • Foszfor
    1209 mg
  • Nátrium
    11216 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    374 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    1139 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1152 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    206 mg
  • D vitamin:
    164 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    367 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1055 micro
  • α-karotin
    42 micro
  • β-karotin
    1158 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5026 micro
Összesen 5762 kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    509 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    435 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    44.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    195 micro
Összesen 224 kcal

Elkészítés

kolbász és gravy

  1. A vaj felét megolvasztjuk egy nagyobb serpenyőben, majd alaposan körbepirítjuk rajta a kolbászokat. Amikor úgy érezzük, készen vannak, kiszedjük és félretesszük a kolbikat.
  2. A serpenyőbe dobjuk a vaj másik felét is és hozzáadjuk a finomra szeletelt hagymát. Sózzuk-borsozzuk, majd kb. 15 perc alatt alaposan megpároljuk, szinte már-már karamellizáljuk a hagymát.
  3. Ekkor jöhet bele a mustár, a Worcestershire-szósz és a keményítő, amiket alaposan összekeverünk a hagymával. Felöntjük a fehérborral és az alaplével és hagyjuk főni-forrni kb. 15 percet.
  4. Amikor késznek ítéljük a mártást, hozzákeverjük a tejszínt, majd visszahelyezzük bele a kolbászokat.

burgonyapüré

  1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Amikor a villa simán belecsúszik (aka tűpróba), leszűrjük.
  2. Még melegen hozzáadjuk a vajat és a habtejszínt, valamint fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval. Kézi habverő vagy krumplinyomó segítségével ezután teljesen krémesre dolgozzuk a pürét.
  3. A kész burgonyapürét hagyjuk kicsit hűlni tálalás előtt, ezalatt szilárdulni is fog.

tálalás

  1. Merjük tányérokba a burgonyapürét, majd kanalazzunk mellé a gravy-ből és tálaljuk ki a kolbászokat is. Adjunk a tányérokba egy-egy adag roppanósra blansírozott zöldborsót és ízlés szerint szórjuk meg pirított hagymával és petrezselyemmel is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 45 p

Az angol pub-élmény elmaradhatatlan alappillére ez a klasszikus: a hagymás gravy-ben tálalt kolbász és a krémes burgonyapüré az egyik legfinomabb és leglaktatóbb komfortkaja, amit csak el tudunk képzelni!

A bangers and mash remekül illeszkedik a csavaros elnevezésű brit fogások sorába, azaz amikor kicsit agyalni kell, mit is jelenthet a hangzatos név. A mash értelemszerűen a mashed potato, azaz a krumplipüré rövidítése, na de honnan jön a bangers?

Sült kolbász és hagymás gravy - ezek adják a fogás lelkét.

A választ erre a kérdésre a világháborús élelmiszerjegy-rendszer környékén kell keresni, ekkoriban ugyanis elvileg annyira silány minőségű kolbászokat lehetett csak kapni, melyek hő hatására gyakran szétrobbantak, kipukkantak a magas víztartalom miatt. A robbanás hangutánzására lett tehát elnevezve bangers-nek a kolbász, a szószerkezet pedig a mai napig is bevett és használatos a szigetországban erre népszerű kocsmafogásra.

Nosalty stories

További receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (tipikusan argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurriszósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Hering András

Pesztós húsgolyó spagettivel

A húsgolyó egy olyan étel, amit jól lehet variálni. A magyarok csinálnak belőle fasírtot, Olaszországban pedig inkább húsgolyóként megy, amit legtöbbször tésztához társítanak, ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...