r
Nosalty Logó

Bangers and mash (Angol sült kolbász gravy-vel és burgonyapürével)

Rosanics Petra
Bangers and mash
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

kolbász és gravy

burgonyapüré

tálalás

1442
Kalória
23.6g
Fehérje
93.5g
Szénhidrát
106.4g
Zsír
284.7g
Víz
139g
Koleszterin
6.6g
Élelmi rost
22.1g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír

kolbász és gravy

burgonyapüré

tálalás

Összesen 1442 kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír

kolbász és gravy

burgonyapüré

tálalás

Összesen 5762 kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír

kolbász és gravy

burgonyapüré

tálalás

Összesen 224 kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.6 g

Zsír

  • Összesen
    106.4 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3284.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    2804 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    93.5 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    284.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    288 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    264 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    290 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1257 micro
Összesen 1442 kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.5 g

Zsír

  • Összesen
    425.6 g
  • Telített zsírsav
    221 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    556 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13136.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    349 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    273 mg
  • Foszfor
    1209 mg
  • Nátrium
    11216 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    374 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    1139 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1152 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    206 mg
  • D vitamin:
    164 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    367 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1055 micro
  • α-karotin
    42 micro
  • β-karotin
    1158 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5026 micro
Összesen 5762 kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    509 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    435 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    44.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    195 micro
Összesen 224 kcal

Elkészítés

kolbász és gravy

  1. A vaj felét megolvasztjuk egy nagyobb serpenyőben, majd alaposan körbepirítjuk rajta a kolbászokat. Amikor úgy érezzük, készen vannak, kiszedjük és félretesszük a kolbikat.
  2. A serpenyőbe dobjuk a vaj másik felét is és hozzáadjuk a finomra szeletelt hagymát. Sózzuk-borsozzuk, majd kb. 15 perc alatt alaposan megpároljuk, szinte már-már karamellizáljuk a hagymát.
  3. Ekkor jöhet bele a mustár, a Worcestershire-szósz és a keményítő, amiket alaposan összekeverünk a hagymával. Felöntjük a fehérborral és az alaplével és hagyjuk főni-forrni kb. 15 percet.
  4. Amikor késznek ítéljük a mártást, hozzákeverjük a tejszínt, majd visszahelyezzük bele a kolbászokat.

burgonyapüré

  1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Amikor a villa simán belecsúszik (aka tűpróba), leszűrjük.
  2. Még melegen hozzáadjuk a vajat és a habtejszínt, valamint fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval. Kézi habverő vagy krumplinyomó segítségével ezután teljesen krémesre dolgozzuk a pürét.
  3. A kész burgonyapürét hagyjuk kicsit hűlni tálalás előtt, ezalatt szilárdulni is fog.

tálalás

  1. Merjük tányérokba a burgonyapürét, majd kanalazzunk mellé a gravy-ből és tálaljuk ki a kolbászokat is. Adjunk a tányérokba egy-egy adag roppanósra blansírozott zöldborsót és ízlés szerint szórjuk meg pirított hagymával és petrezselyemmel is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 45 p

Az angol pub-élmény elmaradhatatlan alappillére ez a klasszikus: a hagymás gravy-ben tálalt kolbász és a krémes burgonyapüré az egyik legfinomabb és leglaktatóbb komfortkaja, amit csak el tudunk képzelni!

A bangers and mash remekül illeszkedik a csavaros elnevezésű brit fogások sorába, azaz amikor kicsit agyalni kell, mit is jelenthet a hangzatos név. A mash értelemszerűen a mashed potato, azaz a krumplipüré rövidítése, na de honnan jön a bangers?

Sült kolbász és hagymás gravy - ezek adják a fogás lelkét.

A választ erre a kérdésre a világháborús élelmiszerjegy-rendszer környékén kell keresni, ekkoriban ugyanis elvileg annyira silány minőségű kolbászokat lehetett csak kapni, melyek hő hatására gyakran szétrobbantak, kipukkantak a magas víztartalom miatt. A robbanás hangutánzására lett tehát elnevezve bangers-nek a kolbász, a szószerkezet pedig a mai napig is bevett és használatos a szigetországban erre népszerű kocsmafogásra.

További receptek

A legendás velős pirítós

A velős pirítós a magyar konyha egyik klasszikusa, amit már nagyszüleink is készítettek. Egyszerű, paraszti gyökerekkel bíró fogás, mégis különlegesnek számít, hiszen a velő ritkán ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek