Hozzávalók
kolbász és gravy
-
4 ek vaj
-
2 db fehér hagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 ek étkezési keményítő
-
2 ek worcestershire-szósz
-
1 tk mustár
-
1 dl fehérbor
-
2.5 dl alaplé
-
0.5 dl habtejszín
burgonyapüré
-
750 g burgonya
-
40 g vaj
-
1 dl habtejszín
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
tálalás
-
petrezselyem ízlés szerint
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 21% Zsír
kolbász és gravy
-
14g vaj100 kcal
-
232 kcal
-
45g fehér hagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
29 kcal
-
4 kcal
-
1g mustár1 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
63g alaplé4 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
burgonyapüré
-
188g burgonya108 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
tálalás
-
50g zöldborsó41 kcal
-
125g sült hagyma704 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 21% Zsír
kolbász és gravy
-
56g vaj402 kcal
-
300g sütnivaló kolbász927 kcal
-
180g fehér hagyma66 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
114 kcal
-
15 kcal
-
5g mustár3 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
250g alaplé18 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
burgonyapüré
-
750g burgonya433 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
tálalás
-
200g zöldborsó162 kcal
-
500g sült hagyma2815 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 21% Zsír
kolbász és gravy
-
2.2g vaj16 kcal
-
11.6g sütnivaló kolbász36 kcal
-
7g fehér hagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.2g étkezési keményítő4 kcal
-
0.8g worcestershire-szósz1 kcal
-
0.2g mustár0 kcal
-
3.9g fehérbor3 kcal
-
9.7g alaplé1 kcal
-
1.9g habtejszín6 kcal
burgonyapüré
-
29.1g burgonya17 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
3.9g habtejszín11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
tálalás
-
7.7g zöldborsó6 kcal
-
19.4g sült hagyma109 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.6 g
Zsír
-
Összesen 106.4 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 139 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3284.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 302 mg
-
Nátrium 2804 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 93.5 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 284.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 288 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 264 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 290 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1257 micro
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94.5 g
Zsír
-
Összesen 425.6 g
-
Telített zsírsav 221 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 556 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13136.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 349 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 273 mg
-
Foszfor 1209 mg
-
Nátrium 11216 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 374 g
-
Cukor 88 mg
-
Élelmi rost 26 mg
Víz
-
Összesen 1139 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1152 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 206 mg
-
D vitamin: 164 micro
-
K vitamin: 73 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 260 micro
-
Kolin: 367 mg
-
Retinol - A vitamin: 1055 micro
-
α-karotin 42 micro
-
β-karotin 1158 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5026 micro
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 16.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 509 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 435 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 14.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 44.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 195 micro
Elkészítés
kolbász és gravy
- A vaj felét megolvasztjuk egy nagyobb serpenyőben, majd alaposan körbepirítjuk rajta a kolbászokat. Amikor úgy érezzük, készen vannak, kiszedjük és félretesszük a kolbikat.
- A serpenyőbe dobjuk a vaj másik felét is és hozzáadjuk a finomra szeletelt hagymát. Sózzuk-borsozzuk, majd kb. 15 perc alatt alaposan megpároljuk, szinte már-már karamellizáljuk a hagymát.
- Ekkor jöhet bele a mustár, a Worcestershire-szósz és a keményítő, amiket alaposan összekeverünk a hagymával. Felöntjük a fehérborral és az alaplével és hagyjuk főni-forrni kb. 15 percet.
- Amikor késznek ítéljük a mártást, hozzákeverjük a tejszínt, majd visszahelyezzük bele a kolbászokat.
burgonyapüré
- A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Amikor a villa simán belecsúszik (aka tűpróba), leszűrjük.
- Még melegen hozzáadjuk a vajat és a habtejszínt, valamint fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval. Kézi habverő vagy krumplinyomó segítségével ezután teljesen krémesre dolgozzuk a pürét.
- A kész burgonyapürét hagyjuk kicsit hűlni tálalás előtt, ezalatt szilárdulni is fog.
tálalás
- Merjük tányérokba a burgonyapürét, majd kanalazzunk mellé a gravy-ből és tálaljuk ki a kolbászokat is. Adjunk a tányérokba egy-egy adag roppanósra blansírozott zöldborsót és ízlés szerint szórjuk meg pirított hagymával és petrezselyemmel is.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 45 p
Az angol pub-élmény elmaradhatatlan alappillére ez a klasszikus: a hagymás gravy-ben tálalt kolbász és a krémes burgonyapüré az egyik legfinomabb és leglaktatóbb komfortkaja, amit csak el tudunk képzelni!
A bangers and mash remekül illeszkedik a csavaros elnevezésű brit fogások sorába, azaz amikor kicsit agyalni kell, mit is jelenthet a hangzatos név. A mash értelemszerűen a mashed potato, azaz a krumplipüré rövidítése, na de honnan jön a bangers?
A választ erre a kérdésre a világháborús élelmiszerjegy-rendszer környékén kell keresni, ekkoriban ugyanis elvileg annyira silány minőségű kolbászokat lehetett csak kapni, melyek hő hatására gyakran szétrobbantak, kipukkantak a magas víztartalom miatt. A robbanás hangutánzására lett tehát elnevezve bangers-nek a kolbász, a szószerkezet pedig a mai napig is bevett és használatos a szigetországban erre népszerű kocsmafogásra.