Marha hátszín

A marha hátszín két része a magas, illetve a lapos hátszín. A magas hátszínt marharostélyosnak is nevezik, egyike a legfinomabb pecsenyehúsoknak. Pecsenyék, hirtelensültek készítésére alkalmas. A lapos hátszínnek van csontos, illetve puha része. A csontos hátszínt általában egyben, csontján sütik, míg a puha hátszínből készülhet steak, de süthetjük szeletelve, rántva, illetve töltve és felgöngyölve. A lapos hátszín és a bélszín találkozásánál vágható ki a marhahúsból az ún. T-bone steak, amely nagyrészt hátszín, kisebb részben bélszín. Amennyiben a levágott állat öreg, akkor húsa szívós, így érdemes inkább párolva elkészíteni.

Leírás

Marha hátszín– receptek, leírás, tippek

A marha hátszín kiváló steakalapanyag, de süthető, grillezhető vagy akár szeletekben, serpenyőben is elkészíthető. Jellegzetesen húsos, kissé diós aromájú íze van, amit fokozhat egy kis érlelés.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a marha hátszín?

Marha hátszín

A marha hátszín a szarvasmarha gerincének egy értékes része, amely különösen népszerű a steakrajongók körében. A hátszín (más néven hátsó derékhús) a gerinc mentén helyezkedik el, a rostjai közepesen vastagok, és jellegzetesen ízletes, ugyanakkor kevésbé zsíros, mint például a ribeye.

Hogyan vásároljuk?

Marha hátszínt hentesüzletben vagy speciális húsboltban érdemes venni, ha igazán minőségi alapanyagra vágyunk, de szuper- és hipermarketekben is lehet kapni. Fontos ellenőrizni a származási helyét, illetve azt preferálni, ami megbízható, lehetőleg hazai forrásból származik. Amennyiben vákuumcsomagolásban van, hűtőben akár egy hétig is eláll, anélkül 1-2 napon belül használjuk fel. Fagyasztva akár egy évig is eltárolható.

Mire jó a marha hátszín?

A marhahátszínben található B-vitaminok és vas segítik az oxigénszállítást a vérben, ez pedig javítja az energiaszintet. Ugyanakkor szelénben és cinkben is gazdag alapanyag, melyek segítik a sebgyógyulást, és támogatják az immunrendszert. Fehérjében sem szűkölködik, ami az izomtömeg fenntartása szempontjából is fontos.

A hátszínt többnyire egészben sütjük, mivel a marha egyik legnemesebb része, ezért nem daraboljuk apróra vagy daráljuk le.

Mi készülhet a marha hátszínből?

Készülhet steak-taco, hagymás rostélyos hátszínből, bulgogi – koreai BBQ, hagymás rostélyos rozmaringos pürével, marhahátszín fűszeres cseresznyemártással, ázsiai tésztasaláta pirított marhahússal, nyári tekercsek hátszínnel és távol-keleti marhahúsos tészta.

Még több marha hátszínes receptért görgess lejjebb!

214
Kalória
19.9g
Fehérje
-
Szénhidrát
14.3g
Zsír
64.9g
Víz
78g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Marha hátszín

fehérjetartalom

19.92 g

zsírtartalom

78012.421 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

64.87 g

gramm marha hátszín?

Top ásványi anyagok

Foszfor

181 mg

Nátrium

51 mg

Kalcium

25 mg

Magnézium

20 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.536 g

Kolin

83.2 mg

Niacin - B3 vitamin

6.425 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.582 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

19.92 g

Zsír

telített zsírsav

5.763 g

egyszeresen telített zsírsav

6.115 g

többszörösen telített zsírsav

0.543 g

koleszterin

78 g

ásványi anyagok

Kalcium

25 mg

Vas

1.46 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

181 mg

Nátrium

51 mg

Cink

3.57 mg

Réz

0.066 mg

Mangán

0.013 mg

Szelén

21.8 µg

szénhidrát

víz

64.87 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.053 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.084 mg

Niacin - B3 vitamin

6.425 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.582 mg

Folát

11 µg

Kolin

83.2 mg

E vitamin

0.37 mg

K vitamin

1.5 µg

B12 vitamin

1.11 µg

B6 vitamin

0.536 g

75 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...