Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsleves töltött libanyakkal

Húsleves töltött libanyakkal
Húsleves töltött libanyakkal
210 perc / előkészület: 60 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Na hát van vele munka rendesen, de megéri. Nálunk mindig van az asztalon egy kis üvegben nagyon erős, őrölt paprika, amiből ízlés szerint mindenki tehet a levesére. Nem is hagyja ki senki. Nem kell meglepődni, a szegfűszeg nagyon jól kiemeli a szárnyasok ízét.

hozzávalók / 8 adag

A leveshez:

  • 1/2 tyúk
  • 1 liba far-hát
  • 25 dkg kacsazúza
  • 25 dkg kacsaszív
  • 2 szál petrezselyem gyökér
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 cikk zeller
  • 1 tv-paprika
  • 2 nagyobb karfiolrózsa
  • 5-6 kelbimbó
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 szál zellerlevél
  • 1 kicsi lestyánlevél
  • 2 tyúkhúsleves kocka
  • 1 tk ételízesítő ez több is lehet, attól függ, milyen sósan szeretjük az ételt
  • 1 ek egész borskeverék
  • csipetnyi egész kömény
  • 2-3 db szegfűszeg
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 3-4 l víz

A töltött libanyakhoz:

  • 1 libanyak bőre
  • 3 csirkemáj
  • 1 szeletelt áztatott kenyér
  • 2 tojás, az egyik keményre főzve
  • 10 dkg csiperkegomba
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
  • kevés étolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • csipetnyi majoranna
  • só, őröltbors, kakukkfű ízlés szerint
  • külön ízesített vízben kifőtt csigatészta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsokat és a libanyak bőrét megtisztítjuk, hideg vízben ázni hagyjuk, majd lecsepegetetjük.
  2. A csirkemájat nagyobb darabokra vágjuk, a gombát kisebb szeletekre, a kis fej vöröshagymát apró kockára vagdaljuk. A főtt tojást felkockázzuk, a kenyeret vízbe áztatjuk és kifacsarjuk.
  3. Előkészítjük a zöldségeket, a petrezselyemgyökeret és sárgarépát középen kettéhasítjuk, a többit egészben hagyjuk. A tv-paprika csumáját kivesszük.
  4. Elkészítjük a töltött libanyakat: kevés étolajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, majorannával, sóval, borssal, kakukkfűvel elkeverjük, majd beletesszük a csirkemájat és a gombát, és 2-3 percig pároljuk, majd hagyjuk hűlni. Egy megfelelő méretű tálba belemorzsoljuk az áztatott kenyeret és a nyers tojással jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a ragut, a petrezselyemzöldet és a főtt tojást, óvatosan összekeverjük, hogy a tojás és a máj ne törjön össze. Egy fogvájóval, vagy rövid hústűvel összetűzzük a libanyak bőrének egyik végét, a tölteléket beletöltjük - ne legyen túlságosan megtömve -, majd a másik végét is lezárjuk. 
  5. Lecsepegtetjük a húsokat, egy fazékba helyezzük, ráöntünk 3 l hidegvizet - ha kevésnek tűnik, teszünk még hozzá. Feltesszük a tűzhelyre és felfőzzük. Vigyázni kell, ne zubogjon, csak csendesen felforrjon, és beállítjuk a hőfokot, hogy csak annyira főjön, hogy a habját feldobja,  amit szűrőkanállal leszedegetünk. Közben beletesszük a vöröshagymát, a fokhagymát, a zellert és a tv paprikát. Amikor már nem keletkezik hab, még kisebbre vesszük a hőfokot, hogy csak pezsegjen a leves, beleszórjuk a borsot, köményt és szegfűszeget, és legalább egy órán át így főzzük.
  6. Egy óra elteltével hozzáadjuk a gyökér zöldségeket és a többi ízesítő anyagot, valamint a töltött nyakat, majd a főzési idő vége felé a kelbimbókat és a karfiolrózsákat, valamint a csokorba kötött zöldfűszereket, és a levest készre főzzük.
  7. A libanyaknak elég fél óra fővés, ha a bőr puha, akkor elkészült és emeljük ki a levesből, szét ne főjön. Amikor kicsit meghűlt felszeleteljük. Figyelni kell a zöldségfélék fővési idejére is, a túlfővés elkerülése érdekében közben kiszedhető, ami már megfőtt, az íze benne marad a levesben.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 294
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Vica Konyha

Mióta szakács: 2012.02.09.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: levesek
nehézség: nehéz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

húsleves töltött libanyakkal, májas töltelékkel töltött libanyak húslevesben főzve, húslevesben főtt libanyak töltve

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Thu, 2014-09-25 14:43

Ennek a levesnek az illata és az íze is isteni!

csato
csato Wed, 2012-03-28 20:01

Szia!

Örülök,h nem haragszol!Na olyan mázlista azért nem vagyok,hogy csak úgy leszedjem a zöldséget ezért picit irigy vagyok! Erkélyen nem terem sajnos!Amúgy sosem csináltam még meg soha semmit recept szerint egy kivétellel és az a kenyér sütés.Kizárólag ötleteket merítek a receptekből,és ezen az oldalon nagyon sok jó van belőle!
Viszont a szarozást azt nem szeretem!/Ez nem neked szól!/És ezért írtam igazából most.Ki mit szeret!Ámen.üdv Csató

Vakapi
Vica Konyha / Vakapi Wed, 2012-03-28 17:18

Szia csato!

Igazán nem haragszom, szíved joga, hogy szóvá tedd, ami nem tetszik. Én mindig piacon veszem a zöldségeket, sőt nyáron akkor szedem, amikor főzni szeretnék, de valahogy ez a szokás hatalma miatt belekerül időnként. Tudod: a recept nem azért van, hogy szó szerint megvalósítsuk, hanem hogy ihletet adjon. Tehát, aki nem szereti, ki is hagyhatja belőle. :)

zsuzsi965
zsuzsi965 Wed, 2012-03-28 16:27

Egyetértek az előttem szólóval. Kár elrontani mindenféle műanyag sz..ral.

Vakapi
Vica Konyha / Vakapi Wed, 2012-03-28 17:12

Kedves Zsuzsi965! Nem is értelek ezzel a műanyag sz.-ozással.... semmivel sem műanyagabb, mint pld. a tubusos majonéz. Ha ennyire ellene vagy, akkor miért nem kevered saját magad a majonézt? mert lehet ám azt is! Egyébként meg ki is hagyhatod belőle, nem muszáj ám beletenni, ha nem akarod. :)

zsuzsi965
zsuzsi965 Thu, 2012-03-29 09:04

Nyugi, ki is hagyom :) Recept nélkül is tudok húslevest főzni...Ja és utálom a majonézt :)

Vakapi
Vica Konyha / Vakapi Thu, 2012-03-29 13:37

Én igazán nyugodt vagyok. Aki ideges, az Te vagy. Ha utálod, akkor minek van a receptjeid között olyan, ami majonézt tartalmaz? Húslevest mindenki tud főzni, csak kérdés: ki milyet, hogyan, mi módon, de egyébként mindegyik nagyon finom.... csak az a kérdés, ki hogyan szereti :) Egyébként én csak olyan recepteket tartok a receptkönyvemben, amit én sk. készítettem. Így nem adódhat elő, hogy olyan hozzávalók lennének az ételeimben, amit nem szívesen használok: mint pld. a tortabevonó, amit szívből utálok. Helyette: a megfelelő alapanyagokból csokoládémázat készítek. Próbáld csak ki: 6 csapott ek. kristálycukor, 6 púpozott evőkanál jó minőségű kakaópor, kevés vízzel elkeverve, felolvasztva, felfőzés után tűzről levéve 6 dkg. vajjal elkeverve... isteni a sütik bevonására. Csak azért ezt hozom példának, mert látom: imádod a sütiket. Pusszantás!

zsuzsi965
zsuzsi965 Thu, 2012-03-29 14:31

Szia! Köszi a csokimázat, ki fogom próbálni, az nekem nem szokott sikerülni, van, hogy csomós, vagy nem szilárdul meg, de bevonót nem használok . Süti nálunk még nem maradt meg :) A recepteket csak ritkán veszem szó szerint, inkább csak ötletnek használom. Szép napot :)

csato
csato Wed, 2012-03-28 16:15

Szia!

Szoktam néha csinálni én is ilyen levest,szeretjük nagyon!Ne haragudj de nem tudom megállni,hogy ne kötözködjek egy kicsit!Ebbe a levesbe Te beleteszel mindent ami kell.Akkor minek bele leveskocka/ráadásul kettő/és még ételízesítő is?????????
Én csak akkor főzök húslevest ha kitudok menni a piacra és paraszt néniktől tudom megvenni a zöldségeket.És akkor a világon semmi mű izé nem kell bele!Becs szó!üdv Csató