Majoranna

A majoranna a magyar konyhában is gyakran használt fűszer, szinte bármilyen húsételt, főzeléket, levest feldob. Jól párosítható paradicsommal vagy zöldséges ételekkel, de használhatjuk pástétomok és mártások fűszerezéséhez is. Ízét gyakran édesnek, fás jellegűnek vagy mentásnak nevezik.
A majoranna gyógynövényként is funkcionál, hiszen egészségügyi előnyökkel jár fogyasztása: gyomor-, bél- és epebántalmak esetén nagyon hatásos, de görcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő, nyálkaoldó, köhögést csillapító hatása is jól ismert. A majoranna kivonata és illoolaja kenőcsként bedörzsölve reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmas. A virágjából készített tea pozitív hatással lehet megfázás vagy fejfájás ellen.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A majoranna (latin nevén Origanum majorana), más néven majorána vagy pecsenyevirág az árvacsalánfélék családjába tartozó egynyári növényfaj, és közeli rokonságban áll a bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel, rozmaringgal és zsályával. Őshazája a Földközi-tenger környéke, az ókorban a szerelem fűszernövényének tartották. Hajtása 30-50 centiméter magasra nő, szára vékony, levele kicsi, zöld és ovális alakú, virágának színe pedig lehet fehér vagy élénkpiros is. Fűszerként a növény szárított, morzsolt levelét és virágzatát használjuk. Illata erősen aromás, íze kesernyés, színe szürkészöld. A mediterrán térségeken termesztett majorannának az íze sokkal intenzívebb, emellett az illóolajtartalma is jóval magasabb.
Ha friss majorannát szeretnénk vásárolni, figyeljünk arra, hogy levele ép, zöld és barnafoltoktól mentes, illata pedig intenzív és aromás legyen. Kerüljük azokat a csokrokat, amik száraznak tűnnek. Szárítva bármikor megvehetjük.
A majoranna rengeteg ételhez illik: fűszerezzünk vele egy klasszikus krumplifőzeléket, pincepörköltet, kolbászos krumplilevest, kiadós pulykahúslevest, rozmaringos burgonyával tálalt csirkepörköltet, hagyományos rakott kelt, gluténmentes túrós pogácsát, szaftos bakonyi sertésszeletet, finomfőzeléket vagy akár vegán májkrémet.
Még több majorannás receptért görgess lejjebb!
Friss majorannát leginkább tavasztól őszig tudunk beszerezni piaci árusoktól vagy nagyobb áruházakból, szárított verziója egész évben elérhető szinte bármilyen élelmiszerüzletben.
Ahhoz, hogy minél tovább megőrizze aromáját, rakjuk nedves papírtörlőre a friss majorannát, tegyük egy dobozba, zárjuk le, majd tároljuk hűtőben. Szárított verzióját tegyük egy légmentesen zárt tárolóba vagy fűszertartóba. Utóbbi sokkal tovább eltartható.
fehérjetartalom
12.66 g
zsírtartalom
5.874 g
szénhidráttartalom
60.56 g
víztartalom
7.64 g
Kalcium
1990 mg
Magnézium
346 mg
Foszfor
306 mg
Vas
82.71 mg
B6 vitamin
1.19 g
C vitamin
51.4 mg
Kolin
43.6 mg
Béta-karotin
4806 µg
fehérje
12.66 g
Zsír
telített zsírsav
0.529 g
egyszeresen telített zsírsav
0.94 g
többszörösen telített zsírsav
4.405 g
ásványi anyagok
Kalcium
1990 mg
Vas
82.71 mg
Magnézium
346 mg
Foszfor
306 mg
Nátrium
77 mg
Cink
3.6 mg
Réz
1.133 mg
Mangán
5.433 mg
Szelén
4.5 µg
szénhidrát
rost
40.3 g
cukor
4.09 g
víz
7.64 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.289 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.316 mg
Niacin - B3 vitamin
4.12 mg
Folát
274 µg
Kolin
43.6 mg
Béta-karotin
4806 µg
Béta-kriptoxantin
70 µg
Lutein+zeaxantin
1895 µg
E vitamin
1.69 mg
K vitamin
621.7 µg
A vitamin
403 µg
C vitamin
51.4 mg
B6 vitamin
1.19 g
Őrület színek, nosztalgikus hangulat, vadiúj, pisztáciás ízvilág, jegeskávé-élmény, trendi és limitált kiadású kiegészítők. Megérkezett a Nespresso új, színes nyári kollekciója!
NosaltyKülönleges, színes, ízes fogásokat prezentálunk mára, tartsatok velünk!
NosaltyA retró ital, melyet egy egész generáció imádott, most soha nem látott ízben tér vissza.
NosaltyA fogyással kapcsolatban sokaknak elsőre megerőltető edzések, koplalás vagy éppen csodabogyók kétes hatása jut eszébe. Most egy táplálkozási szakértő osztja meg, neki hogyan sikerült 4 hónap alatt 25 kilónak búcsút intenie.
Az egykor ígéretes magyar gyümölcs sorsa mára az egyik legkérdésesebb.
Ki ne örülne neki, ha kedvenc növénye hosszasan boldogítaná színes és illatos virágaival, szépséges látványával? Lássuk, a tölcsérjázmin milyen gondozást igényel, ha szinte megállás nélküli virágzásra szeretnénk bírni!
Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...
Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.