Kelbimbó

Leírás
A kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de íze annál is lágyabb, a rostjai is finomabbak. Ennek a zöldségfélének a jelentőségét változatos felhasználhatósága, remek íze mellett az adja, hogy november-decemberben, akár enyhébb fagyban, hó alól is "szüretelhetjük", vagyis akkor jutunk gazdag vitamintartalmú friss zöldségféléhez, amikor már semmi más nem szedhető a kertben. A káposztafélék általában is nagyon értékes táplálékaink, de a bimbóskel ezek közül is kiemelkedik gazdag tápértékével, viszont kalóriatartalma igen alacsony, így diétázóknak fontos zöldség lehet.Vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős: C-vitamin, B-vitaminok, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm, gazdag forrása. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő hatást tulajdonítanak neki elsősorban, de magas ásványi anyag- és vitamintartalma miatt más jótékony hatása is van. Főzve, párolva sokféleképpen elkészíthető. Levesbe, főzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható. Gasztronómiai szakemberek szerint a fűszerek közül a köménymag, a szerecsendió és a majoránna illik elsősorban hozzá. Arra kell vigyázni, hogy ne főzzük túl, nehogy elveszítse vitamin- és ásványi anyagtartalmát Vásárláskor a szép zöld színű, tömör levélszerkezetű, apróbb példányokat válasszuk. Forrás: Házipatika
Mikor vegyem
Késő ősszel, télen.
hogyan tároljam
Hamar megfonnyad, de hűtőszekrényben 1-2 napig eltarthatjuk felhasználás előtt. Célszerű mielőbb elkészíteni. ;
100g Kelbimbó
fehérjetartalom
3.38 g
zsírtartalom
0.238 g
szénhidráttartalom
8.95 g
víztartalom
86 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
69 mg
Kalcium
42 mg
Nátrium
25 mg
Magnézium
23 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.219 g
C vitamin
85 mg
Kolin
19.1 mg
Lutein+zeaxantin
1590 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3.38 g
Zsír
telített zsírsav
0.062 g
egyszeresen telített zsírsav
0.023 g
többszörösen telített zsírsav
0.153 g
ásványi anyagok
Kalcium
42 mg
Vas
1.4 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
69 mg
Nátrium
25 mg
Cink
0.42 mg
Réz
0.07 mg
Mangán
0.337 mg
Szelén
1.6 µg
szénhidrát
rost
3.8 g
cukor
2.2 g
víz
86 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.139 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.09 mg
Niacin - B3 vitamin
0.745 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.309 mg
Folát
61 µg
Kolin
19.1 mg
Alfa-karotin
6 µg
Béta-karotin
450 µg
Lutein+zeaxantin
1590 µg
E vitamin
0.88 mg
K vitamin
177 µg
A vitamin
38 µg
C vitamin
85 mg
B6 vitamin
0.219 g