Kelbimbó

Kelbimbó

Leírás

A kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de íze annál is lágyabb, a rostjai is finomabbak. Ennek a zöldségfélének a jelentőségét változatos felhasználhatósága, remek íze mellett az adja, hogy november-decemberben, akár enyhébb fagyban, hó alól is "szüretelhetjük", vagyis akkor jutunk gazdag vitamintartalmú friss zöldségféléhez, amikor már semmi más nem szedhető a kertben. A káposztafélék általában is nagyon értékes táplálékaink, de a bimbóskel ezek közül is kiemelkedik gazdag tápértékével, viszont kalóriatartalma igen alacsony, így diétázóknak fontos zöldség lehet.Vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős: C-vitamin, B-vitaminok, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm, gazdag forrása. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő hatást tulajdonítanak neki elsősorban, de magas ásványi anyag- és vitamintartalma miatt más jótékony hatása is van. Főzve, párolva sokféleképpen elkészíthető. Levesbe, főzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható. Gasztronómiai szakemberek szerint a fűszerek közül a köménymag, a szerecsendió és a majoránna illik elsősorban hozzá. Arra kell vigyázni, hogy ne főzzük túl, nehogy elveszítse vitamin- és ásványi anyagtartalmát Vásárláskor a szép zöld színű, tömör levélszerkezetű, apróbb példányokat válasszuk. Forrás: Házipatika

Mikor vegyem

Késő ősszel, télen.

hogyan tároljam

Hamar megfonnyad, de hűtőszekrényben 1-2 napig eltarthatjuk felhasználás előtt. Célszerű mielőbb elkészíteni. ;

100g Kelbimbó

fehérjetartalom

3.38 g

zsírtartalom

0.238 g

szénhidráttartalom

8.95 g

víztartalom

86 g

Hány kalória

gramm

kelbimbó?

Top ásványi anyagok

Foszfor

69 mg

Kalcium

42 mg

Nátrium

25 mg

Magnézium

23 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.219 g

C vitamin

85 mg

Kolin

19.1 mg

Lutein+zeaxantin

1590 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.38 g

Zsír

telített zsírsav

0.062 g

egyszeresen telített zsírsav

0.023 g

többszörösen telített zsírsav

0.153 g

ásványi anyagok

Kalcium

42 mg

Vas

1.4 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

69 mg

Nátrium

25 mg

Cink

0.42 mg

Réz

0.07 mg

Mangán

0.337 mg

Szelén

1.6 µg

szénhidrát

rost

3.8 g

cukor

2.2 g

víz

86 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.139 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.09 mg

Niacin - B3 vitamin

0.745 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.309 mg

Folát

61 µg

Kolin

19.1 mg

Alfa-karotin

6 µg

Béta-karotin

450 µg

Lutein+zeaxantin

1590 µg

E vitamin

0.88 mg

K vitamin

177 µg

A vitamin

38 µg

C vitamin

85 mg

B6 vitamin

0.219 g

219 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

Tele van a szervezetünk is műanyaggal, ezeket a bajokat hozhatja...

Ma már szinte mindenben találnak műanyagot a kutatók, az élelmiszerektől kezdve a földben, az állatok szervezetében és természetesen az emberben is egyre több mikroműanyag található. Arról, mennyire veszélyesek ezek az apró, sokszor szabad szemmel nem is látható darabok, részletesen és közérthetően beszélt Jurecska Laura, környezetkémikus.

Nosalty

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.