Karfiol

Leírás
A káposztafélék királynője, közeli rokonságban áll a káposztával, a kelkáposztával, a brokkolival és a kelbimbóval. A Földközi-tenger keleti tájékáról származik. Köretként, levesbe, vagy levesként fogyasztjuk. A kiválasztott karfiol legyen tömör, rózsái fehérek és foltmentesek. Főzővízébe egy evőkanálnyi citromlevet téve megelőzhetjük elszíneződését. A karfiol energiatartalma alacsony, így energiaszegény étrendek kialakításánál és a cukorbetegek számára kedvező tápanyagforrás lehet. Szénhidráttartalma csekély. A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van, mivel a benne lévő élelmirost, és bizonyos kéntartalmú összetevők- a többi káposztafélékhez hasonlóan- védelmet nyújthatnak egyes betegségekkel szemben. Továbbá a növény C-vitamin- tartalma is jelentős. A karfiol az egyik legfiatalabb zöldségnövényünk, amelynek fogyasztása csak a századforduló után terjedt el Magyarországon. A virágzat tömör szerkezetének köszönhetően főzés hatásra nem esik össze, és megőrzi formáját. Szerencsére szinte egész évben kapható (melegágyi, szabadföldi) de a szezonja főleg nyár végén és ősszel van. Sok családban télire lefagyasztják, és a téli hónapokban fogyasztják. Akik emésztőrendszeri megbetegedésekben szenvednek, azoknak fogyasztása mellőzendő, mivel a növény magas rosttartalma miatt puffasztó hatású. Konyhai felhasználására többféle alternatíva létezik. A legnépszerűbbek közé tartoznak a különféle változatú karfiollevesek (hagyományos módon, sűrítés tejföllel, tejszínnel, stb.), a rántott és a sült karfiol, de számos háztartásban savanyúságot is készítenek belőle. (Forrás: Házipatika)
Mikor vegyem
Szezonja nyár végén és ősszel van, de lényegében egész évben beszerezhető.
hogyan tároljam
Hűtőszekrényben néhány napig jól eltartható.
100g Karfiol
fehérjetartalom
1.92 g
zsírtartalom
0.195 g
szénhidráttartalom
4.97 g
víztartalom
92.07 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
44 mg
Nátrium
30 mg
Kalcium
22 mg
Magnézium
15 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.184 g
C vitamin
48.2 mg
Kolin
44.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.667 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.92 g
Zsír
telített zsírsav
0.13 g
egyszeresen telített zsírsav
0.034 g
többszörösen telített zsírsav
0.031 g
ásványi anyagok
Kalcium
22 mg
Vas
0.42 mg
Magnézium
15 mg
Foszfor
44 mg
Nátrium
30 mg
Cink
0.27 mg
Réz
0.039 mg
Mangán
0.155 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
2 g
cukor
1.91 g
víz
92.07 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.05 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.06 mg
Niacin - B3 vitamin
0.507 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.667 mg
Folát
57 µg
Kolin
44.3 mg
Lutein+zeaxantin
1 µg
E vitamin
0.08 mg
K vitamin
15.5 µg
C vitamin
48.2 mg
B6 vitamin
0.184 g