r
Nosalty Logó

Vajban sült lazac írós-fokhagymás édesburgonya-pürével és citromos spenóttal

Hering András
Vajban sült lazac írós-fokhagymás édesburgonya-pürével és citromos spenóttal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

590
Kalória
9.5g
Fehérje
55.1g
Szénhidrát
39.9g
Zsír
469.6g
Víz
106.4g
Koleszterin
9.7g
Élelmi rost
18.2g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 590 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1180 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 84 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    39.9 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    106 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    845.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    226 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    264 mg
  • Nátrium
    228 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    55.1 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    469.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1807 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    322 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    17819 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5745 micro
Összesen 590 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.1 g

Zsír

  • Összesen
    79.7 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1690.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    452 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    233 mg
  • Foszfor
    529 mg
  • Nátrium
    456 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    110.3 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    939.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3615 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    133 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    187 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    144 mg
  • Retinol - A vitamin:
    644 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    35639 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11489 micro
Összesen 1180 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    66.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    257 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    2530 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    816 micro
Összesen 84 kcal

Elkészítés

  1. Helyezzük az apró, kockákra vágott édesburgonyát egy közepes edénybe, öntsünk rá hideg vizet úgy, hogy ellepje (plusz néhány centiméter). Forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőt közepesre, és addig főzzük, amíg a burgonya villával megszurkálva érezhetően megpuhult, ez körülbelül 15 perc.
  2. A burgonyát lecsepegtetjük, majd visszatesszük az edénybe. Adjuk hozzá a fokhagymapürét, 2 evőkanál tejfölt, 1 dl írót, a 3 evőkanál vajat, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Pépesítjük, majd félretesszük, közben melegen tartjuk.
  3. Egy nagy serpenyőben 1 teáskanál olívaolajat hevítsünk fel. Adjuk hozzá a bébispenótot és egy kevés citromhéjat, és főzzük addig, amíg éppen meg nem fonnyad. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük. Ha már eléggé kihűlt ahhoz, hogy kezelni tudjuk, vágjuk durvára a spenótot.
  4. Ugyanebben a serpenyőben hevítsünk fel még egy teáskanál olívaolajat, és adjuk hozzá a kockára vágott cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kb. 4 percig főzzük, amíg megpuhul és barnulni kezd. Vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre az apróra vágott spenót mellé.
  5. Ugyanabban a serpenyőben hevítsünk fel 2 teáskanál olívaolajat. Ha forró, hozzáadjuk a lazacot (bőrével lefelé). Körülbelül 3-4 percig főzzük az első oldalon, majd fordítsuk meg, és adjuk hozzá a maradék 3 evőkanál vajat és pár csepp citromlevet a serpenyőbe. Süssük még 3 percig, miközben sütés közben folyamatosan kanalazzuk a citromos vajat a lazacra. Tegyük át egy tányérra.
  6. Tálaláskor mindegyik tányérra kanalazzunk édesburgonya-pürét, tegyük rá a cukkinit és a spenótot, majd lazacfilével fejezzük be.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 10 p

Könnyen elkészíthető hétköznapi vacsora, de gyomorkímélő, egészséges ünnepi főételként is bátran ajánlom, ha elkerülnénk a zsíros, megterhelő ételek készítését. A végeredmény pedig tényleg ünnepi: vajjal és citrommal meglocsolt lazac, ropogós bőr, enyhén savanykás édesburgonya-püré (ha tudunk, tényleg szerezzünk hozzá írót) és sok finom, enyhén fűszeres zöldség.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek