Elállós bodzaszörp

- 0% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 78 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 6 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 403.3 g
-
Cukor 400 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 631.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
- 0% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 779.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 314 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 287 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4032.8 g
-
Cukor 4001 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 6315.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 191 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 72 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
- 0% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 1 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.4 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 58.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy nagy fazékban 5 liter vizet és 3,5 kg cukrot addig forralunk, amíg a cukor elolvad, majd félretesszük hűlni.
- Amikor már éppen csak langyos, feloldjuk benne a citromsavat (ez egy egész doboz, elsőre talán rémisztően hangzik a mennyiség, de kell bele!) és fél kávéskanál borként.
- A maradék fél kg cukrot egy másik lábasban világosbarnára karamellizáljuk. Felöntjük 1 liter vízzel, persze megkeményedik, de újra felforraljuk, amíg a karamell fel nem olvad teljesen. Ezt az oldatot is lehűtjük szobahőmérsékletűre.
- A virágokat átnézzük, nincs-e rajta bogár. Lemosni nem kell, mert egy csomó finom virágpor megy kárba.
- Beletesszük egy kb. 10 literes edénybe.
- a lehetőleg bio citromot felkarikázzuk nagyjából fél cm-re. Ezt a virágokra dobjuk. (A sok citromsav ellenére fontos, hogy tegyünk bele, sokkal finomabb így.)
- Ráöntjük a kétféle, teljesen lehűlt oldatot. Biztonságos helyre tesszük az edényünket, és konyharuhával letakarjuk.
- 4-5 napig állni hagyjuk, és minden nap megkeverjük. Ezután fogunk egy nagy tésztaszűrőt, beleterítünk egy textilpelenkát vagy egy konyharuhát ,egy másik edénybe leszűrjük szörpöt .
- A leszűrt szörpöt palackokba átöntjük, és lezárjuk. Én sima 1,5 literes PET palackokat használok, persze nem olyan csinos mint a nagyi szörpje, de praktikus. Tetszés szerinti hígításban fogyasztjuk. Nagyon sokáig eláll, mi tél elején bontottuk fel az utolsót.
- Tipp: Ha van egy elég nagy fazekad, (kb. 8-10 literes), akkor ezt a két fázist egyben is meg lehet csinálni. Először elkészítjük a karamelles oldatot, és azt öntjük fel a többi vízzel, és olvasztjuk fel benne az összes cukrot, aztán ugyanúgy jöhet a folytatás. + még egy ötlet: ha PET palackban tároljátok a szörpöt, feltöltés után nyomjátok össze óvatosan a palackot úgy, hogy a lé feljöjjön a palack tetejéig, és ekkor csavarjátok rá a kupakot. Így teljesen légmentesen lehet lezárni, még biztosabban eláll a szörp.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 325001
- Feltöltés dátuma: 2014. május 13.
Ajánló
Ha valaki idegenkedik a borkéntől, akkor más tartósítót is lehet használni (pl. ajánlani szokták a borkősavat, de azt én még nem próbáltam). Tudom, nem olyan elterjedt (azt írják, csak a borászatban használatos), de anyukám évek óta borként tesz a savanyúságokba, így gondoltam, kipróbálom én is, és bevált. Még a befőttekhez és lekvárokhoz is ebből teszek egy csipetnyit, soha nem romlott még meg semmim, pedig nincs hűvös kamrám, csak a panel konyhám meleg szekrénye. Nem ártalmas. Az igaz, hogy a szaga orrba vágó, amikor feloldom valamiben, de olyan kis mennyiség kell belőle, hogy nincs mellékíze, és a szagát sem érezni a kész "termékben". E224 vagy Kálium-diszulfit néven tudjátok ellenőrizni bárhol az interneten.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve kísérleteztem ki ezt, ami elsőre nagy sikert aratott. Azóta minden évben így készítem. Kb 8 liter lesz belőle.
Hozzászólások
Nagyon finom lett.
Örülök ! Remélem másoknak is ízlik ! (Eddig még csak a családom és a barátaim kóstolták )
Hát ez szuper! én is elkészítem :)
Most készítettem el. Kb két órán keresztül vadásztam a bodzavirágokat, mert már gyakorlatilag teljesen elnyíltak, de szerencsére, még találtam kell? mennyiség?t! :) Tényleg nagyon finom lett, remélem, tényleg klasszul eláll! :)
Biztosan ! Már pár éve készítem így és még egyszer sem romlott meg. Örülök , hogy ízlik !
Nemrég készítettem el, szuper lett! csak ajánlani tudom mindenkinek a receptet. A szörpöt hol kell tárolni? Elég, ha berakom a kamrába (ami sajnos nem a legh?vösebb) vagy tegyem h?t?be? Lehet, hogy nagyon buta a kérdésem... de még sosem készítettem ilyen elállós szörpöt.
Szia ! Én panelben lakom, ahol van egy kis ( meleg) kamraszekrény, de simán elállnak a szörpök, lekvárok. A szörp mondjuk általában decemberig elfogy, de van lekvárom ami már 2 éves, szóval ez ne tartson vissza ! A lényeg , hogy muszáj tartósítót használni , attól a kevés mennyiségt?l nem lesz bajunk. ( Én az utóbbi id?ben a borként kiegészítem egy kis Na- benzoát tartósítóval, vagy lehet kapni szörphöz való tartósítót. Biztos ami tuti, inkább, minthogy ki kelljen dobni.)
Szia Bebe74! Köszönöm szépen a gyors választ! Akkor ki is veszem a szörpöket a h?t?b?l :) így legalább felszabadul jó sok hely. A szörpr?l egyébként azóta sem tudunk leállni, olyan finom lett! azt hiszem, ez az adag nálunk nem tart ki decemberig :) üdv, Klaudia
Sziasztok ! Segítséget szeretnék kérni,sajnos biztos valamit elrontottam,mert már a 3. napon / mikor állni kell hagyni / elkezdett forrni a szörp. Az az érdekessége a dolognak,hogy ha megkóstolom akkor nem érezni,hogy forr . :-( Mit tudok vele kezdeni ?
Sajnos nem tudom mi lehet az oka, én még nem jártam így (pláne ilyen hamar). Tettél bele borként ? Bár, ha nem akkor sem lett volna szabad 2-3 nap alatt felforrnia, hiszen van aki tartósító nélkül teszi el (én nem merném :)) Talán meg lehet menteni, ha lesz?rés után felforralod ...
Szia ! Köszönöm szépen a válaszod ,közben megoldódott mert a szomszédtól kaptam a tippet,ugyan az amit Te is ajánlottál és rendbe tudtam hozni a dolgokat,megállt a forrás ! :-) Jaa és én nátrium benzonátot használtam.......lehet rossz választás volt,bár tavaly citromf? szörpöm nem forrt fel.
Csak egy jótanács! Ne tárold hosszú ideig PET palackban,mert mindenféle káros anyag kioldódik a m?anyagból.Kizárólag üvegben!
sziasztok! a tavalyiból még van, most készítem az ideit, mert tavasszal nem értünk rá, keveset voltunk itthon, így lefagyasztottam a tiszta virágokat. kíváncsi leszek, így is olyan finom-e, mint frissen. tökéletes a recept, egy sem romlott meg tavaly óta, csak ajánlani tudom! :)