r
Nosalty Logó

Hideg litván céklaleves (Šaltibarščiai)

Rosanics Petra
Hideg litván céklaleves (Šaltibarščiai)
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

323
Kalória
16.1g
Fehérje
27.3g
Szénhidrát
18.2g
Zsír
408.5g
Víz
264.6g
Koleszterin
4.6g
Élelmi rost
18.2g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 323 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1289 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 65 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    265 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    994.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    303 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    318 mg
  • Nátrium
    255 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.3 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    408.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    367 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    211 micro
  • Kolin:
    211 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    97 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    237 micro
Összesen 323 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.4 g

Zsír

  • Összesen
    73 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    1058 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3977 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    1213 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    351 mg
  • Foszfor
    1270 mg
  • Nátrium
    1020 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    109.2 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    1633.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1470 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    232 mg
  • D vitamin:
    240 micro
  • K vitamin:
    69 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    845 micro
  • Kolin:
    842 mg
  • Retinol - A vitamin:
    737 micro
  • α-karotin
    44 micro
  • β-karotin
    389 micro
  • β-crypt
    143 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    946 micro
Összesen 1289 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    82.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 65 kcal

Elkészítés

  1. Az uborkát lereszeljük, az ecetes céklát vékony csíkokra vágjuk, és egy nagy tálba tesszük. Ecetes helyett használhatunk nyers vagy sült céklát is, ezt érdemes lereszelve előkészíteni, de akár kombinálhatunk is többféle céklát.
  2. A zöldségekhez hozzátépkedjük a kaprot (jó sokat!), belereszeljük a citrom héját.
  3. Egy másik tálban összekeverjük a kefirt, a tejszínt, az ecetes cékla levét, valamint a citrom levét, majd sózzuk-borsozzuk.
  4. A keveréket aztán ráöntjük az előkészített zöldségekre, és az egészet alaposan összeforgatjuk. Tálalhatjuk azonnal is, de pár óra érdemes behűteni, így még frissítőbb és könnyedebb lesz.
  5. A jól lehűtött céklalevest főtt tojással és kaporral tálaljuk, mellé pedig hagyományosan héjában sült burgonyát szokás kínálni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p

Ez a litván céklaleves a nyár egyik sztárja nálunk: pillanatok alatt elkészül, főzni sem kell, hűsítő és frissítő, egyszóval a kánikula hőse. Az alapot a cékla mellett az uborka adja, a tejtermék pedig lehet joghurt, tejföl, tejszín, kefir vagy ezek tetszőleges keveréke. Tálalni főtt tojással szokták, de gyakran héjában sült burgonyát is kínálnak mellé, na és persze a kapor elmaradhatatlan a leves tetejéről!

További receptek

Tradicionális minestrone

Ha van olyan recept, ami tökéletesen megtestesíti a tradicionális olasz konyha szerény gazdagságát, egészen biztosan a minestrone az. A leves, amit bármelyik évszakban megfőzhetünk a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.