r
Nosalty Logó

Az eredeti palócleves receptje

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Az eredeti palócleves receptje
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 679 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2715 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 57 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    29.1 g

Zsír

  • Összesen
    42.9 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1022.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    250 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    406 mg
  • Nátrium
    199 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    948.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    886 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    107 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    169 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    2698 micro
  • β-karotin
    6642 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    644 micro
  • Lut-zea
    661 micro
Összesen 679 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    116.3 g

Zsír

  • Összesen
    171.7 g
  • Telített zsírsav
    75 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    477 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4090.1 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    117 mg
  • Kálcium
    1001 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    493 mg
  • Foszfor
    1625 mg
  • Nátrium
    796 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    189.7 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    3795.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3542 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    429 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    176 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    675 micro
  • Kolin:
    179 mg
  • Retinol - A vitamin:
    182 micro
  • α-karotin
    10792 micro
  • β-karotin
    26570 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    2576 micro
  • Lut-zea
    2646 micro
Összesen 2715 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    88.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    234 micro
  • β-karotin
    575 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    56 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 57 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Közepes lángon melegítsük fel a zsírt egy nagyobb fazékban, dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot és a paprikát. Fűszerezzük két teaáskanál őrölt pirospaprikával, egy teáskanál őrölt fűszerköménnyel, sóval, borssal, babérlevéllel. Forgassuk össze, majd pár percig főzzük tovább. Az eredeti palócleves esszenciáját ez a lecsós alap adja meg.
  2. Ehhez a fűszeres lecsós alaphoz adjuk hozzá a húst, majd főzzük kifehéredésig. Le is kedvhetjük néhány perce, de érdemes gyakran ránézni és megkeverni, nehogy odakapjon a hús.
  3. Adjuk hozzá a felszeletelt sárgarépát, fehérrépát és az apróvágott burgonyát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a fazék tartalmát (nagyjából 2 liternyivel). Közepes lángon főzzük egészen addig, amíg zöldségek meg nem puhulnak. A zöldbabot érdemes a főzés utolsó fázisában (nagyjából az utolsó 15 percben) hozzáadni, hogy ne főjjön szét.
  4. Az eredeti palócleves habarással készült, így amíg fő a leves, addig egy tálban keverjük egy evőkanál lisztet egy pohár tejföllel, majd merjünk hozzá egy merőkanálnyi levet a palóclevesünkből, hőkiegyenlítéssel keverjük csomómentesre. Ezt követően folyamatos kavarás mellett öntsük hozzá a forró levesünkhöz. Ha a modern magyar konyha felől közelítjük meg a palócleves elkészítését, elhagyható a habarás készítése, így elegendő csak tejföllel krémesíteni a levest.
  5. Ha mind állagra, mint ízekben összeállt a leves, finomra vágott friss kaporral szórjuk meg, friss citrom levélel savanyítsuk.
  • Receptkönyvben: 405
  • Tegnapi nézettség: 198
  • 7 napos nézettség: 1494
  • Össznézettség: 118204
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 24.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi levesek

Receptjellemzők

Az eredeti palócleves receptje
Hering András 166 recept

Magyaros ízvilágú leveseink közül az egyik legnagyobb klasszikus a palócleves, amit a monda szerint először Gundel János készített el egy ünnepségre, ahol Mikszáth Kálmán is jelen volt. A több mint 100 éves receptúra története szerint Mikszáthnak annyira ízlett a palócleves, hogy rögtön két tányérral is szedett belőle (innen ered a "kéttányéros palócleves" elnevezés is). Az eredeti palócleves ürühúsból (a fiatal állatot 6 hetes koráig báránynak, az e feletti korúakat birkának, a fiatal korában ivartalanított kost ürünek nevezzük) készül, ürücombot vagy lapockát használtak hozzá, manapság azonban gyakrabban készül sertés- vagy marhahúsból, nem ritkán már akár húsmentesen is. Mivel egy abszolút laktató (hústól és zöldségektől gazdag) fogásról van szó, így friss kovászos kenyéren, plusz tejfölön, friss kaporlevelen túl más hozzávalót nem igényel, de ha savanykásabban fogyasztanánk, a friss citrom levét ne sajnáljuk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek