r
Nosalty Logó

Gréti-szelet - citromos krémes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Gréti-szelet - citromos krémes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémes pudinghoz

A habhoz

A citromos krémes összeállításához

Összesen 544 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémes pudinghoz

A habhoz

A citromos krémes összeállításához

Összesen 6558 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémes pudinghoz

A habhoz

A citromos krémes összeállításához

Összesen 257 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    36.7 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    190 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.2 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    68 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    326 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    321 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 544 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.6 g

Zsír

  • Összesen
    439.9 g
  • Telített zsírsav
    264 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    127 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    2280 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3787.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    1323 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    1206 mg
  • Nátrium
    934 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    566 g
  • Cukor
    346 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    815.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3912 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    353 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    233 micro
  • Kolin:
    1020 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3848 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    775 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1509 micro
Összesen 6558 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    150.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    153 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 257 kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

A tésztához

A krémes pudinghoz

A habhoz

A citromos krémes összeállításához

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk és gyorsan összegyúrjuk, közben jeges vízzel állítjuk be a tökéletes állagot, a pontos leírás ’Vajas leveles tészta’ receptem alatt megtalálható.
  2. Amikor kész, hagyjuk legalább fél órát pihenni, majd utána nyújthatjuk. Akár egész éjszakára is a hűtőbe tehetjük. A hűtőből kivéve várjunk vele 15-20 percet a nyújtás előtt! Akinek nincs ideje leveles tésztát készíteni, használhat bolti nyers tésztát is, ezt már nem kell tovább nyújtani, csak kitekerni és sütni a csomagoláson leírtak alapján.
  3. A házi tésztát felezzük és két téglalapba nyújtjuk. Két sütőtepsi között, sütőpapírral alul felül, egyenként, 175 fokon, kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük őket, majd kis pihentetés után 3x4, azaz 12 négyzetbe vágjuk éles késsel.

A krémes pudinghoz

  1. A tejet felforraljuk egy citrom nagyon vékonyra vágott héjával, csak a sárga rész legyen benne, picit benne hagyjuk, ázni, majd kivesszük belőle. Ezután félretesszük hűlni.
  2. Egy fél citromból kicsavart lével feloldjuk a keményítőt, majd a cukorral kihabosított tojáshoz adjuk.
  3. Amikor a tej már nem forró, sőt, ki is hűl kissé, nagyon óvatosan, habverős, folyamatos keverés mellet hozzáfolyatjuk a cukros, keményítős tojáshabot, aztán lassú tűzön beforraljuk vele. A végén a vajat is hozzáadjuk, ettől lesz teltebb ízű és szép fényes a puding.
  4. Egy kicsit hagyjuk hűlni az edényben, ameddig elkészülünk a következő részekkel.

A habhoz

  1. A tejszínt elkezdjük kihabosítani, majd hozzáadjuk a cukrot és ha nem túl zsíros a tejszín opcionálisan habfixálót, ezzel kemény habbá verjük.

A citromos krémes összeállításához

  1. Összeállítjuk a krémest. először 12 tésztanégyzetet teszünk egy kb 20 x 35 cm-es magasfalú tál aljára. Erre öntjük a már kihűlőben lévő pudingot, amivel finoman odaütögetjük a munkafelülethez, hogy jól elfeküdjön, egyenes legyen a teteje. Így tesszük hűtőbe dermedésig.
  2. Ekkor mehet rá a hab, amit habkártyával egyenesre húzunk.
  3. A porcukorhoz annyi kanál citromlevet keverünk, hogy sűrű máz legyen belőle. Ezzel megkenjük a maradék 12 db tésztakockát, és egyenként a habra helyezzük őket.
  4. A süti tetejére kerülhet még minden kockára egy-egy vékonyan szelt citromszeletből kivágott negyed, és citromreszelék is.
  5. Jól behűtve tálaljuk, akkor késsel csodaszeleteket tudunk vágni belőle, amelyeket lapáttal könnyen ki lehet emelni a magas formából. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 96
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 88
  • Össznézettség: 10762
  • Feltöltés dátuma: 2024. március 12.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek

Nosalty szerkesztőségi tagként én is megalkottam a saját sütiszeletem. Imádom a citromot és az összes citrusfélét, úgyhogy nem volt nehéz kitalálni valamilyen savanykás ízvilágú finomságot alkotok. Egy francia krémest variáltam át citromos köntnösbe. Próbáljátok ki, szem nem marad szárazon!

Hozzávalók

A tésztához

A krémes pudinghoz

A habhoz

A citromos krémes összeállításához

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili