r
Nosalty Logó

Görög húsgombócok citrommártásban

Hering András
Görög húsgombócok citrommártásban
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A húsgolyókhoz

A citrommártáshoz

680
Kalória
64.5g
Fehérje
38.1g
Szénhidrát
30.1g
Zsír
370.5g
Víz
335g
Koleszterin
7.6g
Élelmi rost
2.6g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húsgolyókhoz

A citrommártáshoz

Összesen 680 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húsgolyókhoz

A citrommártáshoz

Összesen 2716 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húsgolyókhoz

A citrommártáshoz

Összesen 120 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.5 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    335 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1560.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    287 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    140 mg
  • Foszfor
    738 mg
  • Nátrium
    288 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    370.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    401 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    99 mg
  • D vitamin:
    62 micro
  • K vitamin:
    187 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    234 micro
  • Kolin:
    344 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    570 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    876 micro
Összesen 680 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    257.9 g

Zsír

  • Összesen
    120.6 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1340 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6240.3 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    336 mg
  • Kálcium
    1150 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    559 mg
  • Foszfor
    2952 mg
  • Nátrium
    1150 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    152.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    1482.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1603 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    396 mg
  • D vitamin:
    249 micro
  • K vitamin:
    749 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    71 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    938 micro
  • Kolin:
    1377 mg
  • Retinol - A vitamin:
    335 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    2282 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3505 micro
Összesen 2716 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    275.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    65.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    155 micro
Összesen 120 kcal

Elkészítés

A húsgolyókhoz

  1. Tegyük a húsgombócok összes hozzávalóját egy nagy keverőtálba, és alaposan, de óvatosan keverjük be. Ne tömörítsük túl a húst. Fedjük le, és tegyük hűtőbe pihenni 1-2 órára.
  2. A húskeverékből diónyi méretű golyókat formázzunk, és kézzel görgessük simára. Sorakoztassuk őket egy tálra.
  3. Öntsünk körülbelül 1 liter vizet egy széles főzőedénybe (egy nagyobb serpenyő vagy vasedény is kiváló.) A vizet forraljuk fel, majd egyenként tegyük bele a húsgolyókat. Csak óvatosan, mert törékenyek lehetnek. A víznek majdnem el kell fednie a húsgombócokat, de nem egészen. Vegyük le a hőt, és pároljuk lefedve körülbelül 15 percig. Ne hagyjuk, hogy a víz felforrjon! Ha nincs kellően nagy edényünk, akkor fokozatosan ismételjük a gombócok adagolását addig, míg minden húsgolyó belekerül a főzőedénybe.
  4. A megfőtt húsgombócokat szedjük tálba, és lefedve tartsuk melegen. A forró főzővizet ne öntsük ki, szükségünk lesz hozzá a mártás elkészítéséhez.

A citrommártáshoz

  1. A húsgombócok párolása után egy közepes méretű tálban jól verjük fel a tojásokat, facsarjuk bele a citromlevet, és adjunk hozzá egy csipet sót.
  2. Merjünk ki nagyjából 4,5 dl húsgombóc-főzőfolyadékot, és szűrjük le. A tojás- és citromkeverék felverése közben öntsünk körülbelül 1 dl forró főzőlevet a tojásokhoz, hogy temperálja őket. Ezután lassan adagoljuk a maradék folyadékot is, miközben alaposan keverjük. Öntsük a mártást egy tiszta serpenyőbe, és óvatosan főzzük még néhány percig, de ne hagyjuk, hogy a szósz felforrjon, csak lassú tűzön főzzük. Akkor lesz tökéletes a mártás állaga, ha sűrűbb (itthon a fokhagymamártáshoz hasonló állagot kapunk sűrítés nélkül).
  3. A húsgombócokat szedjük tálakba, és merjünk rájuk forró citrommártást. Díszítsük friss petrezselyemmel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 75 p
  • Főzés ideje: 30 p

Görögországi utazásom során számos étteremben és kifőzdében találkoztam az étlapon a görög húsgombócokkal, amit darált sertés- és bárányhúsból készítenek rizs hozzáadásával, mindezt pedig a görög gasztronómiában tradicionálisan népszerű tojásos citromszósszal tálalják elő- vagy főételként.

További receptek

Pesztós húsgolyó spagettivel

A húsgolyó egy olyan étel, amit jól lehet variálni. A magyarok csinálnak belőle fasírtot, Olaszországban pedig inkább húsgolyóként megy, amit legtöbbször tésztához társítanak, ...

Nosalty

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...