r
Nosalty Logó

A legtökéletesebb nyírségi gombócleves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
A legtökéletesebb nyírségi gombócleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A gombóchoz

Összesen 527 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A gombóchoz

Összesen 2108 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A gombóchoz

Összesen 58 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    31.9 g

Zsír

  • Összesen
    23.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    152 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2095.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    139 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    470 mg
  • Nátrium
    1363 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    356.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    428 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    82 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    211 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    182 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    1246 micro
  • β-karotin
    3706 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1716 micro
Összesen 527 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    127.7 g

Zsír

  • Összesen
    93.2 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    610 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8380.9 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    557 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    1882 mg
  • Nátrium
    5451 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    169.1 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    1424.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1710 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    326 mg
  • D vitamin:
    105 micro
  • K vitamin:
    843 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    53 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    474 micro
  • Kolin:
    729 mg
  • Retinol - A vitamin:
    267 micro
  • α-karotin
    4983 micro
  • β-karotin
    14823 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    6863 micro
Összesen 2108 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    231.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    138 micro
  • β-karotin
    409 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    190 micro
Összesen 58 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A gombóchoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A borjúhúst vágjuk egycentis kockákra. Egy levesesfazékban melegítsük fel a sertészsírt, adjuk hozzá a húst, majd folyamatos kevergetés mellett süssük fehéredésig. Közben a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét tisztítsuk meg, vágjuk szintén egycentis kockákra, majd adjuk a borjúhoz, és gyakori kevergetés mellett néhány percig pirítsuk együtt.
  2. A következő lépésben öntsük fel 1,5 liter hús- vagy zöldségalaplével (lehet fagyasztott alapléből vagy bio leveskockából), ízlés szerint sózzuk, majd forraljuk fel. Forrás után csökkentsük a hőt alacsonyabb fokozatra, majd nagyjából 50 perc alatt főzzük puhára.

A gombóchoz

  1. Mialatt fő a leves, készítsük el a krumpligombócokat: a burgonyát hámozzuk meg, vágjuk apróbb darabokra, majd enyhén sós vízben főzzük meg. Ha puhára főtt a krumpli, öntsük le a főzővizet (szűrjük le), majd még melegen törjük át egy krumplinyomó segítségével. Hagyjuk kihűlni.
  2. Amikor kihűlt, a liszttel, tojással, sóval, borssal és petrezselyemmel gyúrjuk össze.
  3. Közben, ha már félpuhára főttek a levesben a zöldségek, adjuk hozzá a fűszerpaprikát (nagyjából 2 teáskanálnyi pirospaprika elég lesz hozzá), a megmosott, felszeletelt gombát, az apró rózsáira szedett karfiolt és legvégül a zöldborsót, majd további 15 percig főzzük, amíg minden alapanyag meg nem puhul.
  4. Vizes kézzel formáljunk apró gombócokat a krumplimasszából, és dobjuk őket a lobogva forró levesbe. Ha feljöttek a felszínre, készen is vagyunk.
  5. Utolsó lépésként 1 púpozott evőkanál lisztet adjunk hozzá a 2 dl tejszínhez, egy habverő segítségével alaposan keverjük össze, majd öntsük a leveshez, és lassan főzzük tovább. Én ezzel sűrítem a levest, ami szerintem emiatt nem igényli a klasszikus rántást, hiszen a lisztes tejszíntől és a krumpligombócoktól „berántja önmagát", kellően besűrűsödik.
  6. Ha szükséges, kóstolás után sózzuk, borsozzuk, majd egy fél citrom facsart levével savanyítsuk pikánsra. Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 304
  • Tegnapi nézettség: 24
  • 7 napos nézettség: 156
  • Össznézettség: 38740
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legtökéletesebb nyírségi gombócleves
Hering András 166 recept

A legtökéletesebb nyírségi gombócleves receptje után kutatva hamar szembesültem az örökérvényű mondással, miszerint ahány ház, annyi szokás: ebből a klasszikus, kiadós gombóclevesből is jó néhány verzió és receptúra létezik. A források szerint egyébként ezt a levest az 1958-as brüsszeli világkiállításra álmodta meg az egykori sikeres magyar szakácscsapat. Az eredetét pedig nem nehéz kitalálni, hiszen már a neve is mutatja: a nyírségi gombócleves Szabolcsból származik, de az ország keleti részén is gyakorta készítik. Most én a saját, szerintem tökéletesre fejlesztett receptemet hoztam, ami ugyan rántás nélkül készül, de így is kifejezetten sűrű és laktató marad.

Hozzávalók

A leveshez

A gombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek