r
Nosalty Logó

A legtökéletesebb nyírségi gombócleves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
A legtökéletesebb nyírségi gombócleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A gombóchoz

Összesen 527 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A gombóchoz

Összesen 2108 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A gombóchoz

Összesen 58 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    31.9 g

Zsír

  • Összesen
    23.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    152 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2095.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    139 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    470 mg
  • Nátrium
    1363 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    356.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    428 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    82 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    211 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    182 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    1246 micro
  • β-karotin
    3706 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1716 micro
Összesen 527 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    127.7 g

Zsír

  • Összesen
    93.2 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    610 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8380.9 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    557 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    1882 mg
  • Nátrium
    5451 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    169.1 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    1424.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1710 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    326 mg
  • D vitamin:
    105 micro
  • K vitamin:
    843 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    53 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    474 micro
  • Kolin:
    729 mg
  • Retinol - A vitamin:
    267 micro
  • α-karotin
    4983 micro
  • β-karotin
    14823 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    6863 micro
Összesen 2108 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    231.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    138 micro
  • β-karotin
    409 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    190 micro
Összesen 58 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A gombóchoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A borjúhúst vágjuk egycentis kockákra. Egy levesesfazékban melegítsük fel a sertészsírt, adjuk hozzá a húst, majd folyamatos kevergetés mellett süssük fehéredésig. Közben a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét tisztítsuk meg, vágjuk szintén egycentis kockákra, majd adjuk a borjúhoz, és gyakori kevergetés mellett néhány percig pirítsuk együtt.
  2. A következő lépésben öntsük fel 1,5 liter hús- vagy zöldségalaplével (lehet fagyasztott alapléből vagy bio leveskockából), ízlés szerint sózzuk, majd forraljuk fel. Forrás után csökkentsük a hőt alacsonyabb fokozatra, majd nagyjából 50 perc alatt főzzük puhára.

A gombóchoz

  1. Mialatt fő a leves, készítsük el a krumpligombócokat: a burgonyát hámozzuk meg, vágjuk apróbb darabokra, majd enyhén sós vízben főzzük meg. Ha puhára főtt a krumpli, öntsük le a főzővizet (szűrjük le), majd még melegen törjük át egy krumplinyomó segítségével. Hagyjuk kihűlni.
  2. Amikor kihűlt, a liszttel, tojással, sóval, borssal és petrezselyemmel gyúrjuk össze.
  3. Közben, ha már félpuhára főttek a levesben a zöldségek, adjuk hozzá a fűszerpaprikát (nagyjából 2 teáskanálnyi pirospaprika elég lesz hozzá), a megmosott, felszeletelt gombát, az apró rózsáira szedett karfiolt és legvégül a zöldborsót, majd további 15 percig főzzük, amíg minden alapanyag meg nem puhul.
  4. Vizes kézzel formáljunk apró gombócokat a krumplimasszából, és dobjuk őket a lobogva forró levesbe. Ha feljöttek a felszínre, készen is vagyunk.
  5. Utolsó lépésként 1 púpozott evőkanál lisztet adjunk hozzá a 2 dl tejszínhez, egy habverő segítségével alaposan keverjük össze, majd öntsük a leveshez, és lassan főzzük tovább. Én ezzel sűrítem a levest, ami szerintem emiatt nem igényli a klasszikus rántást, hiszen a lisztes tejszíntől és a krumpligombócoktól „berántja önmagát", kellően besűrűsödik.
  6. Ha szükséges, kóstolás után sózzuk, borsozzuk, majd egy fél citrom facsart levével savanyítsuk pikánsra. Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 368
  • Tegnapi nézettség: 79
  • 7 napos nézettség: 1471
  • Össznézettség: 48620
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legtökéletesebb nyírségi gombócleves
Hering András 175 recept

A legtökéletesebb nyírségi gombócleves receptje után kutatva hamar szembesültem az örökérvényű mondással, miszerint ahány ház, annyi szokás: ebből a klasszikus, kiadós gombóclevesből is jó néhány verzió és receptúra létezik. A források szerint egyébként ezt a levest az 1958-as brüsszeli világkiállításra álmodta meg az egykori sikeres magyar szakácscsapat. Az eredetét pedig nem nehéz kitalálni, hiszen már a neve is mutatja: a nyírségi gombócleves Szabolcsból származik, de az ország keleti részén is gyakorta készítik. Most én a saját, szerintem tökéletesre fejlesztett receptemet hoztam, ami ugyan rántás nélkül készül, de így is kifejezetten sűrű és laktató marad.

Hozzávalók

A leveshez

A gombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 konyhai eszköz, melyet évente kell cserélned

A konyhai eszközöket nemcsak akkor kell cserélni, ha már ténylegesen elhasználódtak. Mivel rengeteg baktérium kerülhet rájuk, már az alapos tisztítás sem mindig segít rajtuk, ezért érdemes őket évente cserélni, mert az egészséged bánhatja. Mutatjuk, melyek ezek az eszközök!