Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Orosházi raguleves

Orosházi raguleves
Orosházi raguleves
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Többször kényeztettük magunkat Gyopálosfürdőn, és a szállodánk éttermében ettük ezt a finom levest. Szeretem tudni, hogy mit is takar az étel neve, mielőtt megrendelem, így a pincértől kaptunk egy kis felvilágosítást. Mikor hazajöttünk, böngésztem az internetet, így leltem erre a receptre. Persze lehet, hogy ez nem az eredeti, de az elmondottak alapján stimelt. A családomnak annyira ízlik, hogy sokszor a vasárnapi tyúkhúslevesünket is lecseréljük erre.

hozzávalók / 4 adag

A raguleveshez

A fűszerezéshez

A tálaláshoz

ajánlat

Egy kicsit csalni szoktam a hozzávalóknál. Szeretekjük, ha tartalmas a leves, így mindenből többet rakok bele, és hát a 2 db főtt tojás sem elég a mi asztalunkon. :-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az apróra vágott vöröshagymát forró olajon üvegesre pirítjuk.
  2. Az 1 cm-es kockákra vágott marhahúst ráhelyezzük, és fehéredésig dinszteljük.
  3. Ezután annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és fedő alatt elkezdjük párolni.
  4. Pár perc után hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az összes fűszert. Elkeverjük, és lefedjük.
  5. 15 perc főzés után mehetnek bele az apró kockára vágott zöldségek.
  6. Ezután annyi vizet öntünk hozzá, hogy 4 személyre elegendő legyen (én 5 literes fazékban szoktam készíteni), és készre főzzük.
  7. Lisztből és a tejfölből habarást készítünk, beleöntjük, és néhány percig főni hagyjuk.
  8. Ezután lassú kavarás mellett a fél liter tejszínt beleöntjük.
  9. Tálaláshoz a kockára vágott főtt tojást a tányér aljára helyezzük, és a forró levest rámerjük. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 26 294
elküldve: 13
receptkönyvben: 286
elkészítve: 13/21
Facebookon megjelent: -

szakács

venusz1

Mióta szakács: 2010.11.30.
27 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

orosházi tányéros, tejszínes-zöldséges marhahúsos raguleves

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aantee
aantee / aantee Mon, 2014-02-17 15:02

Igen finom ez a leves(!), és tökéletesen alkalmas arra, hogy a vadashoz szánt marhahúst az ember előfőzze benne, aztán meg a habarás előtt kimentse és így a leves is igen kiváló lesz, meg a második is félig megvan. :) A főtt tojástól meg igazán különleges és ízletes, nem érdemes kihagyni belőle.

kisakata
Terézke / kisakata Thu, 2013-01-31 12:13

Az "eredetit" amit én Anyósomtól tanultam, ők tősgyökeres Orosháziak, felteszem majd amint fényképet tudok csinálni róla. Sajnos 2 héte főztem és akkor nem jutott eszembe, hogy lefotózzam. De, hogy kinek mi az eredeti? hiszen ahány ház annyiféleképpen főzünk. Mindenesetre nagyon finom a Tercsi J féle is és a Mama féle is !
Sajnos tök hülye vagyok a fényképezéshez, ezért nem tettem fel eddig recepteket.
Igen az új Alföld megnyitása után született meg ez a kreáció, azóta már az épület is lebontásra került, most új főterünk lesz a helyén, ami azelőtt is piactér volt, mellette a régi Alföld Szállodával.

bertaj1
bertaj1 Wed, 2011-12-14 13:09

Az eredeti leves még hajdanán Orosházán a Hotel Alföldben született a 80-as évek elején. Ezt onnan tudom, hogy ott dolgoztam akkor amikor ez az étlapra került. Az akkori föszakács Tercsi Józsi találmánya volt. Az eredeti recept így valószínűleg az ő birtokában van. Szerintem nagyon szívesen megosztaná bárkivel akit érdekel. Egyébként az eredeti neve orosházi tányéros.

comite
comite / comite Thu, 2011-10-27 15:26

Megcsináltam és nekem nagyon ízlett. Főleg másnap még tökéletesebb lett az ízharmónia. Köszönöm a receptet.

tucsike
tucsike Mon, 2011-08-22 19:15

Valamelyik nap étteremben ebédeltünk és ott ettünk ilyen levest.Megkérdeztük a szakácstól hogyan csinálta és igy mondta el. Finom volt.

venusz1
venusz1 / venusz1 Sun, 2011-08-21 22:38

Kedves Juditmama!
Én sem tudom,hogy ez-e a pontos recept,de nagyon hasonlít rá.Szívesen venném,hogyha esetleg valakitől megtudnád az igazit.Persze az is lehet,hogy amit elénk tálaltak az étteremben már az sem az eredeti,de nagyon-nagyon finom.Gondolom ott is úgy van,hogy ahány ház annyi szokás.Viszont örülök,hogy a kedvedben tudtam járni.:-)

juditmama
juditmama Sun, 2011-08-21 16:55

Nem vagyok tősgyökeres orosházi, de már sok-sok éve élek itt. Emlékszem az első találkozásomra az Orosházi tányérossal. Teljes siker volt, azóta is kedvenc ételeim közé tartozik. A pontos receptet nem ismertem, csak úgy találomra készitem.
Köszönöm, hogy megosztottad velünk.

534
marhalábszár 40 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
sárgarépa 3 db
fehérrépa 1 db
zeller 1 db
burgonya 3 db
főzőtejszín 5 dl
tejföl 1 dl
napraforgó olaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
víz 2 l
babérlevél 3 db
kakukkfű 1 csipet
bors 1 csipet
római kömény 1 csipet
bazsalikom 1 csipet
majoranna 1 csipet
1 csipet
főtt tojás 2 db
petrezselyem 1 csokor